Web Analytics
scris vineri, 01.12.2023

Patru castori reintroduşi în munţii Muscelului

Fundația ”Conservation Carpathia” a continuat în această toamnă procesul de reintroducere a castorilor în zona sudică a Munților Făgăraș, acolo unde au fost relocate patru exemplare capturate de pe versantul nordic. Iar luna trecută alți opt zimbri aduși din Polonia și Italia au intrat în țarcurile de carantină și aclimatizare, în primăvară urmând să fie eliberați în una din cele trei zone în care se află deja zeci de exemplare libere, la Nucșoara, Lerești și Bunea-Rucăr.

Patru castori reintroduşi în munţii Muscelului

Familia de la Richita cu dinți portocalii

Primită inițial cu reticență, chiar cu atitudine de respingere, reintroducerea castorilor în munții din nordul Argeșului constituie deja un proiect de succes al Fundației ”Conservation Carpathia”. Și rămân în urmă legendele cum că rozătoarele semi-acvatice mănâncă găini sau dărâmă barajele lacurilor de acumulare. S-au instalat atât de bine în sudul Făgărașului încât au apărut și urme ale prezenței lor, precum cea din zona Richita, Sătic, pe Dâmbovița, acolo unde o familie de castori a creat un mic lac.

Și e o familie cu poveste de viață! Inițial, în zonă au fost aduse două exemplare numite Mândru 1 și Mândra 1. Doar că, la un moment dat, Mândru 1 a băgat divorț, plecând spre nord, spre Barajul Pecineagu, acolo unde i s-a pierdut urma. Mândra 1 nu a rămas mult timp singură. A fost văzută ulterior în compania altui castor, un castor-fantomă, neștiindu-se de unde a apărut, probabil de pe la izvoarele Dâmboviței, primind numele Bârsu 1. Și astfel o nouă familie a apărut, aceasta trăind acum la Richita, completată cu trei pui sănătoși, cu incisivi proeminenți de culoare portocaliu.
Cătălin I. Butoiu

Citește și Recunoaştere internaţională pentru conducerea Fundaţiei „Conservation Carpathia”

Citește și Șase haite de lupi din Făgăraș, monitorizate de experții ”Conservation Carpathia”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *