Web Analytics
scris miercuri, 26.03.2014

Pentru menţinerea grupelor de grădiniţă şi a posturilor de educatoare, directorul Şcolii „I.L. Caragiale” a desfiinţat biblioteca şi laboratoarele

# Acestea au fost transformate în săli de clasă. Deşi în Piteşti reducerea numărului de clase şi comasările unităţilor şcolare ca urmare a scăderii numărului de copii au devenit un trend, Şcoala „I.L. Caragiale” (fostă nr. 16) adăposteşte de câţiva ani două grupe de grădiniţă care nu prea îşi au rostul în incinta şcolii, şi asta fiindcă în zona Banatului funcţionează o puzderie de grădiniţe. Pe de altă parte, clădirea şcolii a devenit deja neîncăpătoare, având clase de ciclu primar, gimnazial şi de step-by-step. La ora actuală, din cauza spaţiului deficitar elevii de la „I.L. Caragiale” nu mai au bibliotecă şcolară, aceasta fiind transformată în sală de clasă, dar s-au pricopsit în schimb cu două grupe de preşcolari pe care directorul Alin Vlad vrea cu orice preţ să le conserve.

Pentru menţinerea grupelor de grădiniţă şi a posturilor de educatoare, directorul Şcolii „I.L. Caragiale” a desfiinţat biblioteca şi laboratoarele

11-12 copii la fiecare grupă de grădiniţă

De ceva vreme, la Şcoala „I.L. Caragiale” din Piteşti funcţionează şi două grupe de grădiniţă, dar nimeni până acum nu s-a întrebat care e rostul prichindeilor în unitate, în condiţiile în care chiar vizavi de şcoală se află Grădiniţa cu Program Normal Nr. 4, cunoscută acum cu numele de „Academia Isteţel”, care la rândul ei are în subordine mai multe grădiniţe din cartierul Banatului. Cert e că educatoarele de la Şcoala nr. 16 nu ar refuza nicicum să înscrie la grupă şi alţi copii, deşi susţin că au în catalog în jur de 17 preşcolari. Totuşi, cine trece pragul celor două săli de clasă unde se află grupele de grădiniţă, constată cu stupoare că ele sunt ocupate de câte 11-12 copii – adică vreo douăzeci de preşcolari la ambele grupe, cât ar trebui de fapt să aibă o grupă – deşi aceste săli ar putea foarte bine să adăpostească fiecare minim 28 de elevi, cam cât e efectivul unei clase de gimnaziu.
Existenţa celor două grupe de grădiniţă, de la primul etaj al Şcolii „I.L. Caragiale”, a afectat şi spaţiul clădirii, sălile de clasă devenind insuficiente. Conform programului şcolii, dimineaţa studiază atât clasele primare, cât şi cele gimnaziale, în timp ce după-amiaza îşi desfăşoară activitatea clasele de step-by-step. Aşa se face că, din cauza lipsei de spaţiu, elevii de la „I.L. Caragiale” nu mai au laboratoare şi bibliotecă şcolară, acestea fiind toate transformate în săli de clasă.

Inspectoarea Maruţa Ristoiu de la Învăţământ Preşcolar: „Legea finanţării se referă la o medie de 20 de copii la grupă”

Ne-am interesat la Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş care e numărul minim de copii admis de lege pentru înfiinţarea unei grupe de grădiniţă. Inspectorul pentru Învăţământul Preşcolar, Maruţa Ristoiu, ne-a explicat că Legea Educaţiei prevede că o grupă de grădiniţă trebuie să aibă minim 10, o medie de 15 şi maxim 20 de copii, dar că această lege se bate cap în cap cu aceea a finanţării, care se referă la o medie de 20 de copii la grupă. „La o distanţă nu foarte mare de Şcoala nr. 16 mai sunt alte cinci grupe de la grădiniţa «Isteţel», care au între 15 şi 27 de copii”, ne-a mai spus inspectoarea Maruţa Ristoiu. Aceasta ne-a informat că în catalog şi în registrul de inspecţii al Şcolii „I.L. Caragiale” sunt înscrişi 40 de copii şi că grădiniţele cu program normal nu sunt frecventate zilnic, în această perioadă fiind şi epidemii de varicelă şi viroze, aspecte la care se raportează şi prezenţa copiilor la grădiniţă.

Directorul Alin Vlad: „Avem 37 de copii înscrişi, deci în jur de 19 la grupă. Că nu vin toţi, nu e problema mea”

Directorul Şcolii „I.L. Caragiale”, Alin Vlad, nu pare deloc preocupat de soarta elevilor care învaţă în biblioteca şcolii şi în laboratoarele desfiinţate şi transformate în săli de clasă, în timp ce alte două clase sunt ocupate de doar douăzeci şi ceva de copii de grădiniţă. Ba mai mult, directorul Vlad îşi face deja socotelile pentru înfiinţarea unei noi grupe de grădiniţă şi, bineînţeles, a unui nou post de educatoare. „Avem 37 de copii înscrişi, deci în jur de 19 la grupă. Că nu vin toţi, nu e problema mea. Anul trecut am avut şi trei clase, dar acum nu au mai fost atât de multe cereri şi avem doar două grupe. Dacă anul viitor avem mai multe solicitări, înfiinţăm încă o grupă. Cu grădiniţele din zonă nu avem nicio problemă. E principiul competitivităţii. Dacă suntem cei mai buni, oamenii ne caută pe noi”, a spus Alin Vlad. Planurile de viitor ale directorului de la Şcoala „I.L. Caragiale” mai prevăd şi sacrificarea laboratorului de fizică-chimie (şi asta tot un trend, ţinând cont că Liceul de Chimie se mută în vară la fostul CFR), în care elevii nu au vrut deocamdată să înveţe pe motiv că are băncile prea vechi. „Copiii învaţă în bibliotecă pentru că nu au vrut să se mute şi să înveţe într-un laborator. Părinţii au spus că are mobilierul vechi, dar anul viitor vor avea mobilier nou şi se vor muta în acel laborator. E vorba de laboratorul de fizică-chimie”, a mai precizat directorul Alin Vlad.
Iustina HARCO-BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii