# Dosarul „Consultanţa” face ravagii! # Cel puțin doi primari susțin că deputatul Mircea Drăghici s-ar fi lăudat că el a fost scos definitiv din dosar și absolvit de orice vină
Stadiul Dosarului Consultanța, în care Constantin Nicolescu și deputatul Mircea Drăghici sunt cercetați pentru trafic de influență, respectiv complicitate la trafic de influență, a avansat considerabil la DNA Pitești și se află aproape de trimiterea în judecată. Iar cea mai bună dovadă în acest sens e că circa 20 de primari, dintre cei cercetați pentru abuz în serviciu în acest mega-dosar, au primit adrese de la DNA prin care li se cer informații despre bunurile deținute în proprietate pentru ca acestea să fie indisponibilizate până la judecarea efectivă a cauzei. Am încercat să-i identificăm pe cei care au primit astfel de adrese, realizând un sondaj cu ei.
„Mai-mai să-l strângă primarii de gât pe Drăghici, după ce le-a spus că el a ieșit din această plângere”
Bebe Ivan, primar Băbana: „Eu nu am primit adresă de la DNA pentru instituirea sechestrului pe bunuri, dar lista cu toți primarii care au primit această adresă o are Mircea Drăghici. Sunt peste 20 de primari… Deputatul Drăghici a stat de vorbă la Albota cu primarii (la hanul Stejaru, în urmă cu zece zile, la o masă de socializare, n.red.), care s-au strâns în jurul lui, mai-mai să-l strângă de gât pentru că el le-a spus că a ieșit din această plângere, că nu mai face obiectul plângerii respective. Drăghici le-a reproșat primarilor că nu au avut avocat bun, iar primarii să-l strângă de gât și alta nu. „Păi, nu dumneata ne-ai dat avocat?”, i-au spus primarii! Eu am vorbit cu unii primari care erau revoltați de faptul că, iată, Drăghici a scăpat, iar ei au fost lăsați baltă. Vă spun că sunt primari care plâng de situația în care s-a ajuns!”.
„Da, calitatea este aceea de suspect”
Nicolae Radu, primar Negrași: „Da, este adevărat că am primit adresă de la DNA pentru instituirea sechestrului pe bunuri în dosarul Consultanța. Se pare că totuși este o problemă uzuală în sensul că până la judecare să nu se înstrăineze bunurile personale. Calitatea este aceea de suspect! Oricum, mergem în continuare… Există hotărâre de Guvern în care se spune să faci strategia de dezvoltare. Fiecare și-a făcut dosare pe măsura 322, iar fără această strategie nici măcar nu îți primea proiectul respectiv”.
„Ne vom apăra în instanță”
Nicolae Smădu, primar Domnești: „Da, am primit adresă de la DNA pentru instituirea sechestrului pe bunuri în Dosarul Consultanța. În baza hotărârii luate acolo și a faptului că sunt mai mulți suspecți, cum spun dânșii, au transmis aceste adrese și noi le-am retransmis datele cerute. Vom vedea care sunt pașii făcuți de dânșii și ne vom apăra în instanță, dacă este cazul. Nu există nicio greșeală în tot ceea ce s-a întâmplat acolo”.
„Nu am fost la audieri și nu știu ce calitate am în acest dosar”
Sorin Lupu, primar Priboieni: „Nu am primit nicio adresă de la DNA pentru instituirea sechestrului pe bunuri în Dosarul Consultanța. Nu am fost la audieri și nu știu ce calitate am în acest dosar. Nu știu nimic!”.
„S-a nimerit să fie firma asta, dar eu nici nu am cunoscut această firmă”
Mircea Păuna, primar Mușătești: „Nu am primit nicio adresă de la DNA pentru instituirea sechestrului pe bunuri în acest dosar. Am fost la audieri în urmă cu vreo doi ani și am avut calitatea de suspect. Eu am făcut strategia la o bază sportivă și le-am dat banii după un an. S-a nimerit să fie firma asta, dar eu nici nu am cunoscut această firmă la momentul respectiv. Am auzit că le-a venit la niște colegi această adresă de sechestru asigurator, însă mai multe nu cunosc!”.
„M-am autosuspendat din acel proiect”
Mihail Dumitrescu, fost primar Merișani: „Eu nu sunt implicat în acest dosar pentru că nu am făcut strategia. Eu mă aflu printre cei 15 primari care nu am aprobat acea strategie. M-a supărat și nu am mai vrut să plătesc! Am anulat sau mai bine spus m-am autosuspendat din acel proiect. Am dat declarație în acest dosar și le-am spus că nu am luat acei bani de la Consiliul Județean pentru că nu erau eligibili, nu garanta nimic în continuare”.
„Le-am dus documentele, am dat declarație și atât!”
Aurel Bălășoiu, primar Rociu: „Nu am primit nicio adresă în acest sens de la DNA. Am fost la audieri în urmă cu un an de zile și la început am avut calitatea de martor, apoi după noul cod, calitatea de suspect. Le-am dus documentele, am dat declarație și atât!”.
„A venit o adresă de la DNA, cred că e pe la agentul fiscal”
Ion Marin, primar Stoenești: „Da, există o adresă la Primărie de la DNA, dar nu știu exact despre ce este vorba! Cred că această adresă există pe la agentul fiscal de la Primărie. În privința calității mele din acest dosar pot să vă spun că este aceeași cu a celorlalți primari și anume cea de suspect. Părerea mea este destul de clară! Eu m-aș considera vinovat dacă strategia asta pe care noi am întocmit-o nu era conform legii să o întocmim și știu că a existat o ordonanță de urgență în acest sens în 2006 care ne obliga să facem această strategie, dacă în spatele facturii eu nu am o dovadă că am făcut strategia și dacă strategia respectivă este supraevaluată. Eu nu pot să-mi imaginez ca om care este problema că am făcut strategia cu o firmă care era licențiată să facă așa ceva? Nu știu eu cine a stat în spatele firmei!”
„Legea e lege, mergem în instanță”
Dumitru Secăreanu, primar Dâmbovicioara: „Da, am primit adresă de la DNA pentru instituirea sechestrului pe bunuri, iar calitatea este cea de suspect. Legea e lege, mergem în instanță, însă în urma acestei strategii am dus șase proiecte la bun sfârșit pe bani europeni.”
„Nu pricep ce joc e, dar mergem în continuare”
Nicolae Dochinoiu, primar Vedea: „Da, am primit adresă de la DNA săptămâna trecută și am termen să depun niște documente. Eu am fost de două ori la DNA Pitești, a doua oară am adus și documente și am calitatea de suspect. Aștept acum să văd ce fac dumnealor pentru că eu le-am demonstrat că nu am primit bani de la Consiliul Județean, le-am demonstrat că am construit de aproape 2 milioane de euro cu acea strategie etc. Eu nu pricep ce joc e, dar mergem în continuare”.
„Sunt în concediu, însă cred că am primit adresă de la DNA. Am calitatea de suspect”
Ion Ștefan, primar suspendat Budeasa: „Eu sunt în concediu, dar cred că am primit această adresă, iar calitatea pe care o am în dosar este aceea de suspect, așa cum se numește acum mai nou. Nici nu aș vrea să mai comentez…”.
„DNA a cerut primăriei bunurile pe care le avem”
Alexandru Cristescu, primar Mălureni: „Eu am primit adresă de la DNA la primărie, unde îi cere instituţiei, de fapt, să trimitem adresă cu bunurile pe care le avem. Bănuim că e pentru sechestru asigurator. De consultanţă era neapărat nevoie şi n-aveam personal calificat în primării. Era vorba de vreo douăzeci de milioane lei vechi. Adică nu era o sumă să zici «domne, am prejudiciat comuna cu nu ştiu ce» şi ne-a folosit până la urmă. Aicea nu înţeleg eu! Am fost acolo, am fost audiat, nu era nicio problemă. Mi se pare că sunt învinuit sau suspect sau nu ştiu cum. Contractele mele nici nu erau semnate de mine, erau semnate de viceprimar. Eu am dus documentele, apoi colegii au spus că au dispărut documente din dosare”.
„Mă număr, nu mă număr printre ei, astea sunt vremurile. Am calitate de suspect”
Constantin Iatagan, primar Şuici: „Eu n-am ajuns la primărie. Sunt în Piteşti. Am auzit că a primit toată lumea adrese de la DNA, dar acuma nu ştiu. Mă număr, nu mă număr printre ei, asta e! E independent de treaba noastră. Am calitate de suspect. Acuma astea sunt vremurile, mergem înainte! Noi ne facem datoria, că aşa e frumos, noi suntem în slujba comunităţii şi vom vedea”.
„Da, am primit o adresă de la DNA. Şi?!”
Gheorghe Cernătescu, primar Cuca: „Am primit o adresă de la DNA. Şi?! Nu ştiu cu ce vă pot fi de folos, e treaba mea, asta e! Ce să mai publicaţi dvs? Am destule probleme pe cap. Nu-s ale mele, sunt fabricate, dar asta e! Ce să spun, dacă nu mă consider vinovat?! A venit vremea să tragă lumea și aşa, dacă nu e vinovată. Dacă am respectat legea, sunt vinovat. Dacă nu respecţi legea şi nu faci nimic, iar eşti prost. Nu ştiu cum va fi mai bine. Ne ducem destinul, ne ducem crucea. Poate Dumnezeu, dacă există şi pentru ăia care ne acuză, va judeca și el! Chiar dacă mai târziu, dar nu va scăpa nimeni nejudecat”.
„Am fost la audieri în calitate de suspect”
Marian Ibric, primar Leordeni: „Da, am primit de la DNA adresă. Până acum am fost la audieri în calitate de suspect. Strategia a produs efecte, nu a fost făcută degeaba. Nici nu e o sumă mare”.
„Nu am primit încă nimic de la DNA, dar e posibil să primim”
Dumitru Voicu, primar Miceşti: „Nu am primit încă nimic de la DNA, dar e posibil să primim. Eu am fost suspect, martori au fost contabilul şi alţii din primărie. Ce ştim noi este că primul căruia i s-a schimbat calitatea de suspect în nu ştiu cum, nu mă pricep la de-astea, ar fi dl Drăghici. I s-ar fi schimbat şi încadrarea, pentru că trafic de influenţă nu mai există. Aşa am înţeles că dl Drăghici se apără prin avocaţii dumnealui, cum că n-a avut niciodată firmă şi, fiind angajat al ADR Sud-Muntenia, trebuia să umble în şapte judeţe, în fiecare localitate, să promovăm proiecte europene. Nu? Aşa face un salariat al unei agenţii. Asta era misia”.
Material realizat de Iustina Harco-Burcea şi Marius Ionel
0 Comentarii