Web Analytics
scris miercuri, 12.06.2024

Patru primari-surpriză s-au destăinuit „Jurnalului de Argeş”

Scrutinul de duminică, 9 iunie, s-a încheiat cu câteva surprize. La prima mână, ca să zicem așa, noi am numărat patru.

Constantin Mogaru (Corbi), despre Virgil Baciu: „Totul trebuia să se facă la comanda lui”

Una dintre surprize, poate cea mai mare, s-a produs la Corbi, acolo unde omul de afaceri Constantin Mogaru (PSD) va fi validat în funcția de primar al comunei. Acesta l-a învins pe Virgil Baciu, candidatul PNL cotat cu prima șansă şi fost primar la Corbi timp de opt ani, în perioada 2012-2020. Cum a reușit o astfel de performanță? – l-am întrebat luni, 10 iunie, când deja erau încheiate socotelile preliminare.

Patru primari-surpriză s-au destăinuit „Jurnalului de Argeş”

„În mare parte mă așteptam să câștig. Au fost 95 de voturi diferență. Dacă îmi va fi greu să constitui o majoritate în Consiliul Local? Nu e musai. Cu un comportament frumos și cu o înțelegere se poate face orice. La Corbi trebuie să se facă diferența, pentru că noi suntem oameni civilizați, oameni cu cei șapte ani de acasă. Totul se poate face cu colaborare”, ne-a spus dl Mogaru, care, la insistențele noastre, ne-a explicat de ce crede el că a câștigat în fața unui candidat redutabil, care a fost Virgil Baciu. „Modul lui de comportament spune tot, și în campanie, și în Consiliul Local, și unde vreți dv. Totul trebuia să se facă la comanda lui. Dați-vă seama că noi, anul ăsta, am avut o singură ședință de Consiliu Local. În rest, totul se face numai pe genunchi. Pe fata lui (primar în funcție – n.n.) cine credeți că o comanda?! Și ea avea un comportament asemănător. Iată că trebuia să mai coboare și cu picioarele pe pământ. Nu știu dacă mai rămâne în Consiliu. E alegerea lui” – ne-a spus Constantin Mogaru.

Citește și Victorie fără baie de mulţime pentru Elena Lasconi

Ioana Georgescu (Călinești): „Au fost foarte multe minciuni în încercarea de a mă denigra”

La Călinești, PSD a câștigat Primăria cu o tânără: Ioana Georgescu, fiica edilului-șef Mihai Georgescu, socotită revelația actualului scrutin, date fiind studiile sale serioase și o experiență profesională mai puțin obișnuită la o astfel de vârstă. Am întrebat-o ce i s-a părut mai dificil în această campanie electorală.

„Eu știam ce înseamnă o campanie. E prima oară când am fost eu candidat, dar știam ce este o campanie, pentru că întotdeauna l-am însoțit pe tatăl meu. Și acum patru ani am fost cu el în campanie și l-am sprijinit cât de mult am putut, dar și în trecut, când a candidat la funcția de consilier și a susținut pe altcineva la funcția de primar. Deci, un istoric în politică îl avem cumva din familie. Sincer, m-a surprins câte răutăți și minciuni au apărut în primul rând pe Facebook despre mine, de pe un cont anonim. Conturi false și anonime. Au fost foarte multe minciuni în încercarea de a mă denigra și de a convinge electoratul să nu mă voteze, că n-am nicio pregătire sau diverse… Știam că vor fi răutăți și minciuni, dar nu mă așteptam la atât de multe, la nivelul la care au fost. Dar am încercat să le ignor…” – ne-a spus Ioana Georgescu.

Tânăra primăriță știe că trebuie să realizeze o majoritate în Consiliul Local pentru a-și putea implementa proiectele dorite: „Mai avem nevoie de o persoană pentru a avea majoritatea. Cred, totuși, că și consilierii din opoziție ar trebui să voteze pentru interesele comunei”. I-am spus Ioanei că, poate, e prea idealistă, a zâmbit, apoi ne-a explicat de ce a renunțat la un post bun în străinătate pentru o funcție de primar în comuna ei? „Lucram la Ambasada României din Cairo, într-un post bun. Nu eram diplomat, dar aveam un post bine plătit. Lucram direct cu ambasadorul, la biroul său, țineam și secretariatul Ambasadei, și partea de asistent personal al ambasadorului. Rațiunea a fost următoarea: dacă în Egipt lucrez pentru statul român și în beneficiul statului român, de ce să nu lucrez în România pentru comuna mea?! Eu am ajuns în Egipt, inițial, ca voluntar, acum mulți ani. După programul de voluntariat, am terminat masteratul la București, am aplicat pentru o bursă și am obținut o bursă de studii în Egipt pentru limba arabă… Iar când eram în Egipt tot cu un voluntariat, care s-a transformat în internship la Semiluna Roșie, cei de la Ambasadă m-au sunat și mi-au spus că au nevoie de un om și că sunt prima lor opțiune, pentru că au lucrat cu mine cât am fost stagiar și că au fost mulțumiți de implicarea mea. Chiar m-a bucurat atunci. Totuși, stând printre străini, nu aveam aceleași beneficii ca un diplomat. Am învățat însă foarte multe”…

Deși nu și-a început mandatul de primar, Ioana Georgescu spune de pe acum că dacă oamenii vor fi mulțumiți de activitatea sa, va candida și peste patru ani. „Sunt realistă, nu am venit să promit că într-un mandat asfaltez toate străzile și implementez tot, dar îmi doresc să realizez cât mai multe. Dacă nu voi face nimic, iar oamenii vor fi nemulțumiți, îmi va fi rușine să mai continui. Probabil, știți că noi nu avem canalizare la Călinești. Deja luăm legătura cu cineva pentru a ajunge la Bruxelles cu proiectul de canalizare. Este prioritatea mea numărul unu, pentru că mi s-a confirmat că pot fi depuse la Bruxelles proiectele de valoare mare și, pentru că am lucrat în mediul diplomatic, vă dați seama că nu mi-e deloc greu să solicit așa ceva. Și sper să reușesc”.

Citește și Alegeri nebune şi trei concluzii din zone fierbinţi

Ion Pârnuță (Rucăr): „Eu gândesc matematic, ca într-o afacere. Nu fac compromisuri”

La Rucăr, Ion Pîrnuță, candidatul PNL a câștigat alegerile pentru funcția de primar, în detrimentul unui contracandidat cunoscut, Marian Dumitru Boncoi (PSD). Despre cum a fost această luptă electorală ne-a vorbit chiar câștigătorul.

„Diferența a fost în jur de 5%. În spate a fost munca, indiferent cât am fost de hulit. Am muncit de 30 de ani. Suntem trei frați care muncim de când suntem copii. Există o repulsie a unor oameni, mai ales a celor care n-au înțeles că nu mă las călcat în picioare. Eu discut ca în afaceri: unu cu unu fac doi. Repet, la mine e importantă munca, dar în primul rând e credința în Dumnezeu. Cel mai greu a fost să vorbesc în familie, să luăm decizia toți și totul am lăsat în mâna lui Dumnezeu. Nu m-am înțeles deloc cu contracandidatul, cu nimeni, cu absolut nimic. Dacă mă văd, mi-ar da în cap. Îmi pare rău că sunt oameni și… oameni și caractere meschine… Îi spuneam și acum unui băiat de la USR, cu care jucam fotbal demult: noi suntem două echipe de fotbal și toți alergăm să câștigăm. Păi, ce, trebuie să le rupem picioarele și să-i omorâm pe cei din echipa adversă?! Eu nu așa gândesc.

Am lângă mine acum o echipă nu de 10, de nota 20. Am rămas și cu cei care au fost în PNL, am venit și cu suflu nou. Nu am luat decât 5 consilieri, din 15, dar eu gândesc matematic, ca într-o afacere. Mie îmi trebuie om care să muncească. Nu fac compromisuri și nu vreau să patinez pe locul drept. Am de implementat în primul rând două proiecte pe Anghel Saligny, făcute doar de mine de la A la Z. E alimentarea pe Loara, pe Mediu, iluminatul să-l finalizez și să trec la etapa a doua, stațiile, căminul și, prima treabă, chiar acuma vorbeam, să vină medicii să dăm drumul la centrul de permanență. Trebuie să fie plusvaloare și o sursă de venit pentru Primărie, să nu mai fim doar asistați sociali. Eu trebuie să dau venituri. Reduc costurile, dar să creez venituri” – ne-a spus, pragmatic, Ion Pîrnuță.

Citește și Sudul a salvat din nou onoarea PSD Argeş

Constantin Cojocaru (Slobozia): „Mi-am luat o echipă tânără, i-am luat din talpă, din popor, nici cu două clase, dar nici cu facultate”

Surpriză la alegerile locale a fost și în comuna Slobozia, acolo unde Constantin Cojocaru (PNL) l-a învins categoric pe primarul în funcție, Petre Funie (PSD), care are trei mandate la activ, două dintre ele fiind consecutive (2016-2024). Despre izbânda sa fără drept de apel ne-a vorbit proaspătul ales să conducă patru ani destinele comunei.

„Am câștigat la peste 700 voturi diferență. Ei nu au înțeles ceva, așa am avut și motto-ul: ca să fii primar trebuie să fii mereu aproape de oameni” – ne-a spus Constantin Cojocaru, viceprimarul care din toamnă devine primar. Pe whatsapp-ul personal are următorul status: „Cei 7 ani de acasă sunt greu de purtat într-o lume în care nesimțirea a devenit o calitate”. Noul edil-șef ni-l explică prin raportarea la cel căruia îi va lua locul: „Eu, personal, am fost lângă dânsul două mandate, iar ceilalți, din echipele adverse, n-au înțeles că există o competiție o dată la patru ani și că există viață și după alegeri. Când eram lângă dânsul, mă atacau 80 la sută pe mine, nu pe dânsul. Atacuri personale, neadevărate. Culmea e că s-a ajuns să fie acum dânsul împotriva mea, că tot dânsul a provocat această despărțire, această rupere… Iar pe toți aceia care dădeau atunci în mine i-a luat lângă dânsul. Eu mi-am luat o echipă tânără, frumoasă, cum trebuie, cu școală nu atât de multă, în ghilimele, cum au zis dânșii, dar i-am luat din talpă, din popor, cum ar veni, nici cu două clase, dar nici cu facultate… Cu omenie și curățenie sufletească, fără nicio prostie în spate, antreprenori, cu afaceri, cu tot ce trebuie… Eu am promovat niște întâlniri cu oamenii în sat. Dânsul, fiind primar în funcție, strângea, să zicem, 20, iar eu strângean 80. Și atunci s-a spus totul, oamenii nu s-au mai ferit. Am fost forțat să candidez. Și având semnale, trăind activ, aici, eu cu familia, taică-meu, copiii…”

Citește și Cum au votat argeşenii. Datele pentru fiecare localitate

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită