Miguel, cum îi spun ibericii, este cel mai vândut poet contemporan de limbă spaniolă
Peste 10.000 de exemplare a vândut Mihai Gane din ultimul volum „Ojos de Sol”, carte care se află în ”Top 20 cărți de poezie” din Spania
În urmă cu fix un an, „Jurnalul de Argeș” scria pentru prima dată despre fenomenul Miguel Gane, cel mai citit poet contemporan de limbă spaniolă. Și nu doar din Spania, ci și din America Latină. Ca o retrospectivă, Miguel sau Mihai, cum i se spune acasă, la Lerești, este copilul imigrant care, la 9 ani, a lăsat în urmă comuna pitorească de la poalele Munților Iezer-Păpușa și a ales să trăiască alături de părinți, în Spania. Destinul i-a fost imprevzibil, pentru că Mihai avea să cunoască un succes aparte în Europa, cu patru volume de poezii și un roman, toate publicate în limba spaniolă. Cu toate acestea, Gane nu scrie pentru a fi vedetă, scrie pentru cei pasionați de literatură, iar prietenilor, mătușii și bunicii le mai traduce el câte o poezie, fiindcă, spune Mihai, „la noi în țară nu am primit, încă, nicio propunere de publicare a cărților în limba română”. Pentru cei apropiați e de ajuns prezența lui. Și tocmai de aceea, de sărbători, Mihai s-a întors la rădăcini, iar Crăciunul și Anul Nou au fost despre tradiție și povești cu familia și prietenii.
Mai multe despre vacanța la Lerești, despre cărțile sale, dar și despre ce planuri are Mihai în 2023, în interviul de mai jos.
Mihai, am văzut că de sărbători te-ai întors la Lerești. Cum a fost revederea cu prietenii și familia ta?
– Revederea cu prietenii este mereu despre bucurie, despre amintiri și, în același timp, despre construire, pentru că încercăm să căutăm și să să găsim noi experiențe. Revederea cu mătușa și bunica este mereu foarte emoționantă, pentru că ele sunt foarte mândre de mine și se bucură mult când vin acasă. Mereu avem conversații despre amintirile lor, îmi place să-mi povestească despre copilărie, din adolescența lor. Mă bucur foarte mult să le văd și să le găsesc sănătoase. În același timp vreau să le creez și lor momente cât mai frumoase, adică încerc prin prieteni, iar acum, de sărbători, prin primirea colindătorilor.
Ai participat la tradițiile de Crăciun?
– Avem tradiții la care participăm de câțiva ani, cum este tăierea porcului, împodobirea bradului la mine acasă. Anul acesta am avut parte la mine acasă și de un program muzical. De Anul Nou, am mers cu ursul. Este foarte îmbucurător, pentru că toți încercăm să creăm relații cât mai strânse și să transmitem același lucru copiilor, fiindcă unii dintre prietenii mei au deja copii.
Citește și Miguel Gane, poetul lereştean de limbă spaniolă, îşi povesteşte viaţa într-un roman autobiografic
Citește și Subiect al unui reportaj pe Euronews, „Miguel” Gane din Lereşti a cucerit Spania cu poezia sa
„Vedetismul nu e un aspect care mă interesează”
Te-ai obișnuit cu statutul de „vedetă” și în România? Te recunoaște lumea?
– Nu scriu pentru a fi vedetă sau a scrie nu este o meserie care se leagă, să zic așa, de vedetism. Nu este un aspect care mă interesează. Pe mine m-ar interesa mai mult ca lumea să-mi poată citi cărțile decât a face o poză pe stradă. Categoria de vedetă, până la urmă, nu este ceea ce caut eu, dar, în același timp, m-am mai întâlnit și aici, la noi, cu câteva persoane care m-au recunoscut și mi-au urat multă baftă.
Cum merge vânzarea ultimului volum de poezie „Ojos de Sol”?
– La ultima carte vânzarea a fost OK, am vândut undeva la 10 mii de exemplare de când a fost publicată. Deci, s-a aflat aproximativ 40 de săptămâni în topul celor mai vândute cărți din Spania, la categoria poezie, în top 20. Deci, suntem bucuroși și vrem să ne menținem așa și în continuare.
Cum au fost întâlnirile cu fanii?
– Foarte emoționante. Am făcut un turneu de vreo 30 de orașe, în trei țări. M-am întâlnit cu sute de persoane și m-am bucurat foarte mult de fiecare, pentru că mereu au fost apropiate de mine.
Citește și Mihai Gane: „Voi încerca să duc Lereştiul mai departe în lume”
„Eu trăiesc din scris de șase ani de zile”
Se poate trăi doar din scris și din literatură?
– Da, se poate trăi. Eu trăiesc din scris de șase ani de zile și o să încerc să fie așa și pe viitor.
Prima dată când am vorbit spuneai că nu ți s-a făcut nicio ofertă de a publica cărțile în limba română. La un an distanță s-a schimbat ceva?
– Din păcate, nu. Nu am primit nicio propunere. Nu mi s-a spus nimic concret, nu mi s-a pus nimic pe masă referitor la publicarea vreunei cărți în limba română.
Cum te prinde 2023 și ce planuri ai pentru noul an?
– În 2023 voi fi în Spania. O să am o nouă carte. Abia aștept să mă apuc să scriu, am câteva idei și, în principiu, tot anul voi fi printre cărți. Vreau să muncesc, vreau să scriu și câteva povești. Așa că o să îmi pun în practică toate ideile literare.
Citește și Poetul Mihai Gane a devenit Cetățean de onoare la Lerești
0 Comentarii