Web Analytics
scris joi, 13.10.2022

Poeta Cristina Onofre, la primul vernisaj de pictură!

Poeta Cristina Onofre se reinventează mereu! După ce-și consolidase numele în literatura română, nu doar argeșeană, dovada fiind prefața acad. Eugen Simion la un volum al său, se hotărăște să cucerească Parisul. Mai nou, și Italia. Profesional, se pregătise pentru un alt destin. Școala generală a făcut-o în comuna natală Mihăești, apoi Liceul ,,Dan Barbilian’’, secția chimie, din Câmpulung Muscel, îndrăgostită fiind de chimie, apoi cinci ani Politehnica din București, Facultatea de chimie. După, a urmat cursuri post-universitare, specializări, formări în management etc. Aproape toată viața a învățat, a dat examene, a condus activități, a format specialiști, a fost și este manager etc. După Mihăești, Câmpulung, București, în 1991 se stabilește la Pitești, vreme de aproape două decenii, ajungând rapid o prezență culturală extrem de vizibilă. Dar, în ultimii ani, s-a stabilit la Câmpung, dar petrece și multe luni pe an în Franța.

Poeta Cristina Onofre, la primul vernisaj de pictură!

Când numele de Cristina Onofre începuse să circule în țară, poeta începe să-și impună pseudonimul de Christine Bernadette Rousseau. De altfel, un pseudonim cu noroc.  În anul 2004 a obținut premiul «Poétes sans frontiéres» la Paris, pentru cartea «Le poéme dela haute demoiselle»(«Poema ‘naltei domnișoare ») – premiu care a constat în publicarea sub egida editurii (fără contribuție materială din partea sa) « Nouvelle-Pléiade » și lansarea cărții la Paris în 2005. Alt premiu câștigat este «Prix de la Francophonie-2007» (Paris) desemnat de către Societatea Poeților Francezi pentru proiectul «Mon Général »(ceremonia de decernare a premiilor s-a desfășurat la celebrul restaurant parizian „Procope”).

Citește și Africa, văzută de poeta Cristina Onofre

În anul 2007 i-a apărut ediția bilingvă (franco-italiană) în Italia, traducerea fiind realizată de profesorul universitar Giovanni Dotoli, cartea «Autoportrait-Auoritratto»-Schena Editore (sponsorizată de editura respectivă). În 2010 a câștigat pentru a doua oară «Prix de la Francophonie-2007 » la Paris oferit de  Societatea Poeților Francezi pentru cartea «Poeme din țara scaunului cu trei picioare». În 2015 a câștigat premiul revistei  „Art et Poesie” din Franța. În versiune franceză apare la editurile ,,7 écrit-edition Paris’’ și ,,La Nouvelle Pléiade’’ cartea ,,Les templiers des choses simples’’ în 2016 și, respectiv 2018. De asemenea, i-au fost publicate versuri în următoarele reviste din Franţa şi Italia: „Aujourd’hui poèmes” „Comme en poesie”, „La porte des poetes”, „Poesie premiere”, „ARPA 2000”, „Regard”, „Rive neuve continent” , „L`Etrave”, „Il Giardino delle Muse”, „Art et poésie”, „Région Centrale” etc. Pe drept cuvânt, cu ceva vreme în urmă, scriitorul Marin Ioniță atrăgea atenția că poeta Cristina Onofre e mai cunoscută și recunoscută la Paris decât la Pitești.

Despre opera sa s-au pronunțat nume sonore. Iată ce spunea acad. Nicolae Dabija: „Versurile sale sunt un studiu al neantului și al concretului smuls acestuia, pentru a spori cunoașterea realității obiective și a realității imaginarului, la fel de obiectiv. Altfelul Christinei Rousseau e de fapt altfelul Poeziei, izvorât dintr-un efort de a lărgi zona cognoscibilului, o poartă către altceva, altcumva, alminteri, care dă către descoperirea aceleiași lumi și a aceluiași și toate acestea spre a ne obișnui cu neobișnuitul”.

Pe urma acestui altfel, poeta a început să picteze în secret, între două poeme. Câțiva prieteni au încurajat-o să le expună în public. Așa a fost cu putință primul ei vernisaj, la 21 septembrie, la Muzeul municipal Curtea de Argeș. Expoziția se intulează „Mandarinii” și e semnată Christine Bernadette Rousseau. Merită vizionată. A primit aprecieri unanime, din partea vorbitorilor (Elena Eșanu-Șerbănescu, Maria Chirtoacă, profesor doctor George Baciu, profesor Florica Popa, poet Gelu Ungureanu. O recunoști pe poeta Christine Bernadette Rousseau. Dar noi tot Cristina Onofre o să-i spunem, deși ar trebui să-i respectăm voința auctorială.

Citește și Cristina Onofre, poetă piteşteană, a primit Premiul „Tristan Tzara”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită