Web Analytics

Peste 100 de greviste scandează împotriva şefilor fabricii: „Lenarduzzi, pleacă!/ Ia-o şi p-ailaltă!”

de | 21.09.2022 13:46 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home

În vuiet de vuvuzele şi în răpăit de tobe, conflictul continuă la firma TFM Metal Industry din Mărăcineni

Luni, 19 septembrie, în a opta zi (lucrătoare) de grevă generală la firma TFM Metal Industry din comuna Mărăcineni, ne-am aflat printre protestatari, în curtea fabricii de componente auto, chiar atunci când, înăuntru, intraseră reprezentanți ai Inspecției Muncii, pentru a verifica anumite „suspiciuni” ale liderilor sindicali de la Dacia. Depre ce a fost vorba?

Ce verifică Inspecția Muncii?

Într-un zgomot infernal creat de vuvuzele și de scandările celor 112 de greviști, majoritatea – femei, Constantin Martin, vicelider al Sindicatului Automobile Dacia, sindicat la care sunt afiliați și cei mai mulți dintre lucrători, ne-a spus că „ITM se află în fabrică, împreună cu liderul Viorel Ungureanu și cu celălalt vicelider, Petrișor Bâlcă, la o sesizare a noastră de vineri, 16 septembrie, privind unele nereguli. Printre ele, aceea că, pe perioada grevei, patronatul ar fi contractat o altă firmă pentru controlul vizual al pieselor”.
Câteva zeci de minute mai târziu, liderul Viorel Ungureanu a ieșit din fabrică, dând mai multe detalii: „Cei de la Inspecția Muncii verifică fișele de protecție, de prezență, fișele de instruire. Da, există și o suspiciune că au încheiat o colaborare cu o altă firmă, dar nu e interzis. Pe perioada grevei, sunt interzise însă angajările. În fine, am speranța că în scurt timp vom fi chemați la negocieri. În fabrică au sosit astăzi (luni, 19 septembrie – n.n.) și doi italieni cu putere de decizie. Suntem în faza în care fiecare tabără își evaluează pierderile”.

„TFM, nu uita,/ România-i țara mea!”

Greva generală a fost declanșată – vă reamintim – în special din cauza salariilor, prea mici în raport cu munca depusă. Nemulțumirile însă s-au adunat multe, mult prea multe, în sufletele salariatelor de la TFM, care continuă, îndârjite, să lupte pentru dreptul lor la o viață decentă. Doar opt dintre ele și-au dat demisia, găsind, probabil, de lucru în altă parte. Restul scandează:
„Huuuooooo! Rușine, rușine să vă fie!”; „TFM, nu uita,/ România-i țara mea!”; „Lenarduzzi, pleacă!/ Ia-o și p-ailaltă!” (cu trimitere la managerul Alex Lenarduzzi și la Diana Matei, director adjunct); „Lenarduzzi, fii bărbat,/ Dă-ne bani și-am terminat!”; „Di-di, nu uita,/ Totul e din vina ta!” (aluzie la aceeași Diana Matei); „Se ridică altă sevă/ Din pământul românesc,/ Muncitorii sunt în grevă/ Și directorii muncesc!”

Citește și Grevă generală la o fabrică din Mărăcineni din cauza salariilor de mizerie

Citește și Greva continuă la Mărăcineni. ”Conducerea fabricii a spus că adaugă doi-trei lei la tichetele de masă. Apă de ploaie!”

Vasilica Popa: „Dacă nu băgăm sâmbete și duminici, nu putem trăi!”

Între scandări, salariatele ne spuneau ofurile: „Dacă nu băgăm sâmbete și duminici, nu putem trăi de azi pe mâine cu salariile de aici. Trebuie să facem rate la bănci ca să trăim. Ei se poartă cu noi ca și cum am fi sclavi pe plantație! Sunt ridicați în ranguri înalte oamenii care stau, care nu lucrează. Nu avem fișa postului, ca să știm ce să facem!” (Vasilica Popa – foto); „Unele dintre noi am fost în 75 la sută (din salariu – n.n.) pentru că am râs. Suntem pedepsite! Nu avem voie să râdem! Suntem cronometrate și urmărite la orice pas! Au angajat oameni pentru asta.” (A.M.); „Femeie de serviciu avem doar de două ori pe săptămână. Noi ne facem singure curățenie și la toalete!” (Alina Ristea); „Acum vreo trei ani ni s-a stricat dozatorul de apă, iar Lenarduzzi a dat ordin să fie strânse toate bidoanele cu apă. Din cauza asta, fetele de la schimburile II și III au rămas fără pic de apă! Ne-a spus că e vina noastră, că suntem animale, că nu știm să folosim dozatorul!” (Diana Ciobanu).

„Mergem până la capăt!”

Jignite, umilite, desconsiderate ca ființe umane, cu salarii mici, dar cu „încărcare” mare, salariatele de la TFM Metal Industry sunt hotărâte: „Mergem până la capăt!” – au spus ele. Chiar dacă acest „capăt” poate însemna – of, Doamne! – și închiderea fabricii…

Citește și Viorel Ungureanu, cu noutăți despre grevă: ”I-am anunțat printr-un mail și pe acționarii din Italia, ca să ne asigurăm că situația este cunoscută”


Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *