Web Analytics

Povestea Efremiei, fetiţa de 9 ani care a cântat imnul naţional la Raliul Argeşului

de | 16.06.2021 14:13 | Actualitate, Sport

La festivitatea de premiere din cadrul Raliului Argeșului de pe 12 iunie, de la Pitești, un moment emoționant a fost acela când o fetiță îmbrăcată în costum popular a cântat imnul național. Copila a fost aplaudată la final de aproape o mie de piteșteni, iar primarul Cristian Gentea i-a sărutat mâna. Am aflat povestea ei și v-o prezentăm în continuare.

Un videoclip cu Efremia a ajuns la 1,6 milioane vizualizări în câteva ore

Maria Efremia Dobrin are 9 ani, învață la Școala Gimnazială „Adrian Păunescu” din Pitești, iar de 2 ani este eleva Școlii Populare de Arte din Pitești, unde studiază Canto-Muzică Populară cu tânăra profesoară Cristina Voicu. Calitățile vocale, seriozitatea cu care studiază, memoria extraordinară și stăpânirea de sine au făcut ca Efremia să fie remarcată imediat de profesorii și conducerea Școlii de Arte, dar și de alți specialiști în domeniu. Și pentru că un videoclip scurt realizat într-una din orele de canto a devenit imediat viral, înregistrând în câteva ore peste 1,6 milioane de vizualizări pe pagina de facebook a Școlii de Arte, fetița cu voce de aur a ajuns și în jurnalele televiziunilor naționale. Poartă foarte corect straiele populare și, deși reprezintă etnozona Argeș-Muscel, Efremia nu ezită să abordeze piese din orice zonă a țării.

Elena Iagăr: „Așteptarea de 2 ore ar fi iritat chiar și un adult, dar Efremia s-a comportat extraordinar”

În momentul în care Consiliul Județean a lansat invitația către Școala Populară de Arte ca un profesor sau un elev al acestei instituții să cânte imnul de stat la Raliul Argeșului, managerul Școlii a desemnat-o pe Maria Efremia Dobrin: „Știam că poate, știam că impactul la public va fi mare, dar nu m-am așteptat să devină chiar un subiect de presă. Efremia este un copil excepțional, care, pe lângă calitățile vocale extraordinare și capacitatea de a memora versuri, are o atitudine aproape nelumească atunci când urcă pe scenă. Transmite o stare de liniște, o stare de bine. Am avut încredere totală că va reuși.

Chiar dacă festivitatea de premiere s-a decalat cu 2 ore, din cauza accidentului de pe Transfăgărășan, Efremia a așteptat cuminte la standul staff-ului tehnic. Trebuie să știți că nu este ușor pentru un copil să participe la un eveniment pentru oameni mari. Ea a venit la şcoală la ora 17.00, ca să o îmbrac și să facă o scurtă repetiție cu acompaniament la pian. Ca să intre în stare. Așteptarea de 2 ore ar fi iritat chiar și un adult. Eu cunosc artiști consacrați care se eschivează când vine vorba de intonat imnul de stat, de frică, pentru că este o responsabilitate uriașă. Efremia s-a comportat extraordinar, iar reacția publicului a fost pe măsură. Mă bucur mult pentru ea, pentru Cristina și, mai ales, pentru părinți. Cred că noi am fost mai emoționați decât ea”, ne-a mărturisit Elena Iagăr, managerul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești.

Mama fetiței: „A învățat imnul în 4 zile”

Efremia mai are o soră, Denisa, dar ea a fost primul copil. Un copil dorit și a venit pe lume după o sarcină grea. „Am stat în spital 9 luni, pe perfuzii, ca să duc sarcina la capăt. Doamna dr. Copăceanu mi-a urmărit sarcina. Întâi mi-a făcut cerclaj, dar nici așa nu puteam să o țin, pentru că aveam permanent contracții. Și atunci doamna doctor a hotărât să-mi bage diazepam și am dormit continuu. Când mă trezeam, mă ungeam pe burtă cu ulei de la Sf. Efrem, din Grecia. Îmi adusese un prieten de-al soțului. El si soția lui au devenit apoi moșii Efremiei. Mi-a adus și o cărticică, «Copii născuți și nenăscuți» – o am și acum în casă. Mă chinuiam să țin ochii deschiși ca să citesc din ea. Mai citesc și acum. Și când am născut, am hotărât cu soțul că trebuie să o cheme Maria Efremia.

Pe la vreo 6 ani, eram în Săptămâna Mare, m-am trezit cu ea în bucătărie și mi-a zis: «Mami, a venit pe Pământ Dumnezeul Cel Sfânt!» «Poftim?» Nu înțelegeam ce vrea să zică. Și mi-a arătat. Găsise pe internet un preot care cânta cântecul ăsta. Și a început să-l cânte și ea. Și de atunci cântă întruna. Cântă orice. De aceea am dat-o la Canto. Pentru că asta îi place cel mai mult. Efremia învață bine la școală, are doar FB și, pentru că o idolatrizează pe doamna Cristina Voicu, vrea și ea să se facă profesoară când va fi mare.

A învățat imnul în 4 zile și cred că a avut emoții. Pentru că s-a decalat programul, doamna director a trebuit să plece la alt eveniment, unde erau alți copii de la şcoală, dar s-a întors. Chiar dacă eram noi cu ea și doamna profesoară, Efremia a prins și mai mult curaj când a văzut că s-a întors doamna director. Are nevoie să ne știe lângă ea. Când a coborât de pe scenă, mi-a șoptit: «Mami, cât sunt eu de mică, să-mi pupe dl. primar mâna!». Atunci a fost într-adevăr emoționată. Probabil îl va ține minte toată viața”, ne-a povestit mama fetiței.

Citește și S-a terminat Raliul Argeșului. Simone Tempestini, campion și anul acesta

Citește și Video. Două accidente astăzi la Raliul Argeșului

 

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii