Web Analytics

Povestea Cetăţeanului de Onoare care cânta ”Moşule, ce tânăr eşti”

de | 14.07.2022 13:55 | Actualitate, Cultură, Home

Poetul care a cucerit Spania şi America Latină a primit recunoaştere oficială acasă, la Lereşti

E o poveste cunoscută, dar mai mult dintr-un anumit punct de vedere. S-a încropit mai ales prin interviurile lui, după ce acum cinci ani a devenit foarte cunoscut. Atunci a fost nominalizat la Premiul Naţional de Poezie din Spania şi a fost chiar la un pas de a primi premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului. Miguel Gane este numele lui și săptămâna trecută a fost omagiat la Lerești, în comuna natală. Iar povestea sa poate fi spusă și din altă perspectivă, cea a prietenilor și cunoscuților din comuna musceleană care acum sunt mândri de Mihăiță!

Da, Mihăiță! Fiindcă este vorba despre George Mihăiță Gane – Miguel Gane – (Lerești, Rumania, 1993), așa cum este prezentat oficial. Acum are 29 de ani, iar în 1997 avea doar patru ani și intra la grădiniță. Are cuvântul Nuți Austrianu, educatoarea lui Mihai Gane: „Îmi amintesc de toamna anului 1997, când Gane Gheorghe și Gane Mihaela, părinții lui, l-au adus la grădiniță. Era micuț, energic, vesel, tot timpul râdea, și-a făcut imediat prieteni. Mi-a intrat la suflet imediat”. Mihăiță a devenit bun prieten cu Alexandru Răucea și era haz mare atunci când împreună își întorceau șepcile cu cozorocul în spate și cântau „Moșule, ce tânăr ești!”. Asta se întâmpla la final de grădiniță, prin 2000.

Peste numai trei ani, familia Gane pleacă în Spania. „Pe la 10 ani am plecat, pe undeva prin mai, eu împlineam zece în iulie” – povestește chiar Mihai Gane. Treptat s-a adaptat la noul loc, la noua viață. Și alți trei ani au trecut, iar Miguel, de acum, a început să scrie poezii, preluând pasiunea unui prieten al familiei care îl ajuta să înveţe limba spaniolă. A participat la concursuri literare şcolare, iar la 18 ani şi-a deschis un blog, iar câteva poezii care au devenit virale l-au făcut extrem de cunoscut și apreciat, mai ales în rândul tinerilor. Apoi a venit consacrarea…

Citește și Fenomenul Miguel Gane sau drumul spre celebritate / Cum a ajuns fiul unor imigranţi din Lereşti cel mai citit poet contemporan din Spania

Un miracol pentru cei plecați afară

A scris până acum patru volume de poezie și un roman. Dar este și avocat, fiind dublu licenţiat în Drept şi în Administrarea Afacerilor şi având două masterate, unul de Proprietate Intelectuală şi unul în Avocatură. ”Ne mândrim că un așa om de succes își mai aduce aminte cu drag de comuna natală și ne bucurăm că numele său este pe buzele a sute de mii de oameni”, spune primarul de la Lerești, Marian Toader. Edilul i-a acordat o plachetă de excelență pe 13 iunie, de Ziua Comunei, distincția fiind înmânată bunicii lui Mihai Gane. O bunică extrem de emoționată atât atunci, cât și săptămâna trecută, când s-a acordat titlul de Cetățean de Onoare.

Un titlu decernat ”fenomenului literar Mihai Gane”, după cum a subliniat primarul Toader, care mai apoi a înfipt pumnalul amărăciunii în soarta de român. „Poate așa a rânduit Dumnezeu destinul dumnealui… Poate, dacă nu pleca, n-ar fi fost astăzi unde este”, a concluzionat Marian Toader. Și s-a auzit o voce de grup: „Cu siguranță!”

Dar contează mult altceva. Prin ceea ce a făcut, ”un miracol”, după cum sublinia unul dintre parlamentarii prezenți la festivitate, a reușit să renască sentimentul mândriei de a fi român. Cu deosebire peste hotare.

Citește și Subiect al unui reportaj pe Euronews, „Miguel” Gane din Lereşti a cucerit Spania cu poezia sa

Cetățean de Onoare la nunta celui mai bun prieten

Prietenii și foștii colegi sunt mândri de Mihăiță Gane. Mai ales că, spun ei, ”a rămas același, cu toate că e un nume mare în lume”. De aceea îl așteaptă mereu cu nerăbdare să vină la Lerești. Și se știe că la revedere nu lipsesc grătarul și depănarea amintirilor. Amicii nu îi spun altfel decât Mihăiță, nicidecum Mihai sau Miguel. Ca în urmă cu două decenii, când se duceau la scăldat sau hoinăreau prin păduri. Acum mai fac drumeții pe munte, una era programată și în această lună.

Mai înainte de drumeție a fost altceva, chiar la finalul săptămânii trecute. Mihai Gane nu a venit la Lerești doar pentru a primi omagiul comunei natale, ci și pentru a fi prezent la nunta celui mai bun prieten, Alexandru Răucea. ”Noi suntem din toate zonele, din toate țările, însă ne reunim la un eveniment ca acesta”, susține Eduard Horobeanu, un alt amic.

”Din rădăcină o să scriu toate cărțile mele”

”Simt o palmă, fiindcă nu pot să te citesc. Poate vei scrie și în limba română, în limba maternă”, a fost dorința de la festivitatea de omagiere. Și amicii, și cunoscuții, și oficialitățile susțin acest deziderat. Iar Mihai Gane îl are în atenție de mai mult timp. El scrie doar în limba spaniolă, mai ales că a consumat îndeobște literatură în această limbă. Dar va apărea și volumul în română, mai ales că, dincolo de limbaj, poezia lui Gane își trage seva din pământul natal. O spune mereu, a făcut-o și săptămâna trecută, când a avut un discurs mai mult decât poetic.

”Un jurnalist m-a întrebat o dată: «De ce iubești satul acesta atât de mult?» Și i-am răspuns: «E locul în care dorm cel mai liniștit! Tot ceea ce sunt eu are rădăcina în grădina mea, în ograda cu animale, în orele de la școală, în gheltoiul de la râu, în lianele de pe coastă, în nopțile albe cu prietenii de viață… Tot ceea ce sunt eu până la urmă sunt persoanele care mă înconjoară și care, în felul lor, mă iubesc. Chiar dacă am plecat de la rădăcină acum 20 de ani – îmi este și frică să recunosc atâta timp – tot aici trăiesc!»

Citește și Miguel Gane se pregăteşte să dea lovitura cu noul volum de poezii

Recunoașterea acordată nu este doar pentru mine, este și pentru familia mea, dar și pentru familiile tuturor imigranților care au căutat un viitor mai bun în afară. Mă gândesc la prietenii mei și împart cu ei tot ceea ce mi se întâmplă…, mă gândesc la părinții mei și împart cu ei tot ceea ce mi se întâmplă…
Am încercat să duc mai departe locul acesta pe care toți îl iubim… Am ajuns în Spania, în Columbia, Ecuador, Argentina, Costa Rica, Salvador și toată lumea a auzit de Lerești, de numele meu pronunțat în română.
Tot parcursul meu este doar un început, asta vreau să cred. În viață am puține lucruri clare, certe și acesta este unul dintre ele. M-am născut la o rădăcină, la rădăcină o să mă-ntorc, din rădăcină o să scriu toate cărțile mele!”,
astfel a emoționat Mihăiță Gane pe cei prezenți vinerea trecută la Primăria Lerești.

Dar a avut parte și de un supliment menit să-i susțină dorul de casă. Pe lângă tilul de Cetățean de Onoare, a primit și un coș cu produse tradiționale muscelene. De fapt, o târnă, cum îi spun muscelenii, plină cu covrigi cu ou, țuică de Lerești și brânză de coșuleț. Și a luat în considerare ce a spus primarul: ”Când va fi timpul, cu siguranță va face o nuntă tradițională la Lerești”.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *