Web Analytics
scris joi, 06.03.2014

Percheziţiile la Penitenciarul Colibaşi, pornite de la un articol din Jurnalul de Argeş

# Redactorii emisiunii ”Observator” de la Antena 1 au realizat un material la sediul redacţiei ziarului nostru despre frăția gardieni-deținuți, pe de o parte și despre traficul din pușcărie, pe de alta, devoalate de noi încă de anul trecut. “Jungla din închisoare ameninţă şi afară”, aşa au titrat jurnaliştii de la emisiunea Observator TV al Antenei 1 care au publicat cazul deţinutului Cristian Chira, bătut şi torturat pentru că a dezvăluit Jurnalului de Argeş nume ale unor gardieni care introduceau obiecte ilegale în Penitenciarul Colibaşi. Reporterii postului central de televiziune au filmat, săptămâna trecută în redacţia noastră şi au realizat un material în care au făcut dezvăluiri despre „vizita” gardienilor supăraţi de la închisoarea de la Mioveni la redacţia ziarului Jurnalul de Argeş, după apariţia unor articole incomode. Dar vizita nu a fost unilaterală, ci reciprocă pentru că, la rândul nostru, pe la sfârşitul lunii august, şi noi ne-am deplasat la Penitenciarul Colibaşi la invitaţia directorului Emanuel Daniel Conea care s-a hotărât la un moment dat să-şi spună punctul de vedere vizavi de acuzele aduse de deţinut, deşi iniţial nu ne permisese accesul în unitate.

Percheziţiile la Penitenciarul Colibaşi, pornite de la un articol din Jurnalul de Argeş

”Deţinuţii conduc Penitenciarul!”

Unul dintre mijloacele prin care, deşi interzise, sunt introduse telefoanele mobile în închisoare, după cum spunea Cristian Chira, sunt  „presupusele bidoane de ulei din mașinile de escortă”, dar acesta s-a mai referit şi la relaţiile de prietenie dintre angajaţii unităţii şi membrii ai unor clanuri mafiote, încarceraţi la Colibaşi. “Prin gardieni și prin presupusele neveste care intră la vizită la Oancea și la Semaca (clanurile Oancea și Semaca, n.n)”. De altfel, alte surse din Penitenciar ne-au vorbit despre poliţiştii care  împrumutau bani de la cămătarii încarceraţi, iar dobânzile împovărătoare au făcut din ei victime sigure pentru borfaşii care îi constrâng să îşi plătească datoria în alt mod, de exemplu prin… introducerea de telefoane, droguri, cartele etc… Acești deținuți conduc penitenciarul !”, striga Chira în timp ce conducerea invoca vulnerabilităţi legate de poziţia geografică şi amplasamentul închisorii de maximă siguranţă. “Amplasarea închisorii, arhitectura, zonele învecinate, permit aruncarea unor obiecte direct peste gardul împrejmuitor”. Mai sunt invocate vizitele rudelor care aduc pachete, obiecte sau substanţe interzise ascunse în conserve, cozonaci, alcool injectat în mandarine, haine anume lăsate murdare pentru a nu fi atinse, din silă, de poliţiştii care fac controlul. Nu în ultimul rând, amintim de cartele SIM sub timbrul scrisorilor sau telefoane în tălpile încălţărilor Adidas… şi chiar ascunse în anumite părţi intime, bineînţeles ale persoanelor venite în vizită sau cu treabă. Însă conducerea de la Colibaşi nu s-a îndreptat nicio clipă și către persoane din interior pentru simplul motiv, subliniat şi într-un comunicat remis redacţiei noastre, că „nicio sesizare referitoare la un angajat al Penitenciarului Colibaşi nu a fost confirmată prin emiterea unei sentinţe definitive de condamnare pentru infracţiuni de corupţie.”

“Băieţii deştepţi” din puşcărie nu s-au prezentat la alarmă

Totuşi, săptămâna trecută, la mai bine de jumătate de an de la dezvăluirile noastre, poliţiştii de la BCCO Piteşti şi procurorii DIICOT au descins la puşcăria de la Colibaşi într-o acţiune fără precedent. Au fost peste 200 de poliţişti şi jandarmi care au percheziţionat celule, încăperi destinate angajaţilor închisorii, precum şi cabinetul medical din cadrul Spitalului Penitenciar Colibaşi. Martori oculari ne-au povestit că nu s-a mai întâmplat niciodată să fie trataţi în acest mod, în întreaga lor carieră, ofiţerii şi subofiţerii fiind practic puşi la zid  de cum intrau pe poarta unităţii, ca şi cum erau consideraţi din start infractori. Au avut loc trei descinderi la Spitalul Penitenciar, una în cabinetul medical, două în vestiarele angajaţilor şi 20 în celulele deţinuţilor şi în încăperi administrative ale închisorii. Alte 10 percheziţii au avut loc în Piteşti, Bucureşti şi Costeşti – Vîlcea, fiind vizată o grupare de traficanţi de droguri care introducea şi vindea stupefiante în penitenciar. Printre suspecţi s-au aflat în mod cât se poate de evident şi gardieni de la Penitenciarul Colibaşi. Potrivit comunicatului de presă al IPJ Argeş, gruparea a acţionat în perioada 2012 – 2014, timp în care a introdus în închisoare circa 1 kilogram de heroină. În urma audierilor, procurorii DIICOT au emis mandate de reţinere  pe numele a şase persoane: Adrian Georgescu, Cătălin Paşol, agenţi în cadrul Penitenciarului Colibaşi, Gheorghe Lazăr, Nicolae Gheorghe, Mihail Ion, deţinuţi, şi o femeie, Fănica Constantin, traficantă de droguri din Bucureşti care furniza stupefiantele rudelor deţinuţilor ce se ocupau cu traficul în închisoare. În total, sînt cercetaţi 20 de deţinuţi şi şase angajaţi ai penitenciarului, unul dintre ei fiind un ofiţer iar unul dintre cei reţinuţi este condamnat pentru trafic de droguri, fiind un cunoscut interlop din clanul Cocalarilor, din Capitală. Ancheta a scos la iveală faptul că drogurile erau introduse în puşcărie de agenţi. Angajaţii erau sunaţi din celulă de traficanţi, care le vorbeau codificat cerându-le să se întâlnească cu „vărul” într-un anumit local din Piteşti pentru a prelua „marfa”. Agentul lua heroina, primind în schimb sume importante de bani. Pentru ultimul transport, ce a constat în 50 de grame de stupefiante, angajatul penitenciarului a primit 2.250 lei. Ajuns la serviciu, gardienii care erau pe mînă cu traficanţii ascundeau drogurile în pantofi, în pacheţelul cu mîncare, în lenjeria intimă. O doză era vîndută în schimbul unui cartuş de ţigări sau la schimb cu alimente. În timpul percheziţiilor, toate cele 26 de doze au fost găsite în buzunarul pantalonilor unui deţinut. Partea interesantă este că în ziua respectivă, pe 26 februarie, deşi s-au dat două alarme, una în jurul orei 6,00 iar alta pe la 10,00, la care trebuiau să răspundă toate cadrele, foarte mulţi salariaţi nu s-au prezentat la apel fapt care i-ar putea trimite în comisia de disciplină a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Evenimentele recent petrecute la Penitenciarul de maximă siguranţă Colibaşi ne oferă certitudinea că dezvăluirile făcute de Jurnalul de Argeş în cursul anului trecut se bazau pe nişte fapte reale petrecute în incinta unităţii. În ciuda acestui fapt, deţinutul care a avut curaj să facă publice acte de abuz, infracţiuni, trafic de obiecte interzise şi rele tratamente aplicate persoanelor încarcerate, respectiv Cristian Chira, este în continuare privat de libertate, în cadrul Penitenciarului Griviţa. Acesta şi-a ispăşit cea mai mare parte din pedeapsa de 12 ani pentru tâlhărie, din care a executat deja 11 ani şi jumătate nebeneficiind de generozitatea oferită de noul cod penal în cazul altor puşcăriaşi, chiar şi în cazul unora extrem de periculoşi pentru societate, cărora statul le-a redus pedeapsa cu până la jumătate.
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...