Web Analytics

Pictorul Ion Pantilie, expoziție la Muzeul Golești

de | 30.04.2022 09:36 | Actualitate, Cultură

Luni, 2 mai 2022, va fi deschisă în Sala de Artă Contemporană a Muzeului Golești expoziția pictorului Ion Pantilie, intitulată MARE, MUNTE, STARE. Ion Pantilie s-a născut în data de 27 martie 1945, în Pitești a fost profesor la LIceul de Arte Dinu Lipatti și este fondatorul Filialei Pitești a Uniunii Artistilor Plastici din România, a cărei președinție a deținut-o între 1980- 1990, și a Galeriei de Artă Metopa.

Citește și ”Urzeala tronurilor”, varianta românească, se filmează la Corbeni

Ion Pantilie a fost profesor la Liceul de Artă Dinu Lipatti din Pitești și mentorul multor tineri artiști.Vorbind despre sine, artistul afirma: Într-o lume care dorește să șocheze, să zgârie, eu îmi permit să fiu un discret slujitor al selecției obiective. Elementele furnizate de percepție sunt o tentație greu de refuzat. Dar, prin raportul cunoaștere – creație, poți formula „altfel” ordinea în Univers. Acest „altfel” stă la baza crezului meu artistic. Poate, de aceea, mă consider mereu la un început de drum și nu îndrăznesc să cred că sunt în stadiul împlinirii. Mereu mi se pare că nu am reușit să spun tot și o iau de la capăt. „Obiectele” mele și nu numai, încep să devină imponderabile, propunând o plimbare în alt tărâm, nu abstract ci, mai degrabă, UN ALTCEVA plin de adevăruri ce trebuiesc doar acceptate. Prezența geometriei voit vizibilă ajută la citirea mai lesnicioasă a unui demers ce este sigur sincer și foarte ancorat în contemporaneitate. Am atins acel moment unic când pot să-mi păstrez libertatea percepției nealterată, necenzurată și astfel procesul expulzării devine unul esențial, deschis contemplației, opera de artă se transformă în spațiu paradisiac.

Citește și Calinic a trimis moaşte ale Sf. Ioanichie cel Nou la Paraclisul Universitar

Referitor la expoziția de față, criticul Adrian Mihalache afirma: Ion Pantilie a făcut să se nască forma din fundal, prin intervenții infinitezimale de culoare. Nu este vorba de jocul cu valorile, de trecerea de la închis la deschis. Culoarea din fundal este bogată în armonii, iar pictorul creează forma modificând subtil această profuziune, pentru a face să apară forma. Acele culori care, în construcția fundalului, aveau un rol secundar se îmbogățesc treptat și fac să se închege ca prin farmec forma din fond. Dar, după ce ne-a obișnuit cu acest procedeu de mare finețe, ne surprinde acum, în cea mai recentă expoziție deschisă în martie-aprilie 2022, la Căminul Artei. Aici, spiritul de finețe se retrage discret, ascuns în spatele spiritului de geometrie. Avem de a face cu tente de culoare puse à plat, prin care sunt construite dreptunghiuri, triunghiuri, benzi, sau forme mai capricioase, cu racordări elegante. Dacă mai vechile sale lucrări îmi păreau înrudite ca textură cu Mark Rothko, cele de față mi se par oarecum din familia lui Klee. Ele au, însă, ca sorginte, o serie de tablouri expuse anterior de artist. Pe fundalul alb al acestora, el a trasat riguros figuri geometrice, ale căror colțuri le-a scăldat în intervenții irizate de culori pastelate.

Expoziția de la Muzeul Golești va fi deschisă până pe data de 2 iunie 2022, iar vernisajul acesteia va avea loc pe data de 10 mai 2022, la ora 17, în Sala de Artă Contemporană. Curator, Nicoleta Grigore

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *