Web Analytics

Patronul cu deşeurile de la ARO a scăpat de puşcărie într-un dosar, dar mai are unul

de | 7.03.2019 12:57 | Actualitate

Judecat în două procese pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor, Vasile Tofan, reprezentantul firmei Global Eco Center, care încă mai are deşeuri depozitate pe fosta platformă ARO, a scăpat de pedeapsă într-una dintre cauze, legat de deșeurile de la Glina. Curtea de Apel Piteşti a desfiinţat hotărârea Judecătoriei Câmpulung prin care Tofan primise cinci ani de închisoare, iar firma fusese amendată cu 600.000 de lei, iar acum a rămas pe rol doar procesul de la Curtea de Argeş.
Fapta lui Tofan a fost săvârşită în anul 2010, urmărirea penală a început mulţi ani după aceea, iar Curtea de Apel Piteşti a constatat, după schimbarea încadrării juridice a faptei, că s-a împlinit termenul special de prescripţie a răspunderii penale. Altfel spus, a trecut timpul în care Tofan trebuia să fie luat la răspundere. Pe cale de consecinţă, s-a dispus încetarea procesului atât faţă de Vasile Tofan, cât şi faţă de firmă. Hotărârea este definitivă.

În celălalt proces sunt doar amânări

Dacă procesul pentru deşeurile de la Glina s-a terminat fără condamnare, pentru cele întâmplate la depozitul de la Câmpulung cauza este în faza primei instanţe la Judecătoria Curtea de Argeş. Capetele de acuzare sunt neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 29 martie, atunci când nu se va întâmpla ceva deosebit, în condiţiile în care nu s-a întocmit o expertiză a deşeurilor încă aflate pe fosta platformă industrială. Mai mult, dacă în primul proces Tofan a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate, în cauza de la Curtea de Argeş el insistă asupra sesizării Ministerului Justiţiei.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii