Web Analytics

Ping-pong cu vieţile bolnavilor de Covid. Primarul din Mioveni îi face ţăndări pe prefect şi pe şeful CJ: „Ne-am întâlnit ca să facem poze”

de | 9.07.2020 13:31 | Dezvăluiri

De la stânga la dreapta: Ion Georgescu, Dan Manu, Emanuel Soare

După aproximativ patru luni în care au fost detașați la Spitalul Orășenesc Mioveni, medicii de la ATI au revenit la Spitalul Județean, în structura căruia urmează a fi funcțional un compartiment de Terapie Intensivă COVID. Odată cu expirarea detașărilor personalului medical, compartimentul ATI de la Spitalul Mioveni a fost închis temporar, iar pacienții au fost mutați la alte spitale cu elicopterul, lucru anunțat de Raed Arafat încă din data de 2 iulie. Cum autorităţile judeţene nu găsiseră soluţii la problema de la Spitalul Mioveni, adică lipsa personalului de specialitate propriu, primarul din Mioveni a reuşit, prin intermediul unei cunoştinţe care este medic, să convingă trei doctori de la Bucureşti să vină să lucreze la ATI Mioveni.

Primarul Georgescu, despre ședința de la Consiliul Județean: „Ședința respectivă a fost bătaie de joc ”

Vineri, 3 iulie, la Consiliul Județean Argeș a avut loc o întâlnire de lucru în care a fost abordată și problema lipsei personalului medical de specialitate în Argeș. La ședință au participat managerii și directorii medicali ai unităților sanitare, alături de medicii coordonatori infecționiști și ATI-ști implicați în gestionarea cazurilor COVID-19 la nivelul județului, precum și reprezentanți din conducerea DSP Argeș, Colegiului Medicilor, Asociației Medicilor de Familie, Serviciului Județean de Ambulanță Argeș. De asemenea, au fost prezenți prefectul Emanuel Soare și primarii de la Mioveni și Câmpulung.
„Este nevoie de mai mulți medici infecționiști și de terapie intensivă, mai ales în această perioadă în care se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infecție cu virusul SARS-Cov-2”. Aceasta este una dintre concluziile ce se pot desprinde din comunicatul pe care Consiliul Județean Argeș l-a transmis la finalul ședinței de vineri, 3 iulie, însă în timpul ședinței nu s-a găsit vreo soluție care să rezolve situația critică de la nivelul Spitalului Mioveni. „Nu s-a discutat nimic. Ce pot să spun de la ședința respectivă e că a fost bătaie de joc. Ne-am întâlnit ca să facem poze, să avem de unde să plecăm și să pierdem trei ore degeaba”, a spus revoltat primarul Ion Georgescu, contactat telefonic de redactorul de la Jurnalul de Argeș.
L-am întrebat pe primarul Georgescu și când va fi redeschis compartimentul ATI de la Spitalul Mioveni. Acesta nu știa cu exactitate. „În primul rând, trebuie respectată o procedură, pentru că el s-a golit sâmbătă și are loc dezinfecția, deratizarea, absolut toată procedura, astăzi și mâine”, ne-a mai spus primarul luni, 6 iulie. Conform spuselor lui, medicii care au acceptat să lucreze la Mioveni sunt din București. Ion Georgescu nu a vrut să ne spună numele doctorului care l-a ajutat să rezolve problema lipsei personalului. „Este un medic pe care l-am cunoscut în niște împrejurări acum vreo 2-3 săptămâni, un om deosebit”.

Managerul Spitalului Mioveni: „E o luptă contra cronometru să reușim noi, cu propriile forțe, să realizăm ce nu a reușit Consiliul Județean în trei luni”

L-am contactat și pe managerul Spitalului Mioveni, pentru a afla când va fi redeschis compartimentul ATI. „Numai în momentul în care vom avea o echipă completă, pentru a asigura asistența medicală de specialitate în siguranță”, ne-a răspuns doctorul Horia Trăilă. Săptămâna aceasta? „Nu pot să spun încă, vreau să văd toate hârtiile de la medici. S-a anunțat, dar de pe o zi pe alta să organizezi așa ceva este aproape imposibil. Vom reuși, dar avem nevoie de un pic de timp. Se lucrează pe mai multe planuri. E o luptă contra cronometru să reușim noi, cu propriile forțe, să realizăm ce nu a reușit Consiliul Județean în trei luni, asta trebuie să facem. Cu puțin timp, dacă apucăm să ne organizăm, reușim, dar nu pot să tratez cu superficialitate. Dacă nu avem o echipă închegată, pot apărea probleme. Vrem să fim siguri că asigurăm asistență medicală în condiții de siguranță, nu ne batem joc de pacienți”, ne-a explicat managerul Trăilă.

Dan Manu: „Eu nu mă bag în partea Spitalului Orășenesc Mioveni. (…) Eu ajut colegii care sunt în subordinea Consiliului Județean”

Contactat de Jurnalul de Argeș, președintele CJ Argeș a explicat de ce nu au mai acceptat doctorii să li se prelungească detașarea la Spitalul Mioveni și la felicitat pe Ion Georgescu pentru că a convins alți medici să activeze la spital. „Compartimentul de Terapie Intensivă de la Mioveni ține de Consiliul Local și de Spitalul Orășenesc Mioveni. Acolo au lucrat 26 de cadre medicale detașate de la Spitalul Județean de Urgență Pitești, care a asigurat salariul și personalul. S-a traversat starea de urgență care prevedea și detașarea fără acordul părților și cadrele medicale trebuia să meargă acolo fără consimțământul lor. A venit starea de alertă, care impunea acordul și acceptul personalului medical privind detașarea. Eu le mulțumesc colegilor mei că au acceptat încă o perioadă de timp rezonabilă, de aproximativ 4 luni, să lucreze ca detașați la Mioveni, într-un sector medical deosebit de implicat și de stresant. Numai că, începând cu 4 spre 5 iulie, colegii care au lucrat acolo nu mai pot să presteze activitatea. Au cerut să revină la matcă, nu și-au mai dat acordul să fie detașați și, etapă cu etapă, printr-o înțelegere amiabilă, s-au replanificat și concediile de odihnă pentru dânșii. Pentru că a sta departe de casă, cum au stat mulți dintre ei, și această activitate deosebit de stresantă duc la oboseală și la un stres major. Personalului medical nu poți să-i impui să stea într-un loc detașat, fără acordul său. Eu nu mă bag în partea Spitalului Orășenesc Mioveni. Acolo e un management, e personalitate juridică aflată în subordinea Consiliului Local, eu ajut, ca și Consiliu Județean, colegii care sunt în subordinea Consiliului Județean, ca management, pe cele 9 spitale, dintre care Valea Iașiului, Pediatria și Județeanul. Sunt și ei parțial sau total implicați în această dramă pe care cu toții o trăim.
Înțeleg că dl. primar găsește, începând de mâine, o soluție din exterior. Eu îl felicit și chiar ne dorim cu toții să facă acest pas. Ar fi extraordinar de bine să avem un număr de paturi mai mari care să poată fi asigurate de personal medical de specialitate, dar ați văzut că nici Ministerul Sănătății n-a găsit o soluție privind acordul unor colegi, care lucrează în Terapie Intensivă în alte județe, să poată să vină la Mioveni sau la noi în Argeș, din nefericire”, a spus Dan Manu.

„Şedinţa nu a fost special făcută pentru această situaţie de la Mioveni”

Am cerut și un punct de vedere legat de subiectele discutate în cadrul întâlnirii de vineri. „Ședința nu a fost special făcută pentru această situație de la Mioveni. Ședința a fost una tehnică, cu tot managementul implicat în COVID și s-au rezolvat mai multe lucruri punctuale (n. red: un protocol de colaborare între Spitalul TBC Câmpulung și Spitalul Municipal Câmpulung privind Laboratorul de Genetică Moleculară de acolo și nominalizarea dr. Ștefan Costin pentru a gestiona o evidență la zi a situației privind COVID-ul în Argeș). Președintele CJ Argeș s-a ferit să comenteze spusele primarului Ion Georgescu: „Este afirmația domniei sale și nu mă întrebați pe mine ce a vrut un domn primar sau altcineva să spună. Întrebați-l pe domnia sa, eu nu comentez treaba aceasta”.

Prefectul Emanuel Soare: „Nu am reuşit să mai obţinem detaşarea, pentru că medicii care au fost acolo sunt epuizaţi, nu pentru că vreo instituţie care are atribuţii în conducerea judeţului nu s-ar fi implicat sau ar fi pus beţe-n roate”

„Se fac eforturi de ceva timp pentru a se convinge personalul medical să se detașeze în continuare. În ciuda a ceea ce mai apare prin spațiul media uneori, vă spun că toate instituțiile au depus eforturi mari în acest sens. Nimeni nu este lăsat singur să lupte în această chestiune. Toate spitalele au contribuit în această perioadă, fie cu asistente, fie cu medici. Personal, am vorbit de 3 ori cu dl. secretar de stat Raed Arafat, care cunoaște această situație, pentru că în județul Argeș avem 13 medici ATI. La SJU sunt 7 medici ATI. Cred că s-a ajuns la o anumită limită umană, pentru că medicii de acolo au fost detașați de aproape 4 luni, nu și-au văzut familia, copiii. Au fost în prima linie, îmbrăcați în combinezoane, au depus eforturi supraomenești.
Noi am reușit să îi convingem în perioada stării de alertă să-și prelungească detașarea de 2 ori. Detașarea medicilor a expirat. (…) Am văzut declarațiile d-lui primar. Nu am în acest moment o confirmare oficială, nici din partea Primăriei, nici din partea spitalului, că acele contracte cu medicii s-au semnat. Nu avem încă o confirmare oficială a numărului asistentelor de Terapie Intensivă de care este nevoie. Acolo este nevoie de 4 persoane, poate să fie un singur medic ATI și ceilalți să fie cu specializare de urgență, dar este nevoie de 12 asistente medicale cu specializare în ATI. (…)
Specializarea în ATI este greu de găsit. Din aceste motive nu am reușit să mai obținem detașarea, pentru că medicii au fost acolo, sunt epuizați, nu pentru că vreo instituție care are atribuții în conducerea județului nu s-ar fi implicat sau ar fi pus bețe-n roate. Eu felicit primarul și eforturile pe care le face.
Îl asigur de tot sprijinul meu. Sperăm să reușim să repornim secția, să găsim medici în alte județe sau avem speranța că, după ce se vor încheia concediile pe care și le-au luat medicii de acolo, prin rotație, să-i convingem să își continue detașarea. Fiecare spital care luptă cu Covid sau non-Covid are nevoie de personal medical și se fac eforturi ca aceste spitale să-și mențină o activitate minimală.
Singura noastră soluție pentru a putea continua acivitatea la Secția ATI de la Mioveni este să aducem medici din alte județe”, a declarat prefectul Emanuel Soare în cadrul unei conferințe de presă, marți, 7 iulie. Prefectul a mai spus că noul compartiment ATI al Spitalului Județean Argeș compensează numărul de locuri de la compartimentul ATI al Spitalului Mioveni.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii