Web Analytics

Poliția Română, avertisment privind pericolul pentru sănătate al medicamentelor falsificate

de | 25.02.2023 12:06 | Actualitate, Home

Poliția Română, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a făcut un amplu studiu național, care scoate în evidență amploarea fenomenului de comercializare a medicamentelor și a suplimentelor alimentare contrafăcute, informează IGPR. Peste 60% dintre români nu fac diferența între medicamentele reale și cele falsificate. Oamenii nu verifică ambalajul și nu sunt atenți la numărul autorizației de punere pe piață. Conform studiului, cei care vând astfel de medicamente se bazează atât pe nevoia oamenilor de a obține tratamente care sunt greu de procurat, cât și pe lipsa de resurse financiare ale acestora, promovând prețuri mai mici decât pe piața licită.

Citește și: Pitești. Șoferița nu le-a dat prioritate pietonilor. Uite ce amendă a luat!

26,3% dintre respondenții studiului au cumpărat medicamente sau suplimente alimentare prin intermediul internetului.  Totodată, conform studiului, 62,3% dintre persoanele chestionate au admis că nu pot sesiza diferențele dintre medicamentele acreditate și cele contrafăcute. De asemenea, aproape jumătate dintre respondenți nu verifică ambalajul, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu sunt atenți la numărul autorizației de punere pe piață și nu verifică existența produsului în Nomenclatorul medicamentelor pentru uz uman.

Citește și: Pitești. Nouă bolnavi Covid internați la „Județean”. Mai grav e la Psihiatrie!

Există anumite situații care favorizează cumpărarea de medicamente sau suplimente alimentare neconforme. Unele dintre elementele care determină această conduită țin de promovarea produselor sau de existența unui preț mai mic. Astfel, Poliția Română recomandă să cumpărați medicamente și suplimente alimentare doar de la comercianții autorizați, să vă informați înainte de a achiziționa astfel de produse și să reclamați autorităților responsabile orice suspiciune sau neconformitate în legătură cu produsele cumpărate sau persoanele care comercializează astfel de medicamente. Medicamentele și suplimentele alimentare neconforme pot avea efecte negative asupra sănătății, de aceea este important să verificați elementele de siguranță ale acestora.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *