Web Analytics
scris joi, 15.08.2013

Prahova şi-a făcut deja steag cu însemnele Regiunii Muntenia

# Exclusiv. Primele semne ale transformării Argeşului în paşalâc # Consiliul Județean Prahova ni l-a furat pe Neagoe Basarab și l-a pus pe drapel și a demarat o campanie de propuneri cu titlul ”Să ne luăm țara înapoi”. În timp ce ai noștri dorm în bocanci, cei din Prahova și-au făcut steag cu viitoarea regiune Muntenia, marcându-și astfel supremația în raport cu Argeșul. Sunt cu un pas înaintea noastră nu doar la tupeu, ci și la acțiuni concrete. Concluzia? Cu niște politicieni aproape deloc implicați și invizibili la nivel național în ceea ce privește puterea decizională, Piteștiul pare să fi pierdut definitiv bătălia cu Ploieștiul pentru titlul de capitală a regiunii Muntenia. Iar cea mai concretă dovadă în acest sens o constituie faptul că oficialii de la Consiliul Judeţean Prahova au lansat, vineri 9 august, o dezbatere pe tema viitorului steag al regiunii Muntenia. Prin urmare, toți prahovenii interesaţi pot întocmi propuneri, începând de luni 12 august, la frontonul coloanelor Palatului Culturii din Ploieşti. „Primul steag cu scrierea «Steagul voievozilor Basarabi» poartă pe scut blazonul Basarabilor, domnitori ai Munteniei începând cu anul 1300. Al doilea steag, pe acelaşi fond alb şi cu aceeaşi diagonală mică tricoloră (steagul naţional), poartă stema Munteniei de la 1859. Rugăm pe toţi cei interesaţi să facă propuneri în intervalul 12.08.2013-30.09.2013 pentru a permite prin votul Consiliului Judeţean Prahova adoptarea, conform legii 215/2001”, se arată într-un comunicat de presă emis de CJ Prahova. Și mai interesant este că acţiunea celor de la Prahova se înscrie în campania „Să ne luăm ţara înapoi”. Din câte se observă, înainte de a-și lua țara înapoi, cei de la Prahova ni l-au luat pe Neagoe Basarab punându-l pe steagul lor. Asta în vreme ce liderii USL Argeș  par mai preocupați să împartă firimiturile, după ce Direcția Generală de Finanțe Argeș a fost desființată și  mutată la Prahova, decât să se bată pentru județul lor. Am stat mai mult de vorbă pe tema regionalizării, dar și a… drapelului regiunii, cu Mircea Cosma, președintele CJ Prahova și vicepreședinte al PSD la nivel național.

Prahova şi-a făcut deja steag  cu însemnele Regiunii Muntenia

Interviu cu Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova: ”E stabilit deja. Ploieştiul va fi capitala Regiunii Muntenia”

# Ați lansat deja dezbaterea pentru viitorul steag al regiunii Muntenia. Ce vă face să fiți atât de sigur că reședința regiunii Muntenia va fi la Ploiești?
– E stabilit deja. Ploieștiul are foarte multe atuuri în acest sens. La Ploiești s-a înființat prima rafinărie din lume, Ploieștiul este un oraș foarte important pe harta mondială a industriei petroliere. În afară de asta, este un oraș puternic din punct de vedere economic, cultural și sportiv. Este cel mai mare oraș din zonă și un pol național de creștere. Un alt detaliu important: Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești a dat 38 de miniștri și prim-miniștri în toată lumea. În ceea ce privește propunerea pentru viitorul steag al regiunii Muntenia, orice administrație are dreptul la un drapel. Fundația „Mihai Viteazul”, pe care o conduc, a propus două variante de steag pentru județul Prahova, cu titlul de steag regional. Prima variantă de steag are simbolul heraldic al Basarabilor, pe baza documentelor din arhivele Vienei. A doua propunere are stema Țării Românești, așa cum era când s-a unit cu Moldova, la 1859. Ambele steaguri au bandă tricoloră pe margine și sunt pe fundal alb pentru a nu da loc la interpretări politice. Cred că până la sfârșitul lunii septembrie vom avea 30-40 de propuneri de steag. Varianta câștigătoare va fi votată într-o ședință de Consiliu Județean. Atunci când se va trece la regionalizare, steagul ales va fi propus ca steag de regiune.

„Pendiuc să se gândească mai bine la regiunea Bucovina”

# Fără să ne întrebați și pe noi măcar? Ce să însemne asta, că Piteștiul a pierdut bătălia cu Ploieștiul pentru titlul de capitală a regiunii Muntenia?
– Eu nu cred că Piteștiul a pierdut, ci că istoria și evoluția celor două orașe au făcut diferența. Piteștiul are cu peste 40.000 de locuitori mai puțin decât Ploieștiul. Piteștiul este totuși un centru important al României. Însă de-a lungul istoriei, dezvoltarea economică, și nu numai, nu s-a făcut la Pitești, ci mai mult spre Ploiești.
# Atât vicepreședintele CJ Argeș, Florin Tecău, cât și primarul Piteștiului, Tudor Pendiuc, au spus că vă grăbiți prin decizia de a propune un steag pentru Muntenia și că faceți rău întregii regiuni…
– România este o țară liberă și toată lumea poate să propună. Propunerea Fundației „Mihai Viteazul” este o replică la tupeul extremiștilor maghiari. Pendiuc este originar din regiunea Bucovina și ar face mai bine să se gândească la regiunea Bucovina, cu experiența pe care o are. Pendiuc e un tip deștept, orgolios, primar pe viață, P.P.V, cum îi spun eu. Tudor Pendiuc să se uite la TV, să vadă în ce situație este Bucovina. Primul steag cu scrierea „Steagul voievozilor Basarabi” poartă pe scut blazonul Basarabilor, domnitori ai Munteniei începând cu anul 1300.

„Dacă am fi mai curajoși, Muntenia ar trebui împărțită în două regiuni, cu capitalele la Pitești și Ploiești”

# Totuși, se discută și o variantă de compromis, cu Bucureștiul drept capitală a regiunii Muntenia. Ce șanse are această variantă?
– Și această variantă are șanse. Nu trebuie să uităm totuși că Bucureștiul are statut de capitală în Uniunea Europeană, un statut special. Pe de altă parte, dacă am fi mai curajoși și nu am fi necunoscători ai Declarației de Unire de la 1918, am face în România câte regiuni am vrea. În opinia mea, Muntenia ar trebui împărțită în două regiuni. Una ar trebui să aibă în componență județele Dâmbovița, Teleorman, Olt și Argeș și să fie creată în jurul entității de dezvoltare Pitești. Și asta pentru că Piteștiul a arătat că poate iradia economic, nu s-a prăbușit ca alte orașe pe perioada crizei. A doua regiune ar trebui constituită în jurul Ploieștiului și să aibă în alcătuire Prahova, Ialomița, Călărași și Buzău. Iar Ilfovul, Bucureștiul și Giurgiu ar trebui să facă regiunea metropolitană București.
Trebuie să ne gândim la toată România și la dezvoltarea ei. România nu are nevoie numai de lalele în centrul orașului.
Material realizat de Denis Grigorescu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...