Web Analytics

Peste 1.000 de argeşeni, la Ziua Costumului Popular

de | 17.05.2017 21:31 | Actualitate

14 copii# Parada de la Piteşti a întrecut, prin diversitate şi audienţă, toate aşteptările organizatoarelor
„Scoateți comorile din lăzile de zestre și arătați-le lumii întregi!” – aceasta a fost provocarea pe care jurnalista Elena Iagăr și jurista Diana Idoraș, două iubitoare ale tradițiilor românești, păstrătoare ale costumului autentic, au lansat-o tuturor argeșenilor cu ocazia Zilei Naționale a Costumului Tradițional Românesc. Nici măcar cele două inimoase organizatoare nu se așteptau ca argeșenii să răspundă acestei chemări într-un număr atât de mare.

„Peste o mie de oameni, cu credință în Dumnezeu și cu dragoste de România, au îmbrăcat straiele tradiționale româneşti, zestrea pe care o păstrează cu sfințenie de generații. Copii, tineri și adulți au defilat pe traseul Piața Primăriei Municipiului Pitești – Piața Vasile, unde ansambluri și grupuri folclorice au susținut scurte momente artistice, dar și o prezentare a celor mai deosebite costume, unele vechi de peste 200 de ani”, a precizat Elena Iagăr.
14 01Spectaculoasa paradă a costumelor populare a fost deschisă de Fluierașii de la Corbi, iar în fruntea tuturor a purtat steagul un dansator din grupul Dorulețul de Câmpie din Hârsești. Cele mai numeroase cete de românași în straie tradiționale au fost ale localităților Stâlpeni, Bradu, Rucăr și Mioveni. „Cu dragoste de România, Argeșul a arătat că are cu ce ieși în lume, că deține într-adevăr cel mai frumos costum și că nu degeaba ia musceleană este cel mai celebru și cel mai îndrăgit articol vestimentar din toate timpurile” a mărturisit Diana Idoraș.
Dintre VIP-urile participante le mai amintim pe Ana Stan, Anca Barbu, Mariana Bica, băieții formației Salvamont Nucșoara, toți în straie de sărbătoare, dar și primarii din Aninoasa, Bascov, Bălilești, Bradu, Boțești, Bughea de Jos, Domnești, Popești, Nucșoara, Rociu, Rucăr, Stâlpeni, Vulturești. Singurul politician de vârf prezent a fost secretarul de stat Robert Tudorache.
14 AnaStanLa eveniment au fost reprezentate și localitățile: Arefu, Băbana, Bogați, Boteni, Brăduleț, Corbi, Hârsești, Hârtiești, Izvoru, Mihăești, Mioveni, Morărești, Negrași, Săpata, Schitu – Golești, Topoloveni, Vedea, Vlădeşti şi Optași – Măgura din judetul Olt.  După paradă a urmat un spectacol  susținut de artiști locali, călușari și copii din delegațiile participante. Pe scenă au stat, tot timpul, meșterul Ion Rodoș, care a sculptat flori de lemn și Marilena Iosifaru, care a confecționat păpuși tradiționale, pe care apoi  le-au dăruit copiilor din public. Seara s-a încheiat cu recitalul Elenei Sima – voluntar la acest eveniment.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii