Web Analytics

Poetul piteştean Daniel Turcea, urmărit de Securitate

de | 17.11.2022 11:55 | Actualitate, Cultură, Home

Despre casa în ruină din Pitești a marelui poet Daniel Turcea am scris în „Jurnalul de Argeș”. Dar am descoperit, ulterior, și un aspect neștiut din scurta lui viață, faptul că a fost urmărit de fosta Securitate. Membru al cenaclului clandestin ținut acasă la Dumitru Țepeneag, frecventat de Paul Goma, Virgil Tănase, Cezar Ivănescu, Sorin Titel ori Virgil Mazilescu, toți opozanți ai regimului comunist, Daniel Turcea intră în vizorul Securității, turnat fiind, desigur, de un alt scriitor membru al cenaclului.
Iată ce se află în A.S.R.I., Fond „D”, dosar nr.10966, vol. 15, f.302-303, strict secret, din 1 noiembrie 1973:

„Fișă personală privind pe poetul Turcea Ilie-Daniel, membru al Fondului literar”

„Este născut la 22 iulie 1945, în Târgu Jiu, județul Gorj, fiul lui Gheorghe (fost ofițer M.Ap.N., decedat) și Maria (fostă profesoară la Liceul Al. Odobescu din Pitești, pensionară), arhitect, necăsătorit, cu domiciliul stabil în Pitești, str. Fântânii nr. 20. Turcea Ilie-Daniel, după susținerea examenului de diplomă, a fost repartizat la Reșița, însă nu s-a prezentat la post, invocând motive de sănătate. La scurt timp după aceasta, s-a îmbolnăvit de nervi, fiind internat pe timp de șapte săptămâni în sanatoriul din comuna Voila, de lângă Făgăraș. La domiciliu este cunoscut ca o persoană distantă în relațiile cu vecinii, având totuși față de aceștia o atitudine respectuoasă, politicoasă.

Din datele pe care le deținem, rezultă că Turcea Ilie-Daniel întreține legături apropiate cu Paul Goma și Dumitru Țepeneag, aflându-se permanent în anturajul lor. Atunci când aceștia au plecat în Franța, i-au promis că se vor interesa atât pentru problema publicării unor poezii ale sale, dar mai ales să-i aranjeze o invitație pentru o călătorie în Franța.
De acest lucru s-a ocupat Dumitru Țepeneag, folosindu-se de legăturile sale din Franța. În acest mod, în luna martie a.c., Turcea Ilie-Daniel a fost invitat la Colocviul franco-român organizat de Les Lettres Nouvelles. Avându-se în vedere că atât Paul Goma, cât și Dumitru Țepeneag se aflau la acea dată în Franța, plecarea sa s-a avizat negativ.

Citește și Poetul religios Daniel Turcea, fost absolvent al Liceului „Nicolae Bălcescu” din Piteşti

De menționat că, deși se află în anturajul lui Paul Goma și Dumitru Țepeneag, datorită psihologiei sale (om tăcut, care nu-și exteriorizează părerile) nu s-a manifestat din punct de vedere politic. Martor la discuțiile de ordin politic ale lui Paul Goma și Dumitru Țepeneag, în majoritatea timpului, Turcea Ilie-Daniel tace și ascultă, fără a aproba sau respinge opiniile lor. Atunci când s-a încercat atragerea lui în grupul pe care intenționează să-l constituie cei în cauză, a ezitat și s-a retras fără o justificare.”
Daniel Turcea, fire mistică, nu era interesat, iată, de politică. În cei șase ani pe care îi va mai avea de trăit (a decedat la 33 de ani), Daniel Turcea avea să fie în continuare supravegheat de Securitate, prin prietenii săi, desigur. Cum o dovedește o „Declarație” a prozatorului Sorin Titel din 9 octombrie 1975 (A.S.R.I., Fond „D”, dosar nr.11180, vol.9, f.66-67), dar nu insistăm aici.

Citește și Casa poetului Daniel Turcea din Piteşti stă să se prăbuşească

Articol scris de Jean Dumitrascu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *