# Doi tineri, dintre care o studentă de 21 de ani, Loredana Murguleţ, au murit după ce au consumat astfel de produse. Numărul tinerilor intoxicaţi cu produse etnobotanice creşte de la o zi la alta. Nici Piteştiul nu a fost ocolit de acest flagel, categoria cea mai expusă fiind elevii din licee, dar şi copiii din şcolile generale. Şi, după cum vom vedea, dramele n-au întârziat să apară.
Pentru ei, visul a devenit coşmar
Nu mai târziu decât acum o lună, un tânăr piteştean, pe nume Lupu, a murit în urma consumării de astfel de droguri. După ce fumase substanţe de acest tip, s-a dus cu prietenii în bar, la Yaki, unde a consumat şi alcool. Pe acest fond, într-o stare de euforie extremă, odată ajuns acasă, i-a „anunţat” pe cei apropiaţi că se va spânzura. Se pare că nu a fost luat în serios de nimeni, astfel că şi-a pus ideea în practică. Nu l-a mai putut ajuta nimeni şi nimic. O altă dramă s-a petrecut astă vară, la începutul lunii iulie, cu o studentă, Loredana Murguleţ, în vârstă de 21 de ani. Din surse judiciare am aflat că tânăra consumase astfel de substanţe etnobotanice chiar în ziua în care urma să suporte o intervenţie chirurgicală. Nu a spus despre asta medicului care urma să efectueze operaţia, acesta i-a administrat un calmant care, combinat cu substanţele etnobotanice consumate de ea mai devreme, i-au provocat o supradoză. Medicii n-au mai putut face nimic pentru ea, decât să constate decesul. Loryella, cum o alintau prietenii, a lăsat în urmă o familie zdrobită de durere, prieteni, colegi şi rude consternate de sfârşitul ei prematur şi un iubit care dorea să şi-o facă mireasă chiar în luna în care moartea i-a smuls-o de lângă el. La profilul pe care Loredana şi l-a creat pe un site web, ea scrisese: „Trăieşte fiecare zi ca şi când ar fi ultima”. Din nefericire, ultima zi din viaţă şi-a trăit-o mult prea devreme.
Dr. Adrian Ciocănea: „Tratament specific nu există. Nici antidot”
Pe lângă astfel de cazuri extreme, o mulţime de alţi tineri ajung la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, cu alterarea stării de conştienţă, somnolenţă, obnubilare (înceţoşare a vederii), cu tulburări ale tensiunii arteriale şi probleme respiratorii. „Efectele acestor droguri pot merge până la a ucide prin stop cardio-respirator, iar prin halucinaţiile pe care le produc, dau nişte atitudini complet anormale”, ne-a spus doctorul Adrian Ciocănea, medic specialist în Terapie Intensivă şi specialist în toxicologie, la Spitalul Judeţean. Din păcate, nu există un tratament specific sau un antidot pentru a combate efectele nocive ale etnobotanicelor. Medicii pot doar să susţină funcţiile vitale ale organismului, până când substanţa toxică este complet eliminată din corp. „Suplinirea funcţiei respiratorii înseamnă ventilaţie şi intubaţie mecanică. Dacă li se degradează starea, suplinirea funcţiei cardio-vasculare se face prin administrarea unor droguri care sunt foarte puternice şi la care limita între doza utilă şi doza toxică e foarte uşor de trecut şi atunci ne asumăm, medical, nişte riscuri şi nişte responsabilităţi foarte mari să-i salvăm. Este o terapie intensivă a pacientului, iar cazurile pot deveni extrem de grave şi chiar dramatice”, a explicat în continuare medicul Adrian Ciocănea.
Ce sunt produsele etnobotanice
Produsele etnobotanice, atât de controversate, sunt, de fapt, extracte din diverse plante (salvie, bujor etc.), deshidratate, mărunţite, trecute prin diverse procedee menite să ridice concentraţia unei anumite substanţe conţinute de acea plantă şi care, într-o anumită proporţie, poate avea efecte halucinogene. Se comercializează prin intermediul aşa-numitelor „Spice Shop” sau ”Magazine de vise”, iar, mai nou, la „Cafe Shop”. Denumirile sub care se vând se schimbă de la o săptămână la alta, iar produsele sunt prezentate ca fiind îngrăşăminte pentru plante sau „odorizante auto”, de exemplu. „Pe etichetele unora dintre ele există menţiunea de a nu fi consumate de către om; de pe etichetele altora lipsesc aceste menţiuni”, ne-a precizat Magda Tofan, director adjunct la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului. Verificarea acestor magazine se face prin controale săptămânale efectuate de către reprezentanţi ai OPC şi ai compartimentului Antidrog al BCCO din cadrul Poliţiei Judeţene. Deşi Ministerul Sănătăţii actualizează periodic lista substanţelor toxice interzise, „cei care comercializează astfel de produse sunt foarte inventivi. Apar mereu produse noi, substanţe noi, combinaţii noi”, a adăugat Magda Tofan. Au existat şi cazuri în care magazinele au fost închise în urma controlului, însă comercianţii au încălcat sancţiunea impusă. „Am făcut mai multe dosare penale patronilor de magazine, pe care le-am înaintat la Parchet. Aceştia nu respectă nicio normă legală, iar în urma controalelor făcute am ajuns la concluzia că folosesc o combinaţie extrem de periculoasă de astfel de plante şi substanţe chimice interzise, cu efecte halucinogene”, spune şeful serviciului Antidrog, Emanuel Voicu.
Primarul Pendiuc: „Se cere o analiză a situaţiei din teren”
Comercianţii de vise s-au adaptat restricţionărilor şi şi-au extins afacerile şi pe internet. „Vând online, probabil cu plata la primire, iar în cazul vânzării prin distribuitori apare o altă problemă (pentru control – n.r.), că nu mai au un punct fix pentru vânzare. Sunt greu de ţinut sub supraveghere”, a mai declarat Magda Tofan de la OPC. Una peste alta, situaţia în care s-a ajuns este gravă şi solicită luarea unor măsuri ferme de către autorităţile locale. Iar o dezbatere publică pe această temă ar fi binevenită. „Se cere o acţiune de control şi o analiză a situaţiei pe teren. Va trebui să ne lămurim asupra realităţii acestei situaţii şi să luăm măsurile care se impun. Eu, personal, sunt categoric împotriva consumului de astfel de substanţe”, ne-a declarat edilul Piteştiului, primarul Tudor Pendiuc.
(Adriana Gândilă)
0 Comentarii