Web Analytics

Pensiile militarilor și ale magistraților nu vor fi modificate. Premierul combate zvonurile

de | 2.11.2022 16:24 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Prim-ministrul Nicolae Ciucă le-a transmis militarilor și magistrațiilor că pensiile lor nu vor fi modificate. Referindu-se la pensii în general, premierul a spus că se vor realiza ”corecţii de disciplină financiară”, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul.

Citește și: Primarul Gentea și-a anulat audiențele din 3 noiembrie

Premierul a subliniat, miercuri, 2 noiembrie, într-o conferință de presă, că Banca Mondială propune Guvernului să păstreze pensiile militare în forma actuală şi că el doreşte să reitereze acest mesaj, deoarece „zvonurile” au produs „o serie întreagă de atitudini şi decizii” care nu sunt potrivite cu realitatea.

Premierul a luat în discuție și pensiile magistraților, care, în ultimele zile, au depus zeci de cereri de pensionare.  Lista de 63 de magistrați care au solicitat să se pensioneze este deschisă de Gabriela Baltag, membru al CSM, urmată de patru judecători de la instanţa supremă. 

„Ieri, la Ministerul Apărării Naţionale, la învestirea domnului ministru, am simţit nevoia să comunic cu militarii prezenţi în sală, pentru că au nevoie de acest mesaj. Vedeţi, toate aceste zvonuri produc o serie întreagă de atitudini şi decizii care nu sunt tocmai potrivite cu realitatea şi am vrut să combatem aceste zvonuri, pentru că, dincolo de orice, este vorba de o decizie politică în conformitate cu contextul actual şi sunt argumente, nu numai ale noastre, sunt argumente, inclusiv ale studiului Băncii Mondiale prin care păstrează pensiile militare în actuala structură. Cred că acelaşi lucru trebuie spus şi pentru personalul din Ministerul Justiţiei”, a menţionat Nicolae Ciucă, citat de digi24.ro.

Ciucă a mai anunțat că, potrivit ordonanţei Guvernului, se vor realiza corecţii de disciplină financiară, astfel încât pensiile să nu fie mai mari decât salariul. „Inclusiv partea de criteriu de vârstă care a produs o anumită temere în sistem este una care se va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens. Ca atare, fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfăşurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înţelepciune profesională şi atunci avem această datorie, cel puţin de conştiinţă personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format şi de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viaţă minimum de cunoştinţe profesionale. Şi chestiunea aceasta este foarte simplă într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, pentru că trebuie să lăsăm după noi o moştenire”, a spus premierul, potrivit sursei citate.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *