Web Analytics

Povestea IATSA Pitești, echipa de raliuri, spusă la Casa Cărţii

de | 20.09.2018 20:34 | Actualitate

Nicolae Cosmescu, redactorul-șef al revistei de literatură “Cuvântul Argeșean” și coordonatorul Cenaclului “Armonii Argeșene” a scris povestea IATSA Pitești, echipa de raliuri pe care a și condus-o în perioada sa de glorie. Această poveste este cuprinsă în cartea „Așa am devenit legende”, lansată joi, 20 septembrie, la Casa Cărții din Pitești.
”Așa am devenit legende” este o poveste despre lumea raliurilor, despre piloții de raliu, cu amănunte din culise. Este și o carte de memorii, un foto-roman despre o echipă devenită legendară la confluența anilor ’80 cu ’90.
În sală s-au adunat pasionați de raliuri și literatură, dar și foști piloți de curse, legendele cărții, care au vorbit despre titlurile cucerite, dar și despre înfrângeri.
„În sală se află legende ale sportului auto românesc, stele ale publicisticii și ale literaturii locale și elite ale vieții argeșene. O compoziție eterogenă, dar extrem de selectă. În carte se flă memoriile mele, întrucât am condus această echipă”, a spus publicistul Nicolae Cosmescu. Aceasta este cea de-a șaptea cartea a sa publicată, mai are două încă neupublicate. Primele patru cărți au fost despre Formula 1, “de care eram îndrăgostit lulea”.
„În privința acestei cărți, ideea mi-a venit în primăvară, nu mai făcusem de mult timp o lansare de carte. M-am gândit ce aș putea face. Cel mai simplu era să scriu despre echipa IATSA, nu? Știam tot ce trebuie să știu, inclusiv detalii din culise. Este o carte care reflectă realitatea, am scris realitatea exact așa cum a fost. Cartea are câteva particularități care o deosebesc de altele: ambele coperți sunt color, pe o copertă există o galerie a celor care au făcut parte din echipă. Lucrarea are certificatul de naștere al echipei și, la final, cel de deces, fiindcă nu mai trebuia prelungită agonia, nu mai aveam condiții, iar la sfârșitul sezonului din 1993, am pus punct”, a adăugat autorul.
Echipa de raliuri IATSA Pitești a fost campioană națională la echipe în 1988 și 1991, iar în 1988 a câștigat și Trofeul „Dacia Sport”. Conducătorul echipei între 1986 și 1993, când s-a desființat, a fost scriitorul Nicolae Cosmescu.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii