Web Analytics
scris joi, 17.10.2013

„Poeme de îmbrăcat, de gustat şi agăţat pe perete”

Săptămâna trecută, într-o atmosferă inedită şi plină de parfum tomnatic, Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş, a găzduit vernisajul expoziţiei cu vânzare „Poeme de îmbrăcat, degustat şi agăţat pe perete” marca Cristian Bădiliţă, Malvine Mocenco şi Dorin Grecu.

„Poeme de îmbrăcat,  de gustat şi agăţat pe perete”

Cristian Bădiliţă este o personalitate certă a lumii noastre româneşti. Cunoscut patrolog şi exeget biblic, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbonne, cu o teză publicată la Beauchesne Éditeur în anul 2005 (lucrarea a primit premiul Solomon Reinach al Asociaţiei Eleniştilor din Franţa), autor a peste patruzeci de volume de studii, eseuri şi poeme, coordonator al fundamentalei traduceri a Septuagintei, Cristian Bădiliţă aduce vederii noastre o expoziţie poetico-pictural-degustativ-vestimentară ce-şi doreşte să scoată poezia din litera neagră a cărţii curente şi să o expună în diferite registre publice, însoţind-o cu grafica, desenul, pictura, obiectul artizanal, vestimentaţia şi chiar gastronomia.

ÎPS Calinic: „Această expoziție ne absolvă pe toți de moarte”

În contiguitate cu teologia, arta plastică, dar şi cu stricta banalitate, după cum autorul însuşi o caracterizează, poezia expandată propusă de Cristian Bădiliţă te duce cu gândul atât la sintezele plastice din tradiţia cărturăresc-mânăstirească (occidentală şi orientală), cât şi la ideea de text-instalaţie şi text-reţea (pentru amatorii de teoria comunicării şi de analiză de conţinut), trecând razant pe lângă caligramele lui Apollinaire.
„Prin meşteşug, artă şi, mai ales, har, cei trei artişti aduc poezia în «stradă», lângă noi, ea poate fi «îmbrăcată», «gustată» şi «văzută»… poezia trebuie să aparţină cotidianului, expoziţia deschisă astăzi, este un experiment cultural care prinde la public, este tandreţe şi presupune simţire, afectivitate, dragoste de oameni, este o explozie a culorii, a cuvintelor şi a simţurilor”, a declarat gazda acestui eveniment de excepţie, Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu”.
„Cristian Bădiliţă creează un «habitat» spiritual în fiecare loc pe care-l fericeşte cu prezenţa sa. Fiecare experienţă culturală înfăptuită are «scutul» său, în sensul de recunoaştere a unor «fapte de arme» remarcabile… culturale, desigur. Fenomenul cultural de faţă este cea mai completă variantă de până acum a unui proiect dedicat poeziei şi cuvântului, ca esenţe umane”, a mai spus Mihail Sachelarie.
Înalt Prea Sfinţitul Calinic, oaspete de seamă al acestui eveniment, a precizat că această expoziţie ne absolvă pe toţi de moarte, fiindcă scrisul rămâne, iar „cei trei voinici sunt inspiraţi de Dumnezeu şi cotropiţi de puterea Duhului sfânt, sunt o familie superbă din Argeş”.
Prezent la vernisaj, deja prieten al Bibliotecii, criticul literar, Alex Ştefănescu, a apreciat că cei trei artişti „restaurează cultul pentru poezie, sunt magicieni ai cărţilor şi au înţelesc că poezia se poate difuza şi altfel”.

La proiect s-a lucrat șapte luni

Înainte de a prezenta expoziţia, Cristian Bădiliţă a spus că la acest proiect au lucrat continuu şapte luni, oră de oră, minut de minut, iar vedeta incontestabilă a expoziţiei este artistul plastic Malvine Mocenco, ea este axa, este cea care conferă consistenţa acestui proiect, iar ei sunt aripile. De asemenea, poetul a mai spus că dedică acest proiect, ucenicului lui Mircea Eliade, regretatul Petru Creţia, mare umanist şi intelectual de anvergură europeană.
Acest eveniment cultural de excepţie a fost onorat şi de alocuţiunile expozanţilor: Malvine Mocenco – restaurator pictură şi textile, Şef Secţia de Conservare – Restaurare la Muzeul Viticulturii, Dorin Grecu – restaurator pictură tempera, cadru didactic la Universitatea Piteşti, dar şi ale invitaţilor: Filofteia Pally, directorul Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti, Elena Tîrziman, directorul Bibliotecii Naţionale a României şi nu în ultimul rând, Florin Tecău, vicepreşedintele CJ Argeş
Expoziţia va rămâne deschisă publicului larg până la data de 31 octombrie, în holul central al Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş şi va putea fi vizitată de luni până joi, între orele 08.00-20.00, vineri între orele 08-16.00 şi sâmbăta între orele 08-13.00.
Miruna Matei

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Nici PSD Argeş nu mai este ce a fost

PSD a câștigat matematic alegerile în Argeș, însă e departe de gloria și procentele de altădată. Realitatea scorului din teren e mascată într-un...

Din ediția tipărită

Elena Lasconi

De ce a votat Lasconi pe Mihai Bravu

Câmpulung, dragostea mea, nu a mai fost locul în care Elena Lasconi să voteze! De data aceasta, ținând cont de miza scrutinului, primărița de Muscel...