Web Analytics

Preluarea unei firme cu sute de angajaţi de către Holcim este analizată de Consiliul Concurenţei

de | 5.09.2019 13:27 | Economie

Potrivit Consiliului Concurenţei, a intrat în analiză tranzacţia prin care Holcim (România) S.A. preia Somaco Grup Prefabricate S.R.L. Instituţia apreciază că operaţiunea este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege şi astfel trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei, urmând să fie emisă o decizie asupra acestui aspect.

Somaco Grup Prefabricate SRL este producător de materiale de construcţie, specializat în prefabricate din beton şi BCA (beton celular autoclavizat). Somaco operează cinci fabrici de materiale prefabricate din beton în Teiuş, Timişoara, Târgovişte, Buzău şi Roman, precum şi o fabrică destinată producţiei de BCA în Adjud. Somaco a raportat o cifră de afaceri consolidată în valoare de aproximativ 56 milioane euro în 2018 şi are aproximativ 750 de angajaţi. Firma Somaco a fost dezvoltată în urma investiţiilor începute în 2008 de către compania de investiţii Oresa, care a achiziţionat cele şase fabrici în mai multe etape şi a derulat un program ambiţios de echipare, de modernizare tehnologică şi de creştere a capacităţii şi calităţii producţiei, investiţiile ridicându-se la circa 21 de milioane de euro. Holcim (România) S.A., membră a Grupului LafargeHolcim, este producător de materiale de construcţii specializat în producerea cimentului şi betoanelor. În prezent, Grupul LafargeHolcim deţine în ţara noastră două fabrici de ciment, în Câmpulung (judeţul Argeş) şi în Aleşd (judeţul Bihor), o staţie de măcinare şi trei terminale de ciment la Turda (judeţul Cluj), Roman (judeţul Iaşi) şi Bucureşti, 15 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali.
„Consiliul Concurenţei va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, a anunţat autoritatea de concurenţă.

Un alt caz în iulie

Holcim a mai fost subiect al unei verificări recente, în iulie, după ce în luna aprilie Consiliul Concurenţei a fost notificat în legătură cu operaţiunea de concentrare economică ce urma să se producă prin dobândirea controlului unic de către această societate asupra unor active ale TVI Construct srl Iaşi.
Analiza a durat, aşadar, câteva luni, iar decizia a fost următoarea: „Consiliul Concurenţei a constatat că operaţiunea propusă nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”. Activele preluate au constat în echipamente şi instalaţii utilizate în activitatea de producere a betoanelor, situate în municipiul Iaşi.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii