Web Analytics

Pictorul Sorin Ilfoveanu: „Ideea mi-a venit la Barcelona, după ce am văzut Muzeul Tapies”

de | 1.06.2017 14:34 | Cultură

18 01# Cum s-a născut cea mai titrată galerie privată de artă din Argeş
Joi, 25 mai, Piteștiul a fost gazda celui mai important eveniment cultural din acest an din județ. În clădirea ce pe vremuri adăpostea Baia Comunală s-a deschis Galeria de Artă Ilfoveanu, prima galerie privată de artă din Argeș și cea mai modernă din România. Galeria este o inițiativă lăudabilă a Fundației Ilfoveanu și rod al unei prietenii vechi de zeci de ani între omul de afaceri Gheorghe Badea și marele pictor Sorin Ilfoveanu, foști colegi de liceu.

După cum spunea la deschidere și Petru Lucaci, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România, prin deschiderea Galeriei Ilfoveanu, „Piteștiul este reașezat pe harta culturală a României. Această galerie găzduiește un tezaur de artă contemporană românească. Fundația Ilfoveanu va intra cu siguranță în metabolismul cultural al României. Din păcate, la ora actuală în România nu există un Muzeu de Artă Contemporană. Această galerie poate substitui lipsa muzeului”.
18 02Omul de afaceri Gheorghe Badea a dezvăluit că „Acum 17-18 ani, pe când stăteam la un pahar de vorbă, maestrul Ilfoveanu mi s-a confesat că vrea să își doneze o parte dintre lucrări”. Maestrul Sorin Ilfoveanu a precizat și unde i-a venit ideea de a face o galerie de artă: „Această idee mi-a venit la Barcelona, după ce am văzut Muzeul Tapies, un spațiu multifuncțional, cu sală de expoziții și cafenea”.
Galeria de Artă Ilfoveanu este deja un obiectiv cultural extrem de interesant, având o expoziție permanentă a familiei Ilfoveanu, o sală pentru expoziții temporare, o altă sală pentru concerte, cafenea, librărie și magazin cu materiale de artă. Tot aici se vor organiza și cursuri de pictură pentru copii.
În ceea ce privește biletul de intrare, acesta va avea un preț modic. Galeria Ilfoveanu va funcționa șase zile din șapte, ziua în care va fi închisă urmând a fi stabilită în perioada următoare. Galeria găzduiește la ora actuală picturi ale lui Sorin Ilfoveanu și ale soției sale Ana Ruxandra, sculpturi ale băiatului cel mare-Adrian și fotografii ale mezinului Nicu. Altfel spus, o familie ce respiră și trăiește arta prin toți reprezentanții ei și prin toți porii.

Consilierul lui Isărescu a coborât din maşină cu Ivănescu

Peste 300 de personalităţi din Argeş şi din ţară au fost prezente la deschiderea Galeriei de Artă Ilfoveanu. Alături de toate oficialităţile judeţului, cele mai interesante prezențe au fost Adrian Vasilescu-consilierul guvernatorului BNR, pictorul Ştefan Câlţia, Petru Lucaci-preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, fostul ministru al Justiţiei-Robert Cazanciuc, chestorul Nicolae Berechet şi criticul de artă Aurelia Mocanu. Ca detaliu de culise, trebuie spus că Adrian Vasilescu a venit cu aceeași mașină cu omul de afaceri Nicolae Ivănescu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii