Web Analytics

Poeta Ana Blandiana şi antropologul Vintilă Mihăilescu – invitaţi speciali la cea de-a X-a ediţie a „Salonului Cărţii Argeşene”

de | 14.10.2015 20:02 | Cultură

Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș organizează în perioada 12-16 octombrie  ediția a X-a a „Salonului Cărții Argeșene”, manifestare ce-și propune să promoveze literatura română contemporană, în contextul valorificării potențialului creativ demn de luat în seamă, pe care îl au în municipiul Pitești și județul Argeș.

Astfel, în fiecare zi, de luni până vineri, vor avea loc, după un program prestabilit, lansări de carte și  dezbateri de actualitate.
Iată evenimentele în ultimele trei zile:
# Miercuri, 14 octombrie, la ora 13.00, lansarea volumului de poezie „Captivi în poveste”, autoare prof. Iudita Dodu Ieremia.
# Joi, 15 octombrie, la ora 13.00 – Conferința „La ce bun poeții în vremuri de restriște?”, suținută de poeta Ana Blandiana.
Sub semnul celebrului vers al lui Holderlin, conferința Anei Blandiana se va opri asupra relației, dintotdeauna dramatice, dintre scriitor și epoca sa; asupra  condiționării reciproc periculoase dintre scriitor și putere; asupra caracterului subversiv al literaturii, atât în societatea în care singura materie primă nedeficitară era minciuna și singura realitate nebutaforică aparatul represiv, cât și în societatea de consum; asupra faptului că rezistența prin cultură este și mai necesară azi decât ieri.
# Joi, 15 octombrie, la ora 17.00, Seară franțuzească. Vernisajul expoziției de carte pentru copii în limba franceză; recital susținut de elevii de la Centrul Educativ Francofon „Micul Prinț” din Pitești.
# Vineri, 16 octombrie, la ora 12.00 – lansarea volumului de călătorie „Popas în China”, autor – scriitorul și diplomatul Ion Pătrașcu.
# Vineri, 16 octombrie, la ora 14.30, lansarea volumului antropologic „Condiția romă. Schimbarea discursului”, coordonatori Vintilă Mihăilescu și Petre Matei. Văzuți ca o familie extinsă, ca un grup solidar sau ca un popor care nu și-a găsit deocamdată locul din punct de vedere geografic și social, romii fac obiectul multor studii din diverse domenii. Mentalitatea generalizată cu privire la neintegrarea romilor în societățile în care trăiesc a caracterizat multă vreme și mediul științific românesc, problematica acestei minorități nefiind încă pe deplin explorată. În încercarea de a defini elementele caracteristice identității romilor si de a explica modul în care ceilalți se raportează la ei, mai mulți antropologi au efectuat cercetări în comunitățile rome din România și din alte țări. Rezultatele acestor cercetări sunt reunite într-unul din primele volume de antropologie recentă a culturii și societății rome din literatura autohtonă. Poveștile de viață relatate, completate de descrierea tradițiilor și obiceiurilor, a portului și muzicii, de la cea a vechilor lăutari până la manele, conturează o imagine realistă a acestei etnii, precum și noi perspective și direcții de analiză.
Sabina BUSUIOC

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii