Web Analytics

Piteștiul, gazdă a dezbaterii din regiunea Sud Muntenia privind Strategia națională și planul de acțiune pentru dezvoltare durabilă

de | 7.12.2022 16:36 | Actualitate, Economie, Home, Politica si Administratie

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României a organizat astăzi, 7 decembrie, la Pitești, la Hotel „Ramada”, cea de-a patra conferință regională privind stadiul implementării Strategiei naționale de dezvoltare durabilă 2030. În cadrul evenimentului au fost prezentate participanților din toate județele regiunii Sud Muntenia instrumentele realizate de Departamentul precizat în vederea facilitării implementării acestei strategii ce vizează dezvoltarea prin armonizarea celor trei piloni ai sustenabilității: economie, societate și mediu.

Citește și: Șeful Federației de Arte Marțiale, despre Pitești Arena: „Este o sală deosebită din toate punctele de vedere”

Am ajuns la jumătatea acestei serii de conferințe regionale pe care le organizăm pentru a conecta comunitățile locale la instrumentele pentru dezvoltare durabilă realizate în proiectul „România Durabilă”. În continuare este impresionant numărul mare de actori regionali din toate segmentele sociale care sunt interesați de implementarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă. România va avea acces la fonduri de dimensiuni fără precedent, prin exercițiul financiar european multianual și Planul Național de Redresare și Reziliență. Doar în regiunea Sud Muntenia vor fi disponibile peste 1,57 miliarde de euro prin Agenția pentru Dezvoltare Regională. Trebuie să fim pregătiți și să creăm acele mecanisme astfel încât să accesăm banii și să îi direcționăm înțelept către creșterea calității vieții cetățenilor, iar acest lucru se poate face aplicând principiile sustenabilității”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, citat de Guvern.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Ciprian-Mihai Neculăescu, subprefect, Cristian Puiu, administrator public, Consiliul Județean Argeș, și Cristian Gentea, primar al Piteștiului. Prin mesajele transmise a fost subliniată importanța dezvoltării durabile și rolul esențial al administrațiilor locale în procesul pe care îl presupune. Un subiect important al intervențiilor a fost mobilitatea urbană și investițiile în transportul din Pitești și din zona metropolitană.

Printre cei peste 100 de participanți la eveniment s-au aflat conducători de instituții și reprezentanți care activează în mediul de afaceri, societatea civilă, universități și institute de cercetare, organizații de tineret din toate județele regiunii (Argeș, Dâmbovița, Prahova, Călărași, Ialomița, Giurgiu, Teleorman).

Planul de acțiuni și alte instrumente care facilitează implementarea strategiei naționale de dezvoltare durabilă au fost prezentate de către experți guvernamentali. Printre acestea se mai numără Codul Român al Sustenabilității (instrument de raportare al impactului companiilor  asupra comunității, www.codsustenabilitate.gov.ro) și agregatorul de indicatori naționali și europeni de dezvoltare durabilă (agregator.românia-durabilă.gov.ro). Participanții au avut ocazia să afle mai multe și despre segmentul de „finanțări verzi” de la reprezentantul unei bănci comerciale.

A fost prezentată, de asemenea, formarea profesională a experților în dezvoltare durabilă (demers unic la nivel european), care va fi extinsă prin cursuri pentru 2000 de experți până în 2026, după ce luna trecută prima serie a absolvit cursurile la Academia de Studii Economice din București. De notat că Universitatea din Pitești este printre primele care s-a acreditat pentru a susține astfel de cursuri de formare.

Despre setul de indicatori naționali pentru monitorizarea progresului Strategiei de dezvoltare durabilă au vorbit experți ai Institutului Național de Statistică, iar indicatorii subiectivi măsurați prin cele 50 de barometre de opinie publică au fost prezentați de sociologul Mirel Palada.

Dezbaterea regională de astăzi face parte dintr-un șir de opt astfel de evenimente desfășurate în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”, ne-a precizat, într-un comunicat de presă, Guvernul României.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *