Web Analytics
scris duminică, 11.06.2023

Pitești. Gala Premiilor FILSTREET, ediția I: eveniment cultural important, la nivel național

Prima ediție a festivalului internațional de literatură FILSTREET a reușit ceea ce și-a propus: să aducă Piteștiul în rândul orașelor care oferă o platformă de exprimare publică scriitorilor, poeților și traducătorilor de literatură românească, oferind publicului larg prilejul de a îi cunoaște și de a le aprecia creațiile într-un spațiu neconvențional, în stradă, dovedind că piteștenii iubesc literatura de calitate și se bucură de evenimente culturale inedite.

Pitești. Gala Premiilor FILSTREET, ediția I: eveniment cultural important, la nivel național

Citește și: Pitești. Un minor a căzut de la etaj. Transportat la spital

FILSTREET a devenit al treilea festival de literatură din țară care oferă premii naționale participanților, Gala Premiilor FILSTREET având loc în data de 10 iunie, în cea de-a treia zi a festivalului, la Filarmonica Pitești.

Sâmbătă după-amiază au fost decernate premiile FILSTREET 2023, ce poartă numele unor personalități literare care s-au născut în județul Argeș sau care, într-o anumită perioadă a vieții, au trăit în Pitești:

1. Premiul Național de Literatură ION BARBU, pentru poezie, decernat unui scriitor în viață pentru OPERA OMNIA, a fost câștigat de poetul și eseistul TRAIAN ȘTEF (Oradea);

2. Premiul Național de Literatură URMUZ, pentru proză, decernat unui scriitor în viață pentru OPERA OMNIA, a fost înmânat lui VIOREL MARINEASA, prozator, eseist, publicist (Timișoara);

3. Premiul Național Filstreet Pitești pentru debut în poezie a fost obținut de poetul BOGDAN ALEXANDRU PETCU (Iași);

Citește și Criminalul din Berceni  i-a spus mamei sale că a ucis fata de 12 ani

4. Premul Național Filstreet Pitești pentru debut în proză a fost oferit scriitorului ANDREI MANOLESCU (București);

5. Premiul Internațional „RADU GABRIEL PÂRVU” decernat  pentru promovarea și traducerea literaturii românești în străinătate – acordat unui traducător străin pentru traducerea în limba greacă a unei antologii din poezia românească – a fost înmânat lui DIMITRIS KANELLOPOULOS, scriitor, poet și traducător (Grecia – Atena).

Juriul care a desemnat câștigătorii FILSTREET 2023 a fost prezidat de către Ion Bogdan Lefter (București), critic literar și director „Cafeneaua critică”, membrii săi fiind criticii literari:

Alexandru Cistelecan (Tg. Mureș), fost redactor șef revista VATRA;

Gabriela Gheorghișor (Craiova), redactor șef-adjunct revista RAMURI;

Dan Gulea (Ploiești), redactor șef revista ATITUDINI;

Irina Petraș (Cluj-Napoca), președinte USR, filiala Cluj-Napoca.

Festivalul Internațional de Literatură în stradă FILSTREET va continua, în 2024, cu ediția a doua, punând Piteștiul pe harta orașelor românești ce se pot mândri cu organizarea unor evenimente care, păstrând un nivel ridicat de calitate a participării, reușesc să ducă actul artistic în mijlocul oamenilor, făcându-l parte din viața lor cotidiană.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...