Web Analytics

Pestă porcină la Priboieni. Explicaţia primarului Sorin Lupu: „Ar fi cumpărat nişte oase, pe care le-a fiert pentru câini, iar zeama a dat-o la porci”

de | 6.06.2019 13:36 | Actualitate

După ce Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat, pe 3 iunie 2019, apariţia virusului pestei porcine africane (PPA) la trei animale dintr-o gospodărie din satul Albotele, comuna Priboieni, s-a trecut la delimitarea zonei de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi stabilirea unei zone de supraveghere de 10 kilometri. Gospodăria afectată este sub supraveghere oficială, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş şi al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş.

„A fost blocată toată ulița respectivă”

S-a realizat dezinfecţia zonei şi s-au montat covoare cu dezinfectant la intrările în comună. Perimetrul imediat învecinat gospodăriei în cauză are un regim special.
„A fost blocată toată ulița respectivă. Asta nu înseamnă că oamenii nu mai pot intra sau ieși, ci că trec prin dezinfecție de fiecare dată. Nimeni nu mai poate intra și nu poate ieși de pe uliță fără această procedură. Avem permanență – deci, și noapte, și zi”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeş, Sorin Lupu, primarul comunei Priboieni.
În comună sunt 1200 de gospodării, dar, potrivit primarului Sorin Lupu, doar jumătate au porci. Localnicii din Albotele se întreabă cum a ajuns pesta la ei în sat şi se tem ca virusul să nu se fi răspândit deja.
„Nu s-a întâmplat decât într-o gospodărie, nu știm, deocamdată de unde proveneau cei trei porci. Proprietarul spune că-i are de mai demult, de astă-toamnă, deci nu i-a adus bolnavi. Spune că ar fi cumpărat niște oase, pe care le-a fiert pentru câini, iar zeama a dat-o la porci, asta săptămâna trecută”, explică edilul.
Proprietarul celor trei porci infestați va fi despăgubit de stat, în condiţiile legii.
„De murit, n-a murit decât un porc, iar omul a anunțat DSV-ul. Pe ceilalți doi i-au omorât cei de la DSV, când au venit”, mai spune edilul.

„Așteptăm să vedem dacă mai apare alt caz”

Primarul încearcă să-i liniștească pe oameni: „Alt caz nu s-a mai întâmplat de joia trecută. Nu pot să zic că oamenii sunt panicați. Au fost două-trei cazuri în care au tăiat porcii, dar nu pot să zic că oamenii s-au panicat. Ce vreau eu să le transmit e să stea liniștiți. Deocamdată, totul e sub control acolo, perimetrul e izolat. Noi ne facem treaba ca la carte în zona respectivă. Așteptăm să treacă cele 10 zile de carantină, apoi așteptăm să vedem dacă mai apare alt caz. Dacă nu, ce rost are să ne impacientăm?”, încheie primarul Lupu.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş (DSVSA) a început o anchetă epidemiologică în acest caz. Localnicii din Priboieni sunt obligați să-și țină animalele în curte, fără acces la păşunat sau bălţi și să anunțe toate cazurile de îmbolnăvire sau de mortalitate. Deja a fost interzisă organizarea de târguri şi expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţii.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii