Web Analytics
scris vineri, 29.09.2017

Peste 50 de foști deținuți politici, prezenți la simpozionul internațional dedicat Experimentului Pitești

simpozion experiment pitestiVineri 29 septembrie, la Primăria Pitești a avut loc festivitatea de deschidere a celui de-al XVII-lea Simpozion Internațional despre ”Experimentul Pitești-Reeducarea prin tortură”. Un eveniment de marcă al cărui coordonator neobosit și pasionat este an de an profesorul Ilie Popa, președintele Fundației Culturale MEMORIA-filiala Argeș. La ediția din acest an au fost prezenți peste 50 de foști deținuți politici din România și Republica Moldova.
Între 1949 şi 1951, la închisoarea Piteşti s-a desfăşurat Experimentul Piteşti, considerat a fi cel mai mare şi cel mai intensiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul comunist. Iar dintre miile de oameni care au trecut prin Experimentul Pitești, astăzi mai sunt în viață mai puțin de zece.
După cum preciza profesorul Ilie Popa, ecourile simpozioanelor dedicate Experimentului Pitești sunt mai mari peste hotare decât în țară. ”S-au dat zeci de doctorate pe Experimentul Pitești în ultimii ani, din Franța până în America. Iar un mare muzician de jazz din Suedia a făcut un CD inspirat de Experimentul Pitești”, a spus Ilie Popa.
Scriitorul Aleksandr Soljeniţîn – laureat al Premiului Nobel pentru literatură – considera că experimentul de la Piteşti a fost „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane“, iar istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze, a considerat „Fenomenul Piteşti“ „una dintre cele mai cumplite experienţe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră“.

Peste 50 de foști deținuți politici, prezenți la simpozionul internațional dedicat Experimentului Pitești

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...