Web Analytics

„Piperea ăsta nu ne-a avut niciodată la suflet pe noi, cei de la Piteşti”

de | 6.04.2017 09:07 | Economie

12 mihail georgescu# Fostul director al Arpechim, Mihai Georgescu
Ofertele pentru cumpărarea activelor scoase la vânzare de Oltchim SA pot fi depuse până la data de 26 iunie, reiese dintr-o notă transmisă recent de companie către Bursa de Valori Bucureşti. „Ca urmare a solicitărilor primite de la participanţii procesului de vânzare a pachetelor de active ale Oltchim SA, precum şi din cauza complexităţii proiectului, s-a decis extinderea termenului limită de depunere a ofertelor angajante, pentru data de 26 iunie 2017”, se arată în documentul citat.

Conform ultimului plan de reorganizare a combinatului de la Râmnicu Vâlcea, transmis Bursei de Valori la data de 9 martie, pachetele de active supuse vânzării vor fi următoarele: Uzinele Clor-Alkali, Uzina Oxo-alcooli, Uzinele Propilen-oxid şi Polioli, Pachetul de servicii pentru ecologizarea site-ului industrial, Lotul de 1.010 vagoane de marfă, Procesarea de PVC, Uzina Petrochimică VCM/PVC, Uzina petrochimică de la Bradu (Piteşti), Uzina de Anhidridă Ftalică.
Până la termenul limită din 27 ianuarie, Oltchim a primit oferte neangajante din partea unor operatori industriali şi a unor investitori financiari, patru dintre ofertele primite acoperind pachetele operaţionale, care includ activităţi de fabricare de produse chimice, în timp ce celelalte sunt doar pentru active, potrivit unui anunţ al combinatului.
Planul de reorganizare a Oltchim prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă la 30 ianuarie 2013, iar consorţiul format din Rominsolv SPRL şi BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Gheorghe Piperea: „Am cheltuit undeva în jur de 3 milioane de euro pe conservare la Pitești, asta nu mai poate continua”

12 PipereaÎn acest context, avocatul Gheorghe Piperea, implicat în insolvența Oltchim, a declarat pentru ziarul Bursa că: „Adevărul este că, fie că vrem sau nu, centrul de afaceri de la Râmnicu Vâlcea este funcţional, iar cel de la Piteşti nu mai este funcţional de foarte multă vreme. Arpechim este oprit din 2008, la fel şi Platforma Petrochimică Bradu (aceasta, deşi a trecut la Oltchim din 2010, nu a fost niciodată repusă în funcţiune). Din păcate pentru toată lumea, în speranţa că vom vinde şi platforma de la Piteşti, la pachet, am cheltuit undeva în jur de 3 milioane de euro, în medie, în ultimii patru ani de zile, pe conservare. Evident, acest lucru nu mai poate să continue şi, de aceea, s-au făcut paşi în vederea vânzării. De aceea, Oltchim s-a împărţit pe aceste centre de afaceri, în aşa fel încât să nu avem riscul acestei continuităţi economice. Oltchim nu se va vinde pe bucăți, se va vinde pe centre afaceri”.

Mihai Georgescu: „Piperea vrea să vândă totul pe bucăți, asta ascunde găselnița cu centrele de afaceri, e o tâmpenie”

Fostul director general al Arpechim, Mihai Georgescu, un militant convins pentru redeschiderea combinatului piteștean, spune că viziunea unui Oltchim fără Arpechim este una perdantă din start: „Piperea ăsta nu ne-a avut niciodată la suflet pe noi, cei de la Pitești, și nu de acum, ci de ani de zile. Ce fac ei acum la Oltchim înseamnă funcționarea la capacitatea de 20-30% care le-a asigurat un milion de euro profit. Dacă ar porni și Petrochimia de la Pitești, atunci Oltchim ar funcționa cu 70-80% din capacitate, poate mai mult, iar profitul va fi mult mai mare, poate chiar de ordinul zecilor de milioane de euro. El vrea să vândă pe bucăți, asta ascunde găselnița cu centrele de afaceri, e o tâmpenie. Noi am avansat recent două variante de funcționare a Oltchim împreună cu Arpechim. Prima, mai greu de realizat, ar implica inclusiv repornirea rafinăriei de la Pitești nu doar a Petrochimiei. E mai greu dar ar asigura materie primă la preț de producător deci foarte ieftină. Cealaltă variantă prevede doar repornirea Petrochimiei care să ia materie primă de la alte Rafinării, Petrobrazi, Midia etc, mai scumpă pentru că va fi la prețul pieței plus costuri de transport ș.a.m.d. Piperea nu înțelege lucrurile astea, el nu deține partea economică a problemei, el vede doar partea comercială, vânzarea și atât”.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii