Web Analytics
scris joi, 26.09.2019

Pentru că se poate! Defrişări în scop imobiliar pe alţi 1000 de metri pătraţi în Pădurea Trivale

# Declararea Pădurii Trivale drept arie protejată ar putea opri astfel de acțiuni, dar nu e dorită de primar

Pentru că se poate! Defrişări în scop imobiliar pe alţi 1000 de metri pătraţi în Pădurea Trivale

Declararea Pădurii Trivale drept arie protejată e, la acest moment, blocată de tergiversările municipalității piteștene, care refuză să reînnoiască avizul dat de către Consiliul Local pentru declararea pădurii drept arie protejată. Deși oficialii Ministerului Mediului au cerut acest lucru în mod repetat, autoritățile locale nu vor, practic, să inițieze un proiect de hotărâre de consiliu local pentru asigurarea documentației necesare deblocării procedurii. Primarul Cornel Ionică a invocat, în mai multe rânduri, o serie de motive prin care încearcă să convingă că e mai bine ca Pădurea Trivale să nu devină arie protejată, motive despre care domnia sa a firmat că n-ar avea nicio legătură cu eventuale interese imobiliare.
„Nu e niciun interes ascuns, nici interes imobiliar legat de Pădurea Trivale. Dar eu nu vreau să o închid, să o căpăcesc, ca să nu te mai poți nici măcar uita în pădure (…). Sunt interese imobiliare în capul unora legat de Pădurea Trivale…” spunea, în urmă cu două luni, Primarul Cornel Ionică, într-un context în care Primăria făcuse deja consultarea publică privind realizarea unei vile turistice de P+2 în pădure, pe strada Ion Budai Deleanu, cu defrișarea a 240 mp de pădure, suprafață scoasă definitiv din fondul forestier printr-o decizie a Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale din anul 2009.
Luna trecută, o poveste similară s-a concretizat, pe aceeaşi reţetă, în strada Zamfirești, tot la pădure, unde urmează, de asemenea, să răsară un obiectiv imobiliar, bineînțeles cu defrișările de rigoare.
„În luna august apare în Pădurea Trivale, pe strada Zamfirești, cea mai recentă defrișare, legală de această dată, în scop imbiliar, zeci de stejari fiind puși la pământ de pe o suprafață de 1000 metri pătrați pentru a face loc unei noi construcții de beton, conform răspunsului primit de la Direcția Silvică Argeș, suprafața fiind deja scoasă din fondul forestier. Declararea Pădurii Trivale arie naturală protejată ar face imposibile astfel de siluiri ale acestei păduri dragi piteştenilor, însă Primăria Pitești, prin domnul primar Ionică, se opune, practic, salvării acestei păduri”, a explicat, pentru Jurnalul de Argeş, activistul de mediu Robertin Rusu.

Direcția Silvică Argeș confirmă defrișarea

„Urmare a solicitării proprietarului de punere în valoare a arborilor de pe suprafața de 950 mp deținută în proprietate, categoria de folosință curți-construcții, a fost încheiat Contractul de prestări servicii silvice nr. 2563/21.03.2019 între acesta, în calitate de beneficiar, și Ocolul Silvic Pitești, în calitate de prestator (…). Ocolul Silvic Pitești a procedat la punerea în valoare (marcarea și inventarierea) a unui număr de 13 arbori specia Stejar pedunculat, întocmindu-se actul de punere în valoare nr. 1478781-AG-1590120 cu un volum de 11 mc, pentru care s-a emis autorizația de exploatare nr. 1460290/10.04.2019 pe numele proprietarului, care a efectuat tăierea arborilor. Suprafața de 950 mp în care s-a făcut punerea în valoare a trecut în categoria de folosință curți-construcții urmare a Deciziei nr. 135/12.02.2008 a Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Ploiești (actuala Gardă Forestieră Ploiești) de scoatere definitivă din fondul forestier proprietate privată a acesteia”, se arată într-un răspuns transmis redacției noastre de Direcția Silvică.
O declarare a Pădurii Trivale drept arie protejată, ocolită atât de vehement de municipalitate, ar opri scoaterea din fondul forestier a suprafețelor de pădure și, implicit, înlocuirea lor cu betoane, așa cum se întâmplă acum.
Vom reveni!

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Domnilor specialisti de la Directia Silvica, ati mintit in acte publice ? Se vede de la o posta ca acei arbori nu au fost marcati inainte de a fi taiati.Nici un lucrator silvic nu taie arborele de la un metru deasupra solului irosind atata lemn. Plus ca nu se vede marcajul silvic in poza. Parerea mea este ca proprietarul a taiat de capul lui ce a vrut si cei de la Directia Silvica il acopera. Proprietarul risca un dosar penal..

  2. Consilierul local, domnul Narcis Sofianu de la PNL a intrat pe fir. Dansul a mirosit pe acest teren o scoatere dubioasa din fondul forestier. Si in sedinta de consiliu local a propus respingerea PUZ-ului intocmit de arhitecta Amalia Gugui de la Arhiama Pro design. Foarte bine domnule Sofianu, mergeti pana la capat, demascati mafia dintre Directia Silvica Arges-Primaria Pitesti- Arhitecti corupti !

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită