Web Analytics

Plămânii, ţintă comună pentru tuberculoză şi Covid

de | 7.04.2022 12:13 | Actualitate

Tuberculoza este boala infecțioasă provocată de microbul Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch, un bastonaș de câțiva microni. Tuberculoza este o problemă de sănătate publică la nivel global și se localizează cel mai frecvent în plămân, mai rar la nivel osos, renal etc. Simptomul principal este tusea persistentă (peste 3 săptămâni, care nu cedează la tratament), hemoptizia (expectorație cu sânge), astenie, transpirații nocturne, inapetență, scădere în greutate. Diagnosticul se stabilește pe baza radiografiei pulmonare, care arată leziunile plămânilor, și examenului de spută, cu identificarea microbului. Boala are tratament specific. Ministerul Sănătății derulează un program național de amploare pentru tuberculoză, HIV/SIDA și malarie.
Subvarianta Omicron BA.2 face ravagii în 24 de provincii chineze.

Prin urmare, Beijingul își ajustează strategia anti-Covid, dorind efecte maxime cu costuri minime. În urmă cu doi ani, liderul Xi Jinping declara un război popular fără limite împotriva epidemiei pentru a elimina infecțiile. Strategia ”zero-Covid” a funcționat impecabil până acum, inclusiv la Olimpiada de Iarnă, dar cu costuri economice majore. De această dată, Xi dorește suprimarea pandemiei și limitarea impactului asupra vieții oamenilor. Acum sunt permise teste la domiciliu, iar pacienții sunt trimiși la facilități centralizate de izolare, în loc de spitale.

Citește și Dr. Adrian Tase: ”Vaccinarea trebuie continuată în ritm alert!”

Ridicarea prea rapidă a restricțiilor în unele țări poate duce la noi atacuri pandemice. Infectarea cu varianta Omicron BA.2 se produce cu repeziciune, dar mortalitatea este clar mai mică la populațiile vaccinate în comparație cu neimunizații.
De exemplu, în SUA, mortalitatea la populațiile de pe cele două coaste, mult mai responsabile în privința măsurilor de prevenție, este mult mai mică decât în restul țării. Din păcate, țara noastră, cu o populație de 0,25% din cea globală, dă peste 1% din decesele Covid la nivel planetar. Vaccinarea cu primele doze rămâne foarte importantă, ca și portul neobligatoriu, dar recomandabil, al măștii în interior. Așteptăm și Paxlovidul să ajungă în țara noastră.

Războiul a ajuns la un echilibru. Despre amenințarea armelor chimice, biologice, nucleare și a foametei planetare vom avea destul timp să vorbim.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Dr. Adrian Tase vorbeşte despre consecinţele medicale pe termen lung ale bolii Covid-19

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *