Web Analytics

„Prăpădul lui Dumnezeu” – provocat de oameni la Rucăr

de | 11.07.2019 13:37 | Dezvăluiri

„Hidrologii atrag atenţia, de mulţi ani, că tăierea pădurilor poate duce la apariţia scurgerilor de pe versanţi. Dimpotrivă, dacă pădurea e întreagă, apa rezultată din ploaie, în orice cantitate ar fi, se prelinge uşor printre arbori spre baza muntelui. Lipsa arborilor face ca fenomenul scurgerii să capete viteză ameţitoare. Unite în vale, zecile de pâraie umflate dau naştere unui şuvoi apărut aproape din senin. Pe lângă asta, apele antrenează bolovani şi resturi de pomi, transformate în adevărate ghiulele, în stare să distrugă orice dig de apărare”. Dacă acest text vă duce cu gândul la dezastrul petrecut săptămâna trecută în comuna Rucăr, nu greşiţi! Chiar aşa s-a întâmplat, apa a dus adevărate ghiulele către gospodăriile oamenilor din zona Valea Stăneşti. Dar… textul face referire la inundaţiile petrecute în anul 2014, atunci când a fost dezastru nu doar la Rucăr, ci în întreg judeţul, în întreaga ţară. Au trecut cinci ani şi, din acest punct de vedere, au trecut degeaba, fiindcă nimeni nu a învăţat nimic din întâmplările trecutului şi nimeni nu a luat măsuri pentru prevenirea răului.

O fetiță, salvată în ultimul moment

Concluziile asupra grozăviei de vineri, atunci când viitura a coborât în Rucăr de pe versanţi, distrugând totul în cale – „pluteau copacii şi maşinile ca lemnul pe apă”, după cum a declarat un localnic – vor fi cunoscute în scurt timp, mai ales că, după spusele primarului Ionel Dulamă, în această săptămână „specialiştii şi cei de la ISU Argeş vor face evaluarea pagubelor, urmând să se propună şi măsuri de prevenire a unor asemenea incidente”. Până atunci, luni, 8 iulie, s-a deplasat la faţa locului şi prefectul de Argeş, Emilian Dragnea, urmându-i lui ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, care a vizitat zona afectată duminică, după slujba de la biserica din Rucărul de Jos. Primarul ne-a declarat că au fost afectate de torenţi cinci imobile, dar şi alte gospodării, însă fără case. Cei de la Rucăr, din administraţia locală şi Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, au întocmit o notă de constatare, un raport asupra celor întâmplate şi a consecinţelor, pentru a fi transmise celor de la ISU Argeş.
O fetiţă a fost luată de viitură şi salvată în ultimul moment, iar o femeie în vârstă de 50 de ani, din Ploieşti, s-a ales cu picioarele rupte în timp ce a fost lovită de ape. În total, zece persoane au fost evacuate în urma incidentului. „Femeia rănită este bine, a fost dusă imediat la Spitalul Câmpulung, apoi transferată la Ploieşti, la cererea ei. Cele două familii din Constanţa au fost găzduite de familiile Pestriţu şi Ungureanu, iar viceprimarul a oferit celor fără adăpost o casă complet utilată pentru a locui în ea”, ne-a declarat primarul Dulamă. Unul dintre constănţeni, Ciprian Apostol, investise două sute de mii de lei în casa de vacanţă construită în localitatea musceleană care atrage tot mai mulţi români din oraşele mari.
Sistemul Ro-Alert a fost activ în ziua de vineri, transmiţând avertizarea de inundaţii, însă puterea şi viteza şuvoaielor au făcut inutilă înştiinţarea. În zonă există un pârâu aproape secat, dar apele au provenit din ploaie, s-au blocat într-un canal de scurgere regularizat, apoi au răbufnit, volumul acestora fiind foarte mare, astfel încât a preluat şi a cărat buşteni, pietre şi tot ce a mai întâlnit în cale.
Până se va ajunge la o concluzie oficială, rămân în discuţie atât inconştienţa oamenilor privitoare la locuri şi case, cât şi ideea precizată la început şi legată de exploatările masive de material lemnos din pădurile Rucărului. Cert este faptul că în aceeaşi zi s-a produs o viitură şi pe Valea Hotarului, pârâul din cătunul de romi din Dragoslavele, dar este ştiut faptul că tăierile de lemn din acea zonă nu sunt de mare amploare, astfel încât defrişarea pădurilor să fie pusă drept cauză a favorizării producerii tăvălugului de apă.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii