Web Analytics

Pesta porcină la Mărăcineni şi Dâmbovicioara

de | 28.06.2019 11:46 | Actualitate

 

Conform buletinelor de analize emise de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucuresti, a fost confirmat virusul pestei porcine africane (PPA) la porcii dintr-o gospodărie în Mărăcineni şi la animalele din două locaţii în comuna Dâmbovicioara.
În total au fost declarate trei focare de PPA, la fiecare luându-se măsurile ce se impun, conform legii.
Prefectul Emilian Dragnea a convocat astăzi o şedinţă a Centrului Local de Combaterea a Bolilor la Animale (CLCB) pentru a adopta planul de măsuri.
Conform dispozițiilor autorităților în materie, în comuna Mărăcineni, zona de protecţie se întinde pe o rază de 3 kilometri şi cuprinde localităţile Colibaşi, Argeşelu şi Budeasa Mică, iar zona de supraveghere de 10 kilometri este formată din localităţile Piteşti, Mărăcineni, Brăileni, Bascov, Glâmbocu, Valea Ursului, Schiau, Vinzanu, Dobrogostea, Borleşti, Budeasa Mare, Rogojina, Valea Mărului, Găleşeşti, Păuleasca, Purcăreni, Miceşti, Brânzari, Dărmăneşti, Negreşti, Valea Mândrii, Piscani, Mioveni, Clucereasa, Racoviţa, Făgetu, Ţiţeşti, Valea Stânii, Stefăneşti, Enculeşti, Valea Podgoriei, Izvorani, Stefăneştii Noi, Zăvoi.
În comuna Dâmbovicioara, în cazul celor două focare, zona de protecţie este formată din localităţile Dâmbovicioara şi Podul Dâmboviţei, iar zona de supraveghere cuprinde Dragoslavele, Rucăr, Sătic şi Ciocanu.
Au fost luate toate măsurile specifice în gospodăriile şi în exploataţia afectate, dar şi în localităţile aflate în zonele de protecţie şi de supraveghere.
Reamintim că transportul, comerţul în zone neautorizate cu porci vii, carne sau produse din carne sau care provin din zonele de protecţie şi supraveghere menţionate mai sus sunt strict interzise în această perioadă. Nu se vor organiza târguri şi expoziţii de păsări şi animale pe teritoriul localităţilor afectate.
Pentru prevenirea răspândirii bolii, se vor efectua verificări de poliţişti, efective de jandarmi şi angajaţi ai DSVSA Argeş.
Având în vedere evoluţia răspândirii bolii pe teritoriul judeţului Argeş, Instituţia Prefectului face un apel către argeşeni să trateze cu maximă responsabilitate acţiunile care ţin de prevenirea răspândirii virsului şi recomandă să respecte cu stricteţe toate măsurile impuse de autorităţile competente. Orice suspiciune de boală trebuie comunicată de urgenţă medicului veterinar sau autorităţilor publice locale.
 
 

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii