Ce poate fi mai înălțător decât să porți drapelul țării tale la cea mai importantă competiție sportivă a planetei? Să conduci Echipa Olimpică ”Team Romania” în arenă și să transmiți onoare și mândrie națională.
Mari campioni ai sportului românesc au avut onoarea de a purta drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice de Vară. Simbolul național, drapelul tricolor, a fost de fiecare dată cinstit prin victoriile olimpice. Imaginile stau mărturie eforturilor pe care campionii Team Romania le-au depus pentru a câștiga, pentru a urca pe podiumul olimpic.
Desemnarea celor care au purtat drapelul la ceremoniile de deschidere ale Jocurilor Olimpice a ținut mereu cont de palmaresul sportivilor, de sportul pe care îl reprezintă, de prestanță și de respect pentru valorile olimpice.
Comitetul Executiv al COSR a decis prin vot desemnarea celor doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor de la Tokyo.
Mădălina Bereș este medaliată olimpică cu bronz la Rio 2016 și campioană mondială cu barca de 8+1 a României. În palmaresul său figurează 6 titluri europene. Ea este reprezentantul celei mai numeroase delegații din Team Romania. Canotajul a calificat 36 de sportivi la JO Tokyo 2020. Mădălina este al treilea reprezentant al acestei discipline care va purta steagul după Iulică Ruican – Atlanta 1996 și Elisabeta Lipă – Sydney 2000, Atena 2004.
Piteșteanul Robert Glință este primul înotător din România care a reușit să câștige aur la masculin la Campionatele Europene și a fost primul sportiv calificat la JO Tokyo 2020. El este multiplu medaliat european și va fi primul reprezentant al acestei discipline care va purta drapelul la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de Vară.
Recordul de a duce tricolorul în stadionul olimpic la deschidere îl deține kaiacistul Aurel Vernescu, de 3 ori consecutiv purtător de drapel, Tokyo 1964, Mexico 1968 și Munchen 1972. Primul campion olimpic al sportului românesc, Iosif Sârbu, tir sportiv, a avut onoarea de a purta drapelul la Melbourne 1956.
Prima sportivă care a purtat drapelul României la JO a fost Elisabeta Lipă. De cinci ori campioană olimpică și desemnată canotoarea secolului, Elisabeta Lipă a avut de două ori această onoare, la Sydney 2000 și la Atena 2004.
Impresionant a fost momentul intrării în arenă la Los Angeles 1984, cea mai bună ediție pentru Team Romania, cu 53 de medalii câștigate. Corneliu Ion, campion olimpic la tir, a condus Echipa Olimpică a României în stadion cu drapelul în mână iar delegația tricoloră a fost aplaudată în picioare de toți spectatorii. România nu a acceptat boicotul sovietic și a trimis echipă la Jocuri, gest apreciat de Comitetul Internațional Olimpic și Comitetul de Organizare al competiției.
Citește și Robert Glință a fost votat în unanimitate în CL Cetățean de Onoare al Municipiului Pitești
Cea mai titrată disciplină olimpică a sportului românesc, gimnastica artistică, 71 de medalii câștigate, dintre care 26 de aur, a dat prima purtătoare de drapel abia la JO Rio 2016. Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena 2004 a fost cea care a condus Team Romania la festivitatea de deschidere.
Lista purtătorilor de drapel:
JO 1936 Berlin – Ștefan Mănciulescu – tir
JO 1952 Helsinki – Constantin Dumitru – atletism
JO 1956 Melbourne – Iosif Sârbu – tir
Stockholm( călărie) – Nicolae Marcoci – călărie
JO 1960 Roma – Alexandru Bizim – atletism
JO 1964 Tokyo – Aurel Vernescu – kaiac-canoe
JO 1968 Mexico – Aurel Vernescu – kaiac-canoe
JO 1972 Munchen – Aurel Vernescu – kaiac-canoe
JO 1976 Montreal – Nicolae Martinescu – lupte
JO 1980 Moscova – Vasile Andrei – lupte
JO 1984 Los Angeles – Corneliu Ion – tir
JO 1988 Seoul – Nicu Vlad – haltere
JO 1992 Barcelona – Costel Grasu – atletism
JO 1996 Atlanta – Iulică Ruican – canotaj
JO 2000 Sydney – Elisabeta Lipă – canotaj
JO 2004 Atena – Elisabeta Lipă – canotaj
JO 2008 Beijing – Valeria Beșe – handbal
JO 2012 Londra – Horia Tecău – tenis
JO 2016 Rio – Cătălina Ponor – gimnastică
JO 2020 Tokyo – Mădălina Bereș și Robert Glință.
0 Comentarii