Web Analytics

Prefectul Emanuel Soare, apel pentru înființarea Zonei Metropolitane Pitești

de | 19.05.2020 21:53 | Actualitate

Prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, explică hotărârea luată, marți, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, care permite deplasarea, în perioada stării de alertă, a piteștenilor și a cetățenilor cu domiciliul în localitățile limitrofe fără declarație pe proprie răspundere în zona delimitată de localitățile: municipiul Pitești, orașul Ștefănești și comunele Albota, Bascov, Băbana, Budeasa, Măracineni, Bradu și Moșoaia.

Prefectul face apel la Primăria Pitești să reia demersurile legale pentru înființarea unei zone metropolitane și subliniază, din nou, faptul că aceasta nu există în prezent.

Apel pentru înființarea Zonei Metropolitane Pitești în condițiile legii

“Zona Metropolitană Pitești NU există! În anul 2012 a fost înființată o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), Zona Metropolitană Pitești, în baza legii 351/2001. Această asociație nu îndeplinește condițiile din lege, deoarece are personalitate juridică, iar, conform legii, nu trebuia să aibă. Ea include Consiliul Județean Argeș ca membru, deși legea spune că doar consiliile locale fac parte din asociație. Asociația nu include comuna Bradu, neîndeplinind, astfel, criteriul asigurării contiguității spațiale (includerea tuturor localităților limitrofe orașului principal/reședință de județ), iar numai localitățile de rang 0 (zero) și I (unu) puteau avea asemenea zone metropolitane. Piteștiul, ca localitate de rang II/reședință de județ, a devenit eligibil abia odată cu modificarea legii, în 2019. Autoritățile locale trebuiau să își actualizeze statutul asociației, lucru nerealizat.
Nici până în acest moment Primăria Pitești nu a răspuns solicitării Instituției Prefectului de clarificare a statutului acestei asociații sau a persoanelor de contact care ar fi putut lămuri aceste aspecte. Din cauza bâlbâielilor autorităților locale, care nu au fost în stare să înființeze Zona Metropolitană Pitești, am fost puși în situația de a adopta, azi, prin Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, decizia de a permite deplasarea fără declarație, pe perioada stării de alertă, în Pitești și localitățile limitrofe.
Conform legilor în vigoare, criteriul utilizat pentru delimitarea zonei în care se poate circula fără declarație a fost includerea tuturor localităților limitrofe Piteștiului, localități care au graniță directă, asigurându-se criteriul contiguității spațiale, pe o rază de maximum 30 de kilometri. Distanța maximă de 30 de km este stabilită pentru București, datorită întinderii localității. Județele nu pot merge pe această distanță maximă, deoarece, în anumite situații, s-ar depăși chiar limitele județului sau ar include peste jumătate din suprafață. Criteriul fundamental este acela al includerii tuturor localităților cu graniță directă față de orașul principal, pentru asigurarea contiguității spațiale.
Tot prin decizia CJSU de astăzi, am solicitat Primăriei Pitești, așa cum am anunțat zilele trecute, să reinițializeze toate demersurile legale pentru înființarea zonei metropolitane, în condițiile legislației în vigoare. Instituția Prefectului va oferi tot sprijinul necesar ca acest proiect să devină realitate și să contribuie la creșterea calității serviciilor oferite argeșenilor”, a declarat prefectul Emanuel Soare.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii