Web Analytics
scris miercuri, 14.06.2023

Piteştiul scrie istorie cu FILSTREET, primul festival internaţional de literatură în stradă organizat în România

În perioada 8-11 iunie 2023, la Pitești și Băbana s-a desfășurat, în organizarea Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, și a Editurii ROCART, prima ediție a Festivalului Internațional de Literatură în Stradă – FILSTREET. Inițiativa i-a aparținut poetului și editorului Călin Vlasie, cel care a găsit un sprijin necondiționat din partea primarului Cristian Gentea, participant direct ori reprezentat de Cristina Munteanu și Carmen Salub.

Piteştiul scrie istorie cu FILSTREET, primul festival internaţional de literatură în stradă organizat în România

Joi, poezia s-a mutat în stradă

Astfel, joi, 8 iunie, între orele 10.00 și 14.00, la Sala „Ars Nova” a Centrului Cultural Pitești a avut loc deschiderea oficială a festivalului (au vorbit Cristina Munteanu, Carmen Salub și Călin Vlasie), după care s-a desfășurat masa rotundă cu titlul „Literatura română postmodernă, perspective. Postmodernismul în alte literaturi”. Moderator: criticul literar Ion Bogdan Lefter, la care au luat cuvântul Călin Vlasie, Germàn A. de la Reza (Mexic), Dimitris Kanellopoulos (Grecia), John P. Portelli (Malta/Canada), Traian Ștef (Oradea), Elena Ștefoi (București), Romulus Brâncoveanu (București), Savu Popa (Sibiu), Mircea Bârsilă (Pitești). Tot cu acest prilej, a avut loc lansarea volumului bilingv de poezie „Poeme alese/Poemas selectos”, de Germàn A. de la Reza, apărut la Editura ROCART, despre care au vorbit autorul, jurnalistul cultural Mihaela Helmis (Radio România Actualități) și Călin Vlasie.

Apoi, de la 17.00 la 21.00, poezia s-a mutat în stradă, pe esplanada Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”.
Programul a fost unul de poezie și muzică (elevi de la Liceul „Dinu Lipatti”), după cum urmează: câte trei poezii în lectura autorilor: Liviu Ioan Stoiciu, Elena Ștefoi, Romulus Brâncoveanu, urmați de „Balada” lui Ciprian Porumbescu (la vioară, Denis Dolofan), Liviu Mățăoanu, John P. Portelli (Malta), Traian Ștef (a cântat Elisa Uță, la nai, „My heart will go on”), Savu Popa, Germàn A. de la Reza (Mexic), Simona Popescu (a cântat Bianca Burtescu, „Cry me a river”), Virgil Diaconu, Nicoleta Popa, Florentin Sorescu, Călin Vlasie (au cântat Silvia Vișinescu, „Inimă nu fi de piatră” și Grupul folk „P620” al Centrului Cultural Pitești – piesele „Eminescu”, „Două mii de ani”, „Vânare de vânt” și „La Steaua”).

Citește și Se va reabilita Teatrul de Vară din Ştrand, „cea mai mare investiţie din istoria Filarmonicii Piteşti”

Vineri dimineața, festivalul s-a mutat la Filarmonică

Vineri, 9 iunie, festivalul s-a mutat la Filarmonica Pitești, alt partener important al festivalului (alți parteneri: UZPR-Filiala Argeș, Primăria Băbana, Biblioteca Județeană). A avut loc, între 10.00 și 13.00, masa rotundă „Literatura română în lume”, moderator: criticul literar Alexandru Cistelecan. Germàn A. de la Reza (Mexic), Dimitris Kanellopoulos (Grecia), John P. Portelli (Malta/Canada) și Elena Ștefoi. Firește, Călin Vlasie și Ion Bogdan Lefter. Apoi a avut loc lansarea volumului „95 de poeți români din secolul XX. O antologie sentimentală”, traducere în limba greacă de Dimitris Kanellopoulos. Au vorbit: scriitorul Dimitris Kanellopoulos, Călin Vlasie, Al. Cistelecan.

La ora 17.00, s-a mers, iar, pe esplanada Bibliotecii Județene, pentru recitaluri de poezie și muzică, după următorul program: cuvânt de deschidere: Călin Vlasie și Ion Bogdan Lefter; recitaluri poetice: Liviu Ioan Stoiciu, Elena Ștefoi, Simona Popescu, Dimitris Kanellopoulos (Grecia); a cântat, la saxofon, Alexandru Soare, un „Vals” de Sostakovici; Romulus Brâncoveanu, Liviu Mățăoanu, John P. Portelli (Malta), Traian Ștef (a cântat, la vioară, Tiberiu Grancea, „Frunze moarte”, de Joseph Kosma), Savu Popa, Germàn A. de la Reza (Mexic), Hristina Doroftei ( a cântat, la nai, Luca Tămbescu, „Condor pasa”), Gabriela Feceoru, Mircea Bârsilă, Virgil Diaconu (a cântat, la flaut, Eva Ursea, „The Entertainer” de Scott Joplin) și Nicoleta Popa, Florentin Sorescu, Călin Vlasie (a cântat Grupul Folk „P620” piesele: „Andri Popa”, „Zece”, „A fost odat” și „Nebun de Alb”.
La ora 20.00, la Cinematograful „București”, a avut loc vizionarea documentarului „Ce știe? Ce vrea? Ce-i trebuie?”, un film regizat de Șerban Marinescu după scenariul scriitorului (filosofului și traducătorului) Radu Gabriel Pârvu, despre Constantin Noica, film prezentat de subsemnatul.

Citește și La festivalul de folk de la Budeasa sunt aşteptaţi 5.000 de spectatori

Sâmbătă, scriitorii au fost la „Rocart” – Băbana

Sâmbătă, 10 iunie, între orele 10.00-15.00, scriitorii participanți s-au deplasat la Editura „Rocart” – Băbana (sub un nuc și sub un cer mai mult plin de nori). Scriitorii participanți au citit – filmați de o echipă a TVR Craiova – doar câte o poezie. A avut loc lansarea volumului de poezie „Aici, cândva”, în traducerea lui Călin Vlasie de John P. Portelli (în sfârșit, scriitorul a recitat și în limba malteză) și a volumelor „Estimp”, de Romulus Brâncoveanu, și „Virtual” de Călin Vlasie.
La ora 17.00, a avut loc Gala Premiilor FILSTREET. Programul a început cu un recital al cvartetului Filarmonicii Pitești, urmat de decernarea propriu-zisă a premiilor de către primarul Cristian Gentea. În cuvântul de deschidere, edilul a spus, extrem de promițător, că s-a scris, cu prima ediție, doar primul rând de la o viitoare pagină de istorie literară a Piteștiului.

Premiile oferite au fost următoarele (președintele juriului a fost Ion Bogdan Lefter, din care au mai făcut parte Al. Cistelecan, Irina Petraș, Gabriela Gheorghișor și Dan Gulea):
– Premiul de debut FILSTRET pentru poezie – Bogdan-Alexandru Petcu;
– Premiul de debut FILSTRET pentru proză – Andrei Manolescu;
– Premiul „Radu Gabriel Pârvu” pentru traduceri – Dimitris Kanellopoulos (Grecia);
– Premiul „Ion Barbu” pentru carieră în poezie – Traian Ștef;
– Premiul „Urmuz” pentru carieră în proză – Viorel Marineasa.
Seara s-a încheiat cu un recital susținut de elevi de la „Dinu Lipatti” (cu toții lăudați de Călin Vlasie): Sofia Butaru (vioară), Izabela Călina (canto clasic), Valentin Negricea (clarinet), Daria Albei (pian), Loredana Nicu (pian) și Maria Vlădulescu (pian).

Citește și Tinerii dansatori au fost în centrul atenţiei la Festivalul Căluşului de la Stolnici

Duminică, la Conacul Golești

Duminică, 11 iunie, în ultima zi, scriitorii participanți la festival s-au delectat cu minunățiile de la Conacul Golești, ghid fiindu-le poeta Nicoleta Popa.
În fine, după cum a spus primarul Gentea, ne revedem la anul! Mai mult, dl. primar a ținut să mai declare extrem de încurajator: „Am fost onorat că am participat la Gala Premiilor Filstreet – Festivalul Internațional de Literatură în stradă, prima ediție! Piteștiul scrie, prin acest festival, un rând de istorie culturală! Și mă bucur sincer că s-a născut un proiect viabil! Patrimoniul nostru imaterial se îmbogățește!
Festivalul Internațional de Literatură în stradă de la Pitești ne-ar putea ”îndepărta” suficient de București, cât să avem identitate și evenimente culturale reprezentative, și ne-ar apropia de orașele în care este focus pe literatură sau arte. Îmi reafirm sprijinul pentru actul cultural de calitate, felicit Centrul Cultural Pitești și Editura Rocart pentru organizare, iar invitaților, scriitori și critici literari din toată România, din Mexic, Grecia sau Malta, le exprim respectul și mulțumirea pentru participare! La mulți ani, Filstreet Pitești!”

Călin Vlasie: „Festivalul încununează nu numai activitatea mea, ci şi o întreagă tradiţie culturală de peste 250 de ani a oraşului Piteşti şi a judeţului nostru”

„După ce am fondat Grupul editorial «Calende», Editura «Paralela 45», Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, acest Festival Internațional de Literatură în Stradă, FILSTREET, este o dorință pe care o am de 30 de ani. Festivalul încununează nu numai activitatea mea, ci și o întreagă tradiție culturală de peste 250 de ani a orașului Pitești și a județului nostru, începând cu Dinicu Golescu până la Daniel Turcea. Este vorba despre scriitori care fie s-au născut, fie au trăit o perioadă a vieții lor în această extraordinară zonă culturală, nepusă în valoare pe cât ar merita. FILSTREET tocmai asta își propune, să repună în circulație memoria cultural-literară a zonei noastre.
Cât privește implicarea administrației locale, aceasta a fost extraordinară. Am întâlnit un Consiliu municipal și un primar foarte deschiși la o astfel de inițiativă, iar echipele Centrului Cultural și ale Primăriei s-au comportat absolut admirabil, profesionist”
– ne-a spus poetul și editorul Călin Vlasie.

Citește și Interviu. Un piteştean lucrează pe un proiect de inteligenţă artificială, în Marea Britanie, pentru gigantul Amazon

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Foarte frumos reportajul despre FILTREET, m-a bucurat să-l citesc, dar…
    Eu l-am adus pe Germán A. de la Reza, cu mașina, de la București la Pitești și urma ca a doua zi să vorbesc despre romanul acestuia, CAIETUL DE LA TIMIȘOARA, care a apărut în traducerea mea la Editura LOGOS din București. Din păcate, un accident stupid m-a obligat să mă întorc acasă și să merg la spital.
    M-a întristat că nicăieri nu apare menționat numele traducătoarei antologiei de poeme a lui de la Reza. Se numește Cătălina Constantinescu, hispanistă de mare calitate profesională și morală, fostă profesoară de istorie a literaturii spaniole și hispanoamericane la Catedra de Limbi Romanice a Universității din Pitești. Fără migala ei filologică și fără competența sa profesională indiscutabilă, placheta de versuri a poetului mexican n-ar fi putut ajunge în mâinile argeșenilor. Este un mare păcat să nu-ți cunoști valorile care dau strălucire cetății.
    Mai adaug că spaniola a fost introdusă ca specializare la Universitatea din Pitești de profesorul de literatură franceză Gabriel Pârvan, care a condus Catedra – cu multe beneficii pentru cultura de expresie franceză și spaniolă din jud. Argeș. Activitatea lui este continuată azi cu succes de către prof. Diana LEFTER, specialistă în franceză, engleză și spaniolă și directoare a Școlii doctorale de Filologie din Pitești.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Teren de fotbal bântuit?

Formația Swindon Town are un sezon de coșmar până acum. În 16 etape scurse din campionatul Ligue...

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită