Pe 4 martie a fost aprobată în ședință de Guvern OUG prin care se va pune în aplicare Politica Agricolă Comună pentru perioada 2015-2020. Politica Agricolă Comună (PAC) 2015 – 2020 are la baza un nou set de reglementări care trebuie respectate de fermieri în vederea accesării plăților directe. Pentru a răspunde intereselor fermierilor români, MADR a optat pentru continuarea schemei de plată unică pe suprafață până în anul 2020.
În cadrul acestei scheme, plățile directe sunt structurate în sensul unei recompensări mai corecte a fermierilor activi. Tot personalul APIA participă, în această perioadă la instruiri pe noua politică agricolă comunăcare se va aplica în acest an în România, urmând să apară și manualul de proceduri care ar trebui să fie gata până la jumătatea acestei luni. Conform directorului executiv al APIA Argeș, Marius Stroescu, în 2015, schemele de plată pentru România sunt: schemele de plată directe – schemele de plată pe suprafață; plata redistributivă – o plată care se practică în mai multe țări europene.
Bani mai mulţi pentru fermieri, în funcţie de suprafeţele lucrate
Fermierii care au o suprafață între 5-30 de hectare vor primi o sumă mai mare de 40 de euro/ha, comparativ cu fermierii care au până în 5 hectare și cei care au peste 30 de hectare. Această măsură este destinată clasei mijlocii a fermierilor; plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu; plata pentru tinerii fermieri, fiind vorba despre fermieri care au sub 40 de ani care vor primi o subvenție cu 25% mai mare decât fermierii de peste 40 de ani asta pe o perioadă de 5 ani; schema de sprijin cuplat; schema simplificată pentru micii fermieri-fermă care au o suprafață a cărei subvenție se situează sub 1250 de euro pe exploatație. Prin aceasta, fermierul primeste un cuantum al platilor directe egal cu valoarea totala a platilor la care acesta are dreptul în fiecare an, dar nu mai mult de 1250 euro, avantajul la această măsură de sprijin fiind acela că vor fi mai puține controale. Potrivit directorului Stroescu, ajutoarele naționale tranzitorii care se plătesc din bugetul național – atât în sectorul vegetal cât și în sectorul animal vor fi în descreștere astfel încât vor ajunge, în 2020 la 50%.
„Important este că începând cu 2018 nu se va mai primi subvenție fără ca terenurile să fie intabulate, deoarece în 2020 subvențiile nu se vor mai acorda pe suprafață ci pe exploatație”, spune directorul executiv al APIA Argeș, Marius Stroescu. Alina Crângeanu
0 Comentarii