Web Analytics

Pe cine a pus luneta Costel Alexe?! Controlul-fulger al ministrului de la Mediu a semănat panică în mafia silvică din siajul PSD Argeş

de | 28.11.2019 15:04 | Dezvăluiri

# „În România și în zona Argeșului, pădurea a fost exploatată haotic!”
Noul ministru al Apelor, Pădurilor și Mediului, Costel Alexe, însoțit de Viorel Mihălcioiu, inspectorul-șef al Gărzii Forestiere Ploiești, care răspunde și de Argeș, s-a aflat într-o vizită-fulger la Dobroneagu, pe Valea Vâlsanului. Scopul vizitei a fost vizionarea unei suprafețe de câteva sute de hectare de pădure tăiate ilegal și neîmpădurite în termenul prevăzut de lege. Ministrul a vrut să vadă la fața locului ce se întâmplă în pădurile Argeșului în privința tăierilor ilegale. Interesant că, deși în ultima perioadă vești alarmante privind defrișările ilegale semnalate de ONG-uri vin mai ales din zona Moldovei, ministrul Alexe a ales totuși ca primul său control să fie în Argeș. Motiv suficient pentru mafia pădurilor din județ și din PSD Argeș în mod special să se sperie și să-și pună întrebarea pe cine a pus luneta noul ministru de la Mediu.

„Pădurile au fost exploatate, legal sau ilegal, și cu sprijinul celor care trebuiau să le păzească”

„Am vrut să vin pentru a vedea ceea ce știam dinainte, că în România și în zona Argeșului pădurea a fost exploatată haotic! Dincolo de tăierile legale și ilegale, cele mai mari probleme privind regenerările și împăduririle sunt în pădurile private; ar fi trebuit ca în doi ani aceste regenerări să fie făcute. Din nefericire, în această zonă în care ne aflăm avem cazuri aflate pe rolul instanțelor judecătorești, pe masa procurorilor, de tăieri ilegale făcute încă din 2005-2006. De atunci și până astăzi proprietarii nu au mai făcut aceste împăduriri. Noul proprietar și-a luat rolul de administrator în serios și a făcut această plantare de 103 hectare. Ne aflăm pe fondul celor de la «Conservation Carpathia», cărora personal, ca ministru al Mediului, le mulțumesc. Din păcate, dacă avem astăzi sute de hectare cu probleme, pădurile au fost exploatate, legal sau ilegal, și cu sprijinul celor care în mod normal trebuiau să le păzească”, a declarat ministrul la fața locului.

În sudul Munților Făgăraș, Fundația ”Conservation Carpathia” vrea să refacă 500 de hectare de pădure tăiată la ras

În afară de șeful Gărzii Forestiere Ploiești, Viorel Mihălcioiu, la fața locului s-a aflat și directorul tehnic al Fundației ”Conservation Carpathia”, cea care a preluat în 2017 o suprafață forestieră tăiată la ras de către proprietarul inițial. Iată însă cum explică cei de la ”Conservation Carpathia”: „La solicitarea expresă a Gărzii Forestiere Ploiești, am participat la vizita ministrului Mediului, Costel Alexe, joi, 22 noiembrie, în zona Dobroneagu, pe Valea Vâlsanului. Delegația a venit la Obârșia Văii Vâlsanului, într-o suprafață de teren achiziționată de Fundația «Conservation Carpathia» în anul 2017, unde am efectuat lucrări de reconstrucție a ecosistemului forestier pe o suprafață de 106 ha, o tăiere veche de 10-15 ani. Reîmpădurirea a fost făcută în 2018 și în primăvara anului 2019, iar în această toamnă am făcut lucrări de descopleșire (tăiere a ierbii în jurul puieților plantați), pentru a nu se sufoca sub greutatea ierbii înalte și de 1 metru, acoperită de zăpadă. Am reconstituit tipul natural fundamental de pădure și am plantat amestecuri de fag cu rășinoase, iar la limita golului alpin am plantat molidiș, între 4000-5000 de puieți/ha. De asemenea, au fost observate în vecinătate suprafețe semnificative de teren tăiate cu circa 10-15 ani în urmă și neregenerate. Lucrările de împădurire ar fi trebuit să fie executate, conform legislației silvice în vigoare, în maximum 2 ani de la efectuarea tăierilor, de către proprietari. Pe această suprafață, fostul proprietar, de la care am cumpărat noi, la insistențele Gărzii Forestiere și ale Ocolului Silvic Mușătești, a plantat 15 hectare prin ocolul silvic. Tăierea rasă a fost făcută de deținătorii inițiali ai terenurilor, despre care nu avem date. În sudul Munților Făgăraș au mai fost achiziționate în această toamnă suprafețe de fond forestier din care pe circa 400 ha va trebui să efectuăm lucrări de reconstrucție ecologică. În această toamnă, cu ajutorul unor ONG-uri de mediu, reușim să plantăm cam 5 ha, în condiții extrem de grele, în apropierea golului alpin. În total, în sudul munților Făgăraș Fundația «Conservation Carpathia» deține și protejează o suprafață de circa 3000 de hectare, din care 500 sunt tăierile rase amintite anterior (106 refăcute deja, 5 ha în lucru, restul programate pentru 2020 și 2021)”, a fost răspunsul celor de la FCC.

Ninu Zaharia e baronul cherestelei care n-a făcut reîmpădurirea de la Dobroneagu

Surse demne de încredere ne-au spus cine este proprietarul în vremea căruia s-au efectuat tăierile și care avea datoria să și împădurească la loc. Potrivit acestora, ar fi vorba despre Ninu Zaharia, un om de afaceri din Coșești, implicat în 2016 într-un dosar de evaziune fiscală, acesta fiind și vizat într-una din perchezițiile efectuate de polițiștii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.
Ninu Zaharia, proprietarul unei firme de exploatare a lemnului, a fost atunci arestat preventiv și ulterior trimis în judecată. Firma acestuia se află în procedura de insolvență, Obștea Dobroneagu fiind înscrisă la masa credală. De la Ninu Zaharia a cumpărat cunoscutul om de afaceri Robert Erbașu, care a și împădurit o parte din suprafața defrișată, ultimul proprietar fiind Fundația ”Conservation Carpathia”. Probabil că referirile din filmare la dosarele Cheresteaua, aflate în judecată sau încă în cercetare, nu au fost făcute la întâmplare de noul ministru și cine știe ce încrengături or mai bubui… Dacă or bubui!

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole