Web Analytics

Poetul lereștean Mihai Gane a fost premiat de ambasadorul României în Spania

de | 6.06.2022 15:14 | Actualitate, Cultură

Lereșteanul Mihai (Miguel) Gane a primit de la ambasadorul României în Spania, o diplomă de excelență pentru succesul literar și pentru perseverența de care poetul a dat dovadă.

Gestul meritocratic a avut loc cu ocazia mesei rotunde „Începutul unei călătorii: autori tineri, creație și lumea digitală” organizată duminică, 5 iunie, în cadrul Târgului de Carte de la Madrid, în prezența scriitorilor Miguel Gane, Martín Rodríguez-Gaona și Berta García Faet. Evenimentul, organizat de Instituto Cultural Rumano Madrid/Institutul Cultural Român de la Madrid în colaborare cu Asociația Colegială a Scriitorilor din Spania și Reprezentanța Comisiei Europene în Spania, face parte din seria de evenimente incluse în cadrul celei de-a doua ediții a „Dialogurilor literare hispano-române”, se arată pe pagina de Facebook a Ambasadei.

Citește și: Fenomenul Miguel Gane sau drumul spre celebritate / Cum a ajuns fiul unor imigranţi din Lereşti cel mai citit poet contemporan din Spania

“Recunoașterea meritelor lui Mihai Gane înseamnă inclusiv încurajarea tinerilor români, ceea ce este în sintonie cu obiectivele Ambasadei României de la Madrid. Europa nu înseamnă doar economie și politică, #UE are nevoie de suflet și să își dezvolte infrastructura culturală. Poeții, pictorii, artiștii sunt binefăcătorii umanității și anticorpii proiectului european în fața curentelor populiste și fără substanță. Mihai Gane interpretează sentimentele si emoțiile multor români plecați din țară. Descrie valoarea sacrificiului, traumele despărțirii și mai ales speranțele pentru ziua de mâine, invitându-și cititorii să aibă o atitudine constructivă. Mihai Gane este un model pentru mulți dintre noi și mai ales pentru generația lui, de a fi consistenți și coerenți, de a alege direcțiile bune și de a evita toxicitatea care exprimă nefericirea celor bombănitori și jucători la masa oportunismului și a ipocriziei”, a declarat ambasadorul George Bologan.

Citește și: Miguel Gane se pregăteşte să dea lovitura cu noul volum de poezii

Mihai Gane este cel mai citit poet contemporan din Spania, iar în luna martie a reușit să dea lovitura cu ultimul volum de poezii. Încă de la prima apariție în librării, „Ojos de Sol” se află pe locul unu într-un clasament al celor mai vândute cărți de poezii din Spania.

Reamintim că Mihai Gane a plecat în Spania la vârsta de 9 ani. Locuiește acolo împreună cu părinții, dar nu și-a uitat prietenii, pe bunica și nici comuna natală. Acesta reușește să se întoarcă acasă de două, trei ori pe an. La sfârșitul lunii iunie, poetul revine pentru câteva săptămâni la origini, adică la Lerești.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *