Web Analytics
scris miercuri, 10.01.2024

Peste 6.500 de elevi din Argeş nu mai beneficiază de transport gratuit

Valoarea facturilor emise până acum de transportatori a depășit un milion două sute de mii de lei

Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern cu noul mecanism prin care elevii care locuiesc în județe unde consiliul județean nu are contract cu un operator de transport rutier să poată primi sume forfetare. Federația operatorilor de transport a acuzat Ministerul Educației și Guvernul că noua H.G. nu a fost discutată și cu ei, iar documentul nu prevede faptul că aceștia își pot recupera banii din abonamentele acordate gratuit elevilor pe lunile septembrie-decembrie 2023 sau chiar pe ianuarie 2024. Ceea ce a făcut ca elevii din mai multe județe, printre care și Argeșul, să se trezească în prima zi de școală de după sărbătorile de iarnă că trebuie să își plătească drumul până la unitatea de învățământ, deși colegii lor din alte județe, sau din orașe, precum Piteștiul, de exemplu, au gratuitate. Ba, mai mult, operatorul de pe ruta Mioveni-Pitești le-a cerut copiilor și banii pe lunile din urmă, iar unii dintre ei, constrânși de situație, au plătit, deși legea spune că serviciul este gratuit. Iar în județul Argeș sunt peste 6.500 de copii în această situație.

Peste 6.500 de elevi din Argeş nu mai beneficiază de transport gratuit

„Suntem într-un blocaj total!”, spune inspectorul școlar general din Argeș, Dumitru Tudosoiu

„În județul Argeș toți transportatorii au respectat legea, nu au cerut bani copiilor, au emis abonamente cu titlu gratuit, au vizat tabelele întocmite de școli cu elevii care fac naveta, ne-au și emis facturile către Inspectoratul Școlar, ordonator secundar de credite. În momentul în care mi s-au emis facturile, ordonanțarea la plată fiind făcută de minister, nu am făcut decât să trimit adresă oficială la minister prin care să solicit deschiderea de credit pentru plata valorii facturilor. Și le-am și pus în atașament. Surpriza mare a fost că ordonatorul principal nu ne-a deschis creditul, în sensul în care, deși avem facturi în plată, nu ne-a dat banii necesari pentru a achita facturile, motivând că există un regulament european de transport, o adresă din partea ANRSC, organismul național care reglementează domeniul transporturilor, și că ar fi putut să plătească, dar nu există un contract încheiat între Consiliul Județean și firmele respective de transport sau, dacă există un contract și este expirat, nu există un act adițional care să completeze contractul inițial.

Citește și Update: Cabanele Direcției Silvice Argeș introduse în circuitul turistic AU AUTORIZAȚIE DE SECURITATE LA INCENDIU

Noi am făcut foarte multe diligențe către minister în acest sens și chiar m-am întâlnit de două ori cu patronatul transportatorilor din Argeș și le-am explicat că, în Argeș, Consiliul Județean a emis o hotărâre până când se va finaliza procedura de atribuire (au fost verificate, cu această ocazie, documentele firmelor respective – care au și traseele stabilite), o hotărâre care nu este doar pentru elevi, ci pentru toate persoanele. Ne-am trezit după ce oamenii au prestat serviciul, au luat elevii și i-au dus la școală, acasă, iar când a fost vorba de plată, nu s-a mai putut plăti. Așa am intrat într-un scurtcircuit nedorit de nimeni, iar transportatorii nu au mai dorit să emită tichete de călătorie…
Din punctul meu de vedere, cred că trebuie să ne gândim la copii în primul rând. Cred că numai printr-un document legislativ, printr-o nouă hotărâre care să o rectifice pe prima, sau o ordonanță, dar numai din punct de vedere legislativ, se poate rezolva această problemă. Pentru că la momentul ăsta avem toate drepturile să plătim, avem documentele să plătim, dar nu putem plăti pentru că nu ne lasă legea. E ciudat, suntem într-un blocaj total”,
explică inspectorul școlar general din Argeș, Dumitru Tudosoiu.
În Argeș, valoarea facturilor emise până acum de transportatori a depășit un milion două sute de mii de lei, iar două dintre firme au dat deja în judecată Inspectoratul Școlar Județean.

Citește și 8.283 şomeri înregistraţi în Argeş! Evidenţa care îngrijorează

Citește și Încă o ilegalitate! Etajul în plus de la blocul „Titidan” – fără autorizaţie de construire!

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Tudosoiule, nu te mai preface…
    Ce partid conduce CJ??

    Câte luni a avut la dispoziție să încheie un nou contract cu transportatorii sau act adițional la contractul vechi?

    Păcăliți oamenii și copiii abandonează școala pt că familia nu are de unde să suporte chiar si 400 de lei pe lună costul transportului din rural în urban.

    Restul sunt vrajeli de politician. Dacă chiar te gandeai la copii, nu dormeai noaptea și țineai partidul in ședințe până rezolva problema. Măcar in Argeș.

    Ipocrizie și gargară politică.
    Apoi vreți voturi.

    Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită