Web Analytics

Piteşteanca Ioana Grigore şi-a început cu brio drumul spre o carieră de top în regie de film

de | 7.08.2014 13:35 | Actualitate

# Studentă la Bucureşti la U.N.A.T.C. ”I.L. Caragiale” # Cel mai recent scurtmetraj al ei – ”Who’s watching who?” a obținut două premii la  Festivalul ”The 48 Hour Film Project”, desfășurat în iulie la Brașov. La doar 20 de ani, piteșteanca Ioana Grigore este una dintre cele mai bune studente de la U.N.A.T.C. ”I.L. Caragiale” din București. Ioana a absolvit cu brio primul an la Regie de Film, iar scurtmetrajele realizate până acum s-au bucurat de multe aprecieri la nivel național și au participat la mai multe festivaluri de top din țară. 

Documentarul ”Emanuel” a intrat în selecția oficială a festivalului internațional de film documentar Astra de la Sibiu

Luna trecută, Ioana a participat cu scurt metrajul ”Who’s watching who?” la  Festivalul ”The 48 Hour Film Project” de la Brașov. Alături de mai mulți colegi, ea a făcut parte din echipa ”African Elephants” ce s-a duelat alături de alte șapte echipe din țară pentru premiile puse în joc.  Iar scurtmetrajul regizat și produs de Ioana Grigore a obținut două premii importante: ”Best Use of a Character” și ”Best Graphics”. ”Echipa ce a obținut cele două premii la Brașov a avut următoarea componență: Ioana Grigore-producție și regie, Cristina Ciulacu-producător executiv, Andra Tarara – director de imagine, Eduard Militaru și Răzvan Petre-montaj, Mălin Stana – sunet.  Actori au fost Eduard Cârlan şi Madalina Craiu. Provocarea la ”The 48 Hour Film Project” este să faci un film în 48 de ore. Este un festival american ce se organizează în peste 100 de orașe din întreaga lume, printre care și în Brașov”, ne-a declarat Ioana.
Vara acestui an este una a succeselor și veștilor bune pentru regizoarea-studentă Ioana Grigore. Recent, ea a aflat că un alt film  al ei, documentarul ”Emanuel” (al cărui personaj principal și real este un deținut condamnat pentru trafic de droguri de mare risc, încarcerat la Penitenciarul Rahova) a intrat în selecția oficială a prestigiosului Festival internațional de film documentar Astra, ce se va desfășura în această toamnă la Sibiu.  (Echipa: Ioana Grigore-regie, Andra Tarara-imagine, Mălin Stana-montaj şi sunet. Aici sunt mentionaţi membrii principali ai echipei)
Pentru Ioana, vacanța de vară este una cât se poate de activă și competitivă. ”Acum suntem la festivalul de arte vizuale de la Timișoara – Manyfest – la secțiunea de scurt metraj. În timpul festivalului ce ține 10 zile trebuie făcut un scurt metraj pe o tema impusă de ei. Echipa de aici este: Ioana Grigore, Eduard Militaru, Andra Tarara si Cristina Ciulacu”, spune Ioana, care adaugă: ”De când sunt în facultate, am făcut 5 scurtmetraje-exerciții. Plus doua filme de examen: un documentar, „Emanuel” și un scurtmetraj de fictiune, „O infinitate de dumnezei” (care este și el înscris la trei festivaluri, două vor fi prin toamnă și unul acum în august). Ambele filme de examen au primit 10.”
Ioana și-a stabilit de mică drumul profesional pe care îl va urma: ”Știam de mult că vreau să urmez o facultate de arte, dar primul impuls către film l-am avut chiar în timpul festivalului Manyfest (pe clasa a X-a), festivalul din Timișoara la care suntem acum. La finalul primei ediții la care am participat la Manyfest am luat, împreună cu prietenul meu, Eduard Militaru, Marele Premiu al festivalului. Munca în echipă și acel început de proces care duce la ce înseamnă film m-a convins că e ceea ce vreau să fac. Și așa am ajuns la regie de film.”
Trebuie spus că atât ”Who’s watching who”, cât și ”O infinitate de dumnezei”, precum și un scurt metraj de comedie, pot fi vazute la festivalul ”3 fest” ce se va desfășura la Pitești, la cinema ”Sebastian Papaiani”, în perioada 25-29 august.

Polanski, Tarantino şi Mungiu, printre preferaţii ei

Care sunt regizorii ei preferați? ”Sunt domenii în care nu poți avea un singur favorit. Eu nu am un singur film preferat și cu atât mai puțin un regizor preferat, dar pot menționa pe câțiva dintre regizorii mei preferați: Roman Polanski, Pedro Almodovar, Lars von Trier,  Martin Scorsese, Stanley Kubrick, Michael Haneke, Quentin Tarantino, Ingmar Bergman, Michelangelo Antonioni. Dintre regizorii români printre preferați se numără Nae Caranfil, Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc și Cristian Mungiu”, ne-a precizat Ioana.
 Care sunt gândurile ei pentru viitor? ”Ce îmi doresc foarte mult sunt cât mai multe scurtmetraje cu care să merite să mă „plimb” prin festivaluri și, când va fi timpul, să intru în lumea lungmetrajului. Și de asemenea, am început să îndrăgesc mult și filmul documentar și vreau să încep câteva proiecte în direcția asta. Ce te învață meseria în care am început să mă strecor eu este cât de frumoasă și palpitantă este munca în echipă”.
Extrem de pasionată de ceea ce face și foarte talentată, Ioana Grigore este un exemplu de tânără care lucrează la visul ei de a deveni un regizor de valoare. Și deja o face foarte bine. Viitorul ei a început cu dreptul.
Denis Grigorescu
 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii