Web Analytics

Piromanul de la Bascov a fost din nou internat la Spitalul Vedea

de | 8.12.2016 18:55 | Actualitate

Sătenii din  Mierlușești, comuna Bascov, răsuflă ușurati, după ce, luni, vecinul lor piroman a fost internat la Spitalul Vedea. Oamenii nu i-au vrut niciodată răul lui Ion Mierlă (55 de ani), ba chiar i-au sărit de câteva ori în ajutor bărbatului care are tot mai des accese de furie necontrolată, însă după ultimele două isprăvi  incendiare, vecinii sunt îngroziți că ar putea da foc satului.  Ultimul incendiu, provocat sâmbătă, 3 decembrie, a mistuit o anexă din gospodăria părintească, unde bărbatul locuiește singur, după ce a risipit întreaga sa avere. Isprava de săptămâna trecută a avut loc la o lună după ce  bărbatul a dat foc grajdului care a ars odată cu fânarul.  După fapta de atunci, bărbatul a ajuns la spitalul Vedea, de unde abia se întorsese când s-a gândit să-și mai pună o dată vecinii pe jar.

„Între 3 și 18  noiembrie  a fost internat la noi, pentru  tulburări psihice mai severe – nu vă pot da însă diagnosticul –  induse de consumul de alcool. Anterior, mai avusese două internări la Pitești, la secția de Psihiatrie a Spitalului Județean.  A plecat de aici cu cineva din familie.  Acest lucru a fost posibil pentru că, în cazul lui, fusese vorba de o internare voluntară (a fost de acord cu spitalizarea).  Sunt și situații în care bolnavul nu poate fi externat, când internarea se face  ca urmare a unei hotărâri judecătorești, când  trebuie așteptată o hotărâre de ridicare a internării nevoluntare. Dar la el n-a fost cazul. În plus, tratamentul mersese bine și nu erau motive pentru întrunirea unei comisii care, eventual să decidă internarea nevoluntară”, a declarat, pentru Jurnal de Argeș,  Marian Iacob, directorul Spitalului de Psihiatrie Vedea.”

„Tratamentul durează în jur de trei-patru săptămâni și are șanse să dea rezultate doar dacă va rămâne aici pe întreaga perioadă”

Pe 3 decembrie, după al doilea incendiu provocat, bărbatul a ajuns din nou la psihiatrie, dar nu la Vedea, ci la secția de specialitate a Spitalului Județean, de unde s-a întors, în aceeași zi, acasă, spre disperarea vecinilor îngroziți de perspectiva unor alte incendii. Dar luni, Ion Mierlă a fost convins de un preot să se interneze din nou. Părintele l-a dus personal la Spitalul de Psihiatrie Vedea unde a rămas pentru spitalizare.
„Tratamentul durează în jur de trei-patru săptămâni și are șanse să dea rezultate doar dacă va rămâne aici pe întreaga perioadă, altfel, dacă el sau familia vor face alte presiuni să meargă acasă, nu este bine. Are tulburări organice de personalitate, cum le spunem noi, dar nu este predictibilă evoluția comportamentului lui. Nu se poate aprecia care e gradul de periculozitate și dacă o să mai comită aceleași fapte sau altele cu caracter penal. Poate repeta aceste fapte, dar nu neapărat. Totuși,  nu înseamnă neapărat că este piroman”, mai spune directorul Spitalului Vedea.

„O fi deviat după fix”

Vecinii și rudele nu știu la ce să se mai aștepte de la  Ion Mierlă, mai ales că, în afara celor două incendii, bărbatul a avut și două așa-zise tentative de suicid.
„Acum vreo doi ani, după divorț, când încă mai avea apartamentul, a zis că sare de la balcon. S-a agățat de o margine și a stat așa atârnat în aer până când au venit pompierii și l-au dat jos de la balcon. A fost tămbălău mare. N-a trecut mult și iar a zis că se aruncă de la balcon. Iar s-a agățat și iar au venit pompierii să-l dea jos. Stă singur de atâta timp și zice că i s-a urât de singurătate. Vorbește în parabole și face pe șmecherul. Eu cred că a dat cu bună știință foc, nu că e bolnav. Sau o fi deviat după fix când a vândut apartamentul și s-a văzut cu toți banii ăia pe care, apoi  i-a mâncat într-un an, de-a rămas fără nimic. În neam, mai e o mătușă care a avut probleme psihice. La fel și frate-su, care a stat vreo 5-6 ani la Vedea, dar ăla, pentru că a fost bătut de unii. Ajunsese rău de tot și maică-sa a insistat să-l țină la psihiatrie, unde a rămas până a murit”, spune Costel Mierlă, vărul bărbatului.
Ion Mierlă a divorțat în urmă cu doi ani, iar fosta soție s-a mutat la Pitești împreună cu cei trei copii ai lor.
Isabela Moiceanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii