Web Analytics

Prefectul Emanuel Soare: „Şcolile se pot redeschide dacă rata de infectare este foarte scăzută”

de | 28.01.2021 13:19 | Actualitate, Politica si Administratie

Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, a susținut o conferință de presă, marți, 26 ianuarie, în care a vorbit despre situația vaccinărilor anti-Covid și despre redeschiderea școlilor. În Argeș acum nu se mai pot face programări, pentru că nu mai sunt doze disponibile, dar acestea vor fi reluate din 8 februarie, dată de la care vor funcționa și mai multe centre de vaccinare. Prefectul Emanuel Soare face un apel către argeșeni să dea prioritate la programare pentru vaccinare persoanelor vârstnice.

Cinci centre noi de vaccinare în Argeș, din 8 februarie

Vor fi amenajate 5 centre noi de vaccinare: două în Pitești (la Muntenia Hospital, dedicate exclusiv cadrelor didactice), unul la Izvoru, unul la Ștefănești și unul la Mărăcineni. În prezent, în județ sunt aprobate 16 centre de vaccinare, dar funcționează doar 8 centre: Pitești (cu 3 fluxuri, la hotelul Primăriei), unul la Mioveni (Casa de Cultură Racovița), unul la Topoloveni (Policlinică), unul la Câmpulung (ambulatoriul Spitalului Municipal), unul la Costești (Spitalul Orășenesc), unul la Curtea de Argeș (centru de recreere persoane vârstnice). Centrele primesc 60 de doze pe zi pentru toate persoanele din etapa a doua: bolnavi cronici, persoane cu vârsta de peste 65 de ani și angajații din domeniile esențiale.
Marți, 26 ianuarie, erau 11.102 persoane vaccinate în Argeș, dintre care 456 la a doua doză. În afară de dozele primite de centre, se continuă vaccinarea personalului medical din spitale, vaccinarea beneficiarilor din centrele rezidențiale, iar de câteva zile a început și vaccinarea persoanelor din centrele de dializă. Aceste grupuri-țintă au acces la alte doze decât cele din centrele comunitare. Acum se vaccinează în jur de 800-1.000 de persoane programate pe zi și ideal ar fi să se ajungă la 2.000 de vaccinări/zi. Medicii de familie au început să realizeze liste, împreună cu Direcția de Asistență Socială din primării, cu persoanele nedeplasabile. Listele ajung la DSP, care are echipe mobile pentru vaccinarea acestor persoane. Prefectul a mai menționat că a recomandat primarilor să facă liste cu persoanele vârstnice și cu cele care au boli cronice, prin Direcția de Asistență Socială, pe care să le ajute să se programeze.

Prefectul: „Suntem în top 10 al județelor cu cea mai mică rată de incidență”

Prelungirea restricțiilor fost menținută încă din decembrie pentru a pregăti deschiderea școlilor. Prefectul a subliniat faptul că suntem într-o scădere continuă a cazurilor Covid. „Menținerea unui nivel mai ridicat al restricțiilor ne-a dus astăzi în această situație excepțională, să fim cu mult înaintea altor județe. Suntem în top 10 al județelor cu cea mai mică rată de incidență și suntem în continuă scădere, ceea ce ne arată că strategia este una bună. În acest moment, avem cea mai mică rată de incidență de când se calculează incidența la nivelul județului (0,78 la mie)”, a spus prefectul.

Citește și Prefectul Emanuel Soare: „Facem toate eforturile să ţinem pandemia sub control”

Citește și Lista completă a directorilor numiți la școlile din Argeș

Măsuri pentru redeschiderea școlilor din Argeș

„Cel mai important moment este data de 8 februarie, când, teoretic, școlile se vor deschide, dacă situația nu escaladează. Educația trebuie să fie o prioritate 0 pentru noi, dar să nu rămână doar în teorie, ci să se vadă în practică prin importanța pe care noi o dăm redeschiderii școlilor. Școlile se pot redeschide, pe de o parte, dacă rata de infectare este foarte scăzută. Eu cred că am putea să redeschidem școlile în siguranță în Argeș, dacă rata de incidență va fi sub 0,5 la mie. Am speranța că ne vom îndrepta spre această situație, dar rata de incidență scade dacă măsurile sanitare sunt serioase și se respectă. Am prelungit restricțiile de nivel galben tocmai pentru a pregăti deschiderea școlilor. Sunt câteva necunoscute. Vedem că Europa se închide din cauza noii tulpini. Probabil că, mai devreme sau mai târziu, lucrul acesta se va întâmpla și în România, probabil în luna martie. Pe de altă parte, dacă la nivel central se va stabili că școlile vor putea fi deschise sau închise în funcție de incidența pe județ, dacă vor lăsa autoritățile județene să decidă acest lucru, da, în Argeș vom putea redeschide școlile fără niciun fel de problemă, pentru că am păstrat aceste restricții, care se văd într-o scădere evidentă a ratei de incidență, dar nu este suficient. Educația trebuie să fie o prioritate și să se vadă în măsuri concrete. Lucrăm la o altă serie de măsuri care sunt menite să ne permită deschiderea și menținerea deschisă a școlilor în siguranță.”
Se au în vedere câteva măsuri prin care să se reducă aglomerația din jurul și din incinta unităților de învățământ: fluidizarea traficului în Pitești, în colaborare cu IPJ Argeș; dublarea numărului de mijloace de transport în comun, în colaborare cu operatorii de transport; începerea defalcată a orelor de curs și a programului școlilor, în colaborare cu IȘJ Argeș, adică nu vor începe toate școlile și clasele la aceleași ore și trebuie să se evite și aglomerarea din fața școlilor.
Dacă va reîncepe școala, se va face ca înainte de pandemie, se va renunța la sistemul hibrid. „Aici vom avea o provocare, pentru că școlile din mediul urban și din anumite localități sunt foarte aglomerate. Cred că deschiderea școlilor se va face împreună cu o strategie mai clară de testare la nivel național și avem speranța că vom putea cumva testa pe scară mai largă și în învățământ. Dacă apare un caz suspect într-o anumită clasă, cred că vom avea posibilitatea să testăm toți elevii din acea clasă și, în felul acesta, să gestionăm clasele foarte aglomerate. Testele rapide sunt aprobate acum, se folosesc la fel ca cele PCR și sunt mai convenabile. Dacă IȘJ sau școala vor constata că sunt supraaglomerate clasele, vom discuta în CJSU astfel de scenarii în care să se facă cu rândul prezența la școală în clasele foarte aglomerate” – a mai precizat prefectul.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii