Web Analytics

Prefectul Soare, despre studenta întoarsă din Italia: „Nu vine din zona de carantină”

de | 28.02.2020 15:43 | Actualitate

O studentă străină a Universității din Pitești a fost izolată într-un cămin studențesc de pe strada Gh. Doja. Tânăra vietnameză s-a întors dintr-un stagiu de practică Erasmus desfășurat în Polonia și a făcut un ocol în Italia, dar în afara zonelor afectate de virus. La întoarcerea în țară, a completat formularul de evaluare cerut în aeroport în astfel de situații. Deși nu s-a aflat în zonele de carantină din Italia, autorităţile din Argeş aplică planul de măsuri impus în cazul turiştilor întorşi din țările în care s-au înregistrat infecții cu noul Coronavirus. Preventiv, studenta se află sub supraveghere medicală.

Prefectul Emanuel Soare: „Nu are simptome, este în regulă”

„A venit în țară cred că acum 2 zile, a avut o bursă Erasmus în Polonia, dar a făcut o oprire în Italia. Zona din care a venit nu este nici pe de parte zonă de carantină, nu face parte din cele 12 localități sau din cele 2 zone: Lombardia și Veneto. În ideea de a ne asigura că toate lucrurile sunt în regulă, am dus-o în căminul Universității din Pitești, am pus-o într-o zonă izolată, unde nu intră nimeni, nu are nimeni acces, cu intrare separată, tocmai pentru a o ține sub supraveghere. Nu are simptome, este în regulă. Am vorbit cu Universitatea, au creat condițiile necesare, s-a dezinfectat toată zona respectivă și i se va asigura mâncare, apă, tot ce trebuie. Ea nu vine nici din zona de carantină din Italia, nici din cele două zone: Lombardia și Veneto; dar venind tot din nordul Italiei, am zis să ne pregătim. Domiciliul studenților străini care nu au altă locuință este la cămin. Căminele au mulți studenți, fiind o zonă destul de expusă, am zis să o scoatem de acolo. În altă parte nu avem unde să o ducem. Având în vedere că nu vine din zona de carantină, nu o putem duce nici în carantină”, ne-a declarat prefectul Emanuel Soare. 

Recomandările DSP Argeș

Direcția de Sănătate Publică Argeș transmite către populația județului următoarele informații și recomandări de prevenire a răspândirii infecțiilor cu acest nou tip de Coronavirus.

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusuri, gasite atat la animale cat si la oameni. “Noul” Coronavirus (CoV) este o noua tulpina de Coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de Coronavirus, numit 2019-nCoV nn a fost detectat anterior, inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in decembrie 2019.

Acest nou tip de Coronavirus provoaca boli respiratorii si poate fi transmis cu usurinta de la o persoana la alta, de obicei dupa un contact strans cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Virusul se poate transmite si indirect, prin atingerea suprafetelor sau obiectelor infectate. Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca 2019-nCoV poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. De aceea persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o zona in care circula virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infectie.

Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1-12 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date.

Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate sa fie infectioase inainte de a prezenta simptome semnificative.

Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele racite sau gripate, dezvolta de obicei simptome respiratorii precum febra, tusea, secretii nazale. Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare, acestea sunt cauzate de virusuri diferite. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor, de aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu acest nou tip de virus.

Institutul de Sanatate Publica Bucuresti precizeaza, in actualizarea din 24.02.2020, ca persoanele care vin din China continentala sau din una din cele 12 localitati din Italia, din Provincia Lombardia si Regiunea Veneto: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano si Cumiana din Ragiunea Piemonte intra in carantina timp de 14 zile, in spatii special destinate in acest scop, imediat dupa revenirea in Romania.

Persoanele din alte localitati din Provincia Lombardia si Regiunea Veneto intra in auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile, imediat dupa revenirea in Romania.

Numerele de telefon la care persoanele pot anunta intoarcerea din tarile afectate de Coronavirus sunt:

– 0725 658 000

– 0760 699 102

– 0248 211 775

– 0248 224 015 / interior 183 intre orele 08.00 – 16.30

si 0766 075 165 intre orele 16.30 – 08.00

Reguli de urmat:

1. Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde.

2. Evitarea contactului cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute.

3. Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii daca mainile nu sunt igienizate.

4. Acoperirea nasului si gurii in timpul tusei sau stranutului, cu batiste de unica folosinta sau cu incheietura cotului.

5. Evitarea automedicatiei cu antivirale sau antibiotice.

6. Curatarea suprafetelor cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool.

7. Folosirea mastii de protectie in situatiile apropierii de oamenii bolnavi sau in caz de raceala. Mentionam ca trebuie folosita corect masca de protectie, astfel:

– inainte de a pune o masca spalati-va pe maini cu apa si sapun sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool;

– acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca;

– evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii, sau daca o faceti, mainile sa fie igienizate;

– inlocuiti masca cu una noua, daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta;

– pentru a scoate masca NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate;

– aruncati imediat masca la cosul de gunoi si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de alcool.

8. Apelati la 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu Coronavirus si specificati acest lucru dispecerului, transmite DSP Argeș.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii