Web Analytics

Paznicul de vânătoare a căutat mistreţul răpus de pestă cu…Waze. Iar aplicaţia l-a dus pe o stradă

de | 27.02.2020 13:40 | Dezvăluiri

# Scandalul porcilor morţi şi putreziţi pe Fondul Râncăciov # De cealaltă parte, directorul Constantin Istrătescu se apără și spune: „Nu AJVPS Argeș e de vină pentru pesta porcină!”
Acuzat de vânători că nu a respectat măsurile impuse de Centrul Local de Combatere a Bolilor Argeș pentru combaterea PPA (pesta porcină africană) după confirmarea bolii pe Fondul 35 Râncăciov, şeful AJVPS Argeș, Constantin Istrătescu, ne-a declarat: „Nu AJVPS Argeș este de vină pentru pesta porcină!”. Acuzele erau legate în principal de faptul că nu au fost acordate autorizații de împușcare și că nu au fost neutralizați porcii mistreți morți, găsiți în pădurile de la hotarul dintre Priboieni și Călinești.
7 istratescuIstrătescu (foto) spune: „Până la această dată, cota de recoltă aprobată acestui fond cinegetic a fost realizată. La Râncăciov, din 31 s-au realizat 30 și pentru un mistret mascul s-a eliberat autorizație individuală de vânătoare, dar încă nu a fost recoltat. O cotă de 515 bucăți a fost pe asociație. Au fost recoltați 404 până astăzi, 23 au fost găsiți morți, din care 10 cu pestă porcină și 13 loviți pe autostradă”. După ce ministrul Costel Alexe a dat, vineri, prin ordin, liber la recoltare integrală pe fondurile afectate de PPA, Istrătescu spune că va pune în practică măsura stabilită: „Autorizațiile se vor da fără bani, se împușcă mistrețul, se bagă la congelator și trimitem probele plătite de AJVPS la analiză. Nu mai percepem banii decât pentru cei care nu au pestă, se plătește după sosirea probelor negative, însă va trebui să am o discuție cu directorul DSVA, să nu mă țină trei săptămâni cu o probă”.

Cei de la DSVA au găsit cadavrul unui mistreț de 200 kg care zăcea de o lună în albia unui râu

Cât despre cadavrele de porci găsite pe fond și lăsate să putrezească și să fie devorate de animale, deși trebuiau neutralizate de AJVPS, conform planului de măsuri pe care l-a făcut cunoscut Prefectura Argeș la declararea bolii pe fond, Istrătescu zice că asociația este în imposibilitatea de a stabili și a produce un loc pentru îngroparea cadavrelor. Mai mult, printr-o adresă trimisă Gărzii Forestiere Ploiești, arată că, de fapt, DSVA stabilește și avizează amplasarea gropii, iar APM trebuie să dea acord de mediu. Cu alte cuvinte, pisica, de fapt, purceaua moartă, este aruncată în curtea altor instituții. Cert este că, în urma apariției articolului din Jurnalul de Argeș și a fotografiilor cu mai multe cadavre de porci în pădure, DSVA s-a mobilizat și a trimis din nou, în zonă, doi medici veterinari, plus paznicul de vânătoare și unul dintre vânători. Culmea este că, de data asta, au găsit cadavrul unui porc de 200 de kilograme, care zăcea de o lună, în albia unui râu. Partea hilară, dacă nu ar fi de plâns, în toată povestea este că, la o căutare anterioară a animalului, în urma unei sesizări, reprezentanții autorităților au încercat să găsească locația cu ajutorul aplicației Waze și au ajuns… pe o stradă. Motiv pentru care au făcut cale întoarsă, când, de fapt, leșul era la câțiva metri, într-o vâlcea. Vânătorii spun că sunt mai multe cadavre pe văile dintre Priboieni și Călinești, acolo retrăgându-se să moară animalele cuprinse de febră și însetate. Dar nu le caută nimeni.

*** *** ***

S-a dat ordin de ministru pentru vânarea mistreţilor infestaţi cu pestă

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a emis vineri, 21 februarie, un ordin privind extinderea perioadei de vânătoare la mistreț, ca o măsură de prevenire și combatere a pestei porcine africane. Perioada va fi deschisă pentru vânători până la data de 14 mai. La articolul 2 se prevede recoltarea integrală a efectivelor de mistreț, femelă și purcel, pe fondurile cinegetice care se suprapun pe zona afectată de virusul pestei porcine africane. Ordinul a fost comunicat gestionarilor fondurilor cinegetice prin intermediul gărzilor forestiere.

*** *** ***

S-a deschis un dosar penal pentru răspândirea pestei porcine în Argeş

Surse din IPJ Argeș ne-au confirmat că există la nivelul inspectoratului un dosar penal în baza articolului 355 din Codul Penal privind răspândirea bolilor la animale sau plante, dosar penal deschis în 2019. Potrivit informațiilor pe care le deținem, dosarul este în legătură cu pesta porcină în exploatații cinegetice private. Potrivit DSVA, în județul Argeș în prezent sunt confirmate și active următoarele focare și cazuri de pestă porcină africană: un focar de pestă porcină africană într-o gospodărie din localitatea Voroveni, comuna Davidești, care în prezent este activ. Alte 14 cazuri de pestă porcină africană sunt confirmate la porcii mistreți din fondurile de vânătoare: F.V. 25 Grădiștea, F.V. 24 Mâzgana, F.V. 18 Râul Târgului, F.V. 29 Trivale, F.V. 2 Șuici, F.V. 7 Curtea de Argeș, Complexul de Vânătoare Mistrețul Sălătrucu, F.V. 26 Rădești, F.V. 46 Mozacu – Complex, F.V. 42 Vlăscuța, F.V. 27 Micești, F.V. 10 Mălureni, F.V. 35 Râncăciov, F.V. 44 Furduești, care în prezent sunt active.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole