Play-back la inaugurarea fântânii muzicale din Piteşti

de | 16.07.2021 10:02 | Cultură, Actualitate

A curs multă cerneală despre construirea fântânii muzicale din Pitești, despre costuri, despre oportunitate. În ceea ce mă privește, nu am lipsit nici din culisele inaugurării acestei fântâni muzicale din fața Primăriei Pitești!

Evenimentul a avut loc la 9 mai 2008, de Ziua Independenței, a Europei și a presupus multe bătăi de cap. S-a dorit ca Filarmonica Pitești, abia înființată, aflată la prima sa stagiune, să susțină un concert de inaugurare. Din comitetul de organizare a făcut parte și Laurent Ferron, proiectantul francez al „Magictime”, firma care a construit fântâna, căruia i-am oferit multe înregistrări ale concertelor noastre, pentru a alege lucrările care se apropiau cel mai mult de jocurile de apă. Asta pentru că fântâna muzicală a fost gândită de Laurent Ferron cu 1.000 de guri de apă, fixe şi mobile, orgă de lumină, iar presiunea apei se mişcă în funcţie de tonalităţile muzicii.

Am convenit ca în program să se afle fragmente din „Carmina Burana”, de Carl Orff, „Rapsodia română nr. 1” de George Enescu, şi „Imnul Europei” – „Oda Bucuriei” din „Simfonia a IX-a”, de Beethoven (era Ziua Europei). Imn la care am renunțat, încă nu fusese interpretat de orchestra noastră, nu îl aveam ca înregistrare (mențiune importantă și veți vedea imediat de ce).
Problemele au apărut când s-a stabilit ca scena să fie montată în spatele fântânii, nu pe lateral, corect ca imagine, dar pe un spațiu insuficient. Pe o scenă de 12/14 m îndrăzneam să urcăm 65 de artiști instrumentiști și un cor de 40 de artiști lirici, sub bagheta dirijorului nostru Tiberiu Oprea, dar cum să încapi pe o scenă mai mică, de 9/11? Plus un grup de coriști-elevi, pentru „O Fortuna” din „Carmina Burana”. Cu instrumente, pupitre, practicabile etc.

Dirijorul Tiberiu Oprea a fost categoric: nu facem play-back!

Dar problema cea mai serioasă a apărut la prima repetiție a fântânii, făcută cu două nopți înainte, după o ploaie teribilă, la miezul nopții. Apa, în cădere, făcea un zgomot foarte puternic, zgomot ce urma să fie preluat de zecile de microfoane ce urmau să sonorizeze orchestra și corul, și să fie amplificat către public. Un dezastru sonor! Problema tehnică era fără ieșire. Fie renunțam ca Filarmonica Pitești să mai cânte, deși se făcuse tam-tam pe acest lucru în presă ca să vină cât mai multă lume la inaugurarea fântânii, fie acceptam să facem play-back.
A doua zi, la repetițiile de la Casa Sindicatelor, dirijorul Tiberiu Oprea a fost categoric: nu facem play-back! Eram la Primărie, am fost chemat la scenă, unde se făceau repetiții, pentru a găsi o soluție. Directorul de show, Viorel Constantin (numit și el, exact sub această titulatură, în grupul de lucru), a tot insistat, argumentul forte fiind imaginea pe care ne-o făceam în fața a mii de oameni.

Am mers și am consultat și colegii din orchestră, s-a votat chiar! Unii colegi erau vehement împotrivă, că ne compromitem. Presiunea era mare. Din fericire, cu câteva zile înainte, televiziunile centrale promovaseră un concert susținut în SUA pe un mare lac, în care orchestra părea a cânta din bărci, făcând, evident, play-back. Argumentul meu a contat. Și s-a votat să cântăm așa! Pe înregistrările noastre, pe ce cântasem noi anterior. Mai puțin „Imnul Europei”, din deschidere, urmând să punem un CD („Simfonia a IX-a” a lui Beethoven aveam s-o interpretăm abia la 23 mai 2013).

Concert cu 8000 de spectatori

În seara de 9 mai 2008, am înregistrat un succes fenomenal, în fața a peste 7.000-8.000 de spectatori din Piața Primăriei Pitești. Două duzini de camere de filmat de la toate televiziunile au fost cu obiectivul pe orchestră și cor. Colegii din orchestră și cor au cântat cu multă dăruire (chit că pe la percuție nici nu au încăput toți pe scenă, Paul Luculescu, de la timpani, trecuse la… clarinet!), deci live, dar în difuzoare s-au auzit înregistrările, noi făcând, de fapt, play-back.
Dar nimeni din public nu s-a prins, nimeni nu a trădat, iar în zilele următoare a vuit toată presa că am cântat live… Oricum, nu se putea cânta altfel, cu microfoanele care captau căderea apei. Și a fost singura dată când s-a întâmplat astfel.
Inaugurarea a contat enorm la promovarea Filarmonicii Pitești, în plan local și național, prin mediatizarea inaugurării fântânii muzicale. Fântână care, iată, de 13 ani încoace, promovează pentru publicul larg muzica clasică, fie și în week-end…
Jean Dumitraşcu

Citește și Fântâna muzicală din Pitești revine la programul de vară

Citește și Pendiuc a scăpat de dosarul de la DNA cu fântâna muzicală

 

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii