Web Analytics

Prefectul Radu Perianu, despre lista clădirilor cu risc seismic: „Câmpulungul a trimis ceva ambiguu”

de | 15.03.2023 19:05 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

În luna februarie, prefectul Radu Perianu a cerut tuturor primăriilor din Argeș să trimită o listă a clădirilor cu risc seismic ridicat. În urmă cu vreo trei săptămâni, doar 23 de localități respectaseră cerința prefectului, dar printre acestea nu se număra și municipiul Câmpulung, care are multe clădiri vechi. Între timp, situația s-a mai schimbat, iar prefectul ne-a declarat că aproape toate localitățile au răspuns, dar „Câmpulungul a trimis ceva ambiguu, că la ce au expertizat până acum nu au risc seismic”, ne-a spus prefectul Radu Perianu, luni-13 martie.

Tot luni a fost și o ședintă a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Argeș, în cadrul căreia s-a discutat despre Grădinița cu Program Prelungit „Sfântul Nicolae” din Câmpulung. Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) al municipiului Câmpulung a transmis o hotărâre luată pe 9 martie pentru suspendarea activităților școlare la grădinița respectivă. Clădirea în care este grădinița, potrivit hotărârii CLSU, este încadrată în clasa de risc seismic I, conform unei expertize din 2008, și în clasa de risc seismic II, după o expertiză făcută în 2014. CJSU le-a transmis însă că nu e de competența sa, că relocarea copiilor sau orice altă măsură legată de activitatea școlară în clădiri cu risc seismic intră în atribuțiile Inspectoratului Școlar Județean și ale autorității publice locale.
„Ca atare, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență nu poate lua decizii pe care trebuie să le ia autoritățile locale”, s-a transmis în comunicatul Instituției Prefectului Argeș.

Citește și Doar 23 de localităţi din Argeş au declarat că au clădiri cu risc seismic. Câmpulungul a tăcut!

„Nu avem nicio școală în risc seismic 1 printre raportări, avem de 2 și 3, dar sunt foarte multe care sunt neexpertizate”

L-am întrebat pe prefect dacă e corect/normal ca într-un oraș cu atât de multe clădiri vechi, cum e Câmpulungul, să fie doar una catalogată cu risc seismic, acea grădiniță. „Și aici e discutabil. Ea, în 2008, era catalogată drept risc seismic 1. Primăria ne informează că, deși nu s-au făcut lucrări de consolidare, este în risc seismic 2 și ea apare peste tot în risc seismic 2, că se fac niște raportări. Dar am mers pe mâna a ceea ce ne spune primăria și n-au decât să își îndeplinească atribuțiile legale, că sunt vreo trei legi care stabilesc ce și cum să facă. În altă ordine de idei, ca raportări (la nivel județean, n. red.), nu avem nicio școală în risc seismic 1 printre raportări, avem de 2 și 3, dar sunt foarte multe care sunt neexpertizate. Așa că, după expertizare, vom vedea ce rezultate vom avea”, a atras atenția prefectul Radu Perianu. Expertizele sunt dispuse de primărie, cu fonduri tot de la primărie.

Citește și Proiectul de lege care prevede interzicerea închirierii apartamentelor din blocurile cu risc seismic 1, aprobat de Guvern

Câmpulungul a transmis Prefecturii că nu există risc seismic la clădirile expertizate. „Acum înțelegeți dvs. ce înseamnă răspunsul acesta!”

Instituția Prefectului Argeș a mai primit de la Câmpulung, înainte de adresa despre grădiniță, o altă adresă, nu în termenul pe care îl ceruse prefectul (17 februarie), în care i s-a transmis informația: „Clădirile expertizate nu sunt în risc seismic 1. Acum înțelegeți dvs. ce înseamnă răspunsul acesta!”, ne-a spus prefectul Radu Perianu, care a mai explicat că, „la clădirile vechi, Legea 212/2022 prevede, într-adevăr, intervenția autorităților locale, însă numai în ceea ce privește clădirile P+3, construite înainte de 1979. În rest, case…, legea nu prevede obligativitatea autorităților locale de a constitui fonduri, de a identifica, de a expertiza și de a consolida”. Inspectoratul de Stat în Construcții este abilitat să dea amenzi în cazul nerespectării termenelor prevăzute în această lege.
Radu Perianu a mai amintit că i-a înștiințat pe toți despre programele guvernamentale de la Ministerul Dezvoltării prin care se dau bani gratis. „Trebuie doar să îți faci proiect și să completezi documentația și ți se dau acei bani”, a punctat prefectul.

Citește și Argeș. Ce clădire cu risc seismic ridicat va fi renovată cu bani de la Guvern

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii