Web Analytics

Africa, văzută de poeta Cristina Onofre

de | 2.12.2015 21:42 | Cultură

# Eveniment editorial inedit la Biblioteca Judeţeană Argeş

Joi, 26 noiembrie, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” a organizat un dublu eveniment editorial inedit: lansare ultimului volum de versuri „Să mergi călare. Să întinzi arcul. Să spui adevărul” (Editura Tracus Arte, București, 2015), semnat de poeta Cristina Onofre, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Argeș, și lansarea volumul de debut „O mie și una de zile și nopți filosofice. Drumul liber mijlociu sau povestea celor XXI de întruchipări ale Realului formativ” (Editura Tracus Arte, București, 2015), semnat de Titus Maxus.

A fost o seara poetică fascinantă, în care exoticul s-a îmbinat armonios cu ezoterismul și fantasticul. Poeta Cristina Onofre a pus în scenă un spectacol deosebit de poezie care a cucerit publicul prezent la eveniment prin culori și emoție poetică africană. Într-un decor oriental, format din obiecte și artefacte de inspirație africană realizate de însăși autoarea, poeta Cristina Onofre a recitat poezii din ultimul său volum, îmbrăcând succesiv costume tradiționale africane.
Evenimentul a debutat cu prezentarea de către actorul Puiu Mărgescu a unei cronici literare scrise de Nina Berta despre volumul de eseuri filosofice scris de Titus Maxus.

Poeta Denisa Popescu: „Această dublă lansare de carte trebuie să stea sub semnul unei experiențe inițiatice”

În deschidere, poeta Denisa Popescu a afirmat următoarele despre cele două lucrări: „Cărțile sunt diferite. Cum le-am putea lega astfel încât această dublă lansare de carte să fie una rotundă, să dea impresia unei sfere luminoase? Această dublă lansare de carte trebuie să stea sub semnul unei experiențe inițiatice. Cartea lui Titus Maxus îți propune să spună o poveste metafizică, însă, din punctul meu de vedere, este o carte subiectivă, care povestește despre traseul descoperirii de sine. Este un melanj interesant între real și abstract. În ceea ce privește cartea de poezii a Cristinei Onofre, pe cât de liric reușește să fie Titus Maxus în cartea sa de eseuri, pe atât de directă, «jurnalistică» este cartea Cristinei Onofre. Este o carte a unei stări de spirit. Imaginile cinematografice dau măsura acestei cărți”.

Poetul Mircea Bârsilă: „Constat că avem de-a face cu un exotism. Ai impresia că autoarea a călătorit în zonele orientale”

Poetul Mircea Bârsilă a vorbit despre evoluția poetică a Cristinei Onofre: „În primele cărți, Cristina Onofre scria o poezie sub semnul lirismului Haiku (structuri literare mici care transcriu stări sufletești delicate). După aceea, poeta a trecut de la această poezie cu valențe pur afective la o altă poezie („Templierii lucrurilor simple”), în care a încercat să schimbe fața univesului liric al poeziei sale prin descrierea unor obiecte semnificative pentru universul rustic. Se păstrează din volumele anterioare acel lirism fulgurant, acele scânteieri lirice de foarte bună calitate. Acum, cu acest volum, Cristina Onofre a realizat o carte foarte bună. Constat că avem de-a face cu un exotism. Ai impresia că autoarea a călătorit în zonele orientale Ce este important în această carte: simplitatea percepției; derularea cinematografică a imaginilor; absența intenției de a literaturiza; prezentarea tablourilor beneficiază de o neutralitate autorială; descrierea realistă a întâlnirii optice cu o anumită realitate beneficiază de o alunecare spre altceva, trecerea a ceea ce a fost văzut printr-un filtru meditativ care conferă lirism discursului”.
Sabina BUSUIOC

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii