Patronul de la Biff povesteşte cum a ajuns martor al DNA în dosarul de corupţie al lui Vâlcov

de | 10.06.2015 21:49 | Dezvăluiri

# Vatică Bold: ”Vâlcov mi-a spus: «Nu te zbate degeaba, că n-ai cum să câştigi. Este dispoziţie primită de la Vasile Blaga să câştige Tehnologica Radion»”

După cum dezvăluiam în urmă cu două săptămâni, firma Biff International din Argeș apare în dosarul de corupţie al lui Darius Vâlcov. Mai precis, în rechizitoriul DNA se face referire la faptul că Biff – o firmă cu experiență în domeniul construcțiilor – a participat la trei licitații în Olt, le-a câștigat inițial, dar apoi le-a pierdut pe toate deși îndeplinea toate condițiile, și asta pentru că lucrările trebuia câștigate de către firma Tehnologica Radion, firmă în care avea interes major liderul PDL Vasile Blaga. Procurorii DNA fac referire în rechizitoriu și la faptul că Vatică Bold, patronul Biff, s-a întâlnit cu Darius Vâlcov în biroul acestuia, acolo unde i s-a comunicat sec cum se fac jocurile și care va fi deznodământul licitației. Am stat de vorbă pe marginea acestui dosar fierbinte cu patronul Biff – Vatică Bold.

”Nu l-am crezut pe Vâlcov până în 2010, când un deputat de la Craiova a spus că Tehnologica Radion e susținută de Vasile Blaga”

# Cum a pornit toată tărășenia în dosarul licitațiilor din Olt?
– Cele trei licitații au fost organizate de Compania de Apă Olt. Eu am participat la toate cele trei licitații în asociere cu o firmă portugheză – Soares da Costa (firmă care a lucrat și pentru Apă Canal Pitești în mandatul fostului director Gelu Mujea, n.red) și cu Argecom a lui Gheorghe Axinte. Ne-am clasat la toate cele trei licitații pe primul loc și am fost dați la o parte la toate pentru a i se face loc firmei Tehnologica Radion, care a câștigat de pe orice poziție a fost, inclusiv de pe locul șapte. Tehnologica a fost la o licitație pe locul trei, la alta pe cinci și la alta pe locul șapte.
# Ce au invocat membrii comisiilor de licitație atunci când v-au înlăturat?
– Au spus că nu avem lucrări similare cu proces-verbal de recepție finală. A fost o invenție. Procesul-verbal de recepție finală presupune niște lucruri ce nu-și aveau rostul la o licitație. Dar problema mai gravă a fost – și noi am arătat-o la momentul respectiv – nici firma din Spania cu care Tehnologica Radion era asociată – Riloval – nu îndeplinea condițiile licitației. Și asta pentru că lucrările lor similare pe care le-au trecut în dosarul de licitație erau lucrări de irigații, nicidecum de alimentare cu apă potabilă. Plus că Tehnologica Radion nu era specializată în lucrări edilitare. Însă au folosit o stratagemă. Documentele aduse din străinătate trebuia să fie traduse de un traducător autorizat. Ei nu le-au tradus la un traducător autorizat, pentru că un traducător autorizat nu își permitea să traducă în fals. Dar un traducător oarecare și-a permis și în loc de ”irigații” au tradus ”apă potabilă”. Noi am sesizat această greșeală, dar ei nu au vrut să țină cont de acest lucru. Probabil că au fost intervenții și la București, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor pentru că ne-au respins contestația ca fiind nefondată. Probabil că au fost intervenții și la Curtea de Apel Craiova. Într-un final, mi-am luat inima în dinți și am solicitat o audiență la primarul Darius Vâlcov de la Slatina, gândindu-mă că Compania de Apă Olt este subordonată Consiliului Local Slatina. Am vrut să îl înformez pe acesta că este anormal ce se întâmplă. Și Darius Vâlcov mi-a spus: ”Nu te zbate degeaba, că n-ai cum să câștigi, pentru că toate lucrările trebuie câștigate de Tehnologica Radion pentru că asta este dispoziția primită de la Blaga. Altfel, Slatina nu va mai primi niciun fel de fonduri pentru niciun fel de lucrări.” Recunosc că nu l-am crezut pe Vâlcov atunci, în 2010. Ulterior, înaintea alegerilor din 2012, un oarecare deputat Vișan de la Craiova (Gelu Vișan, un apropiat al Elenei Udrea, n.red) a spus pe mai multe posturi TV că Tehnologica Radion este susținută de Blaga. Și atunci mi s-a aprins un beculeț.
# Cum s-a ajuns să fiți chemat la DNA București?
– Am fost chemat acum aproape o lună. Am primit citația acasă, l-am sunat pe ofițerul ce apărea pe citație să îl întreb tema și mi-a spus că e vorba de licitațiile de la Olt din 2010. M-am dus cu un teanc de documente la DNA București și am declarat ce v-am declarat și dumneavoastră.

”Întâlnirea cu Vâlcov a durat un minut. A lăsat mâinile în jos și mi-a spus că nu are ce să facă”

# La întâlnirea avută cu Vâlcov, acesta v-a amenințat în vreun fel, voalat sau direct?
– Vâlcov a vorbit foarte frumos cu mine. Întâlnirea nu a durat mai mult de un minut. A lăsat mâinile în jos și mi-a spus: ”Nu am ce să fac”.
# Cât de mult a afectat activitatea firmei Biff pierderea celor trei licitații din 2010?
– Foarte mult. Aveam 300 de angajați la momentul respectiv, făcusem investiții foarte mari în echipamente, în utilaje. Mai aveam de încasat 124 de miliarde și de la altă lucrare la o primărie PSD, însă pe perioada cât a fost PDL la putere primăriilor PSD nu li s-a dat niciun ban. N-am reușit să încasez banii și am intrat în insolvență.
# Ce valoare aveau cele trei contracte din Olt?
– În total, aveau o valoare de aproape 750 miliarde lei vechi. Ar fi însemnat un impuls excepțional pentru Biff să câștigăm acele contracte. Am fi avut de lucru cel puțin trei ani dacă am fi câștigat acele contracte și altfel ar fi stat evoluția firmei.
# Ați depus plângere penală în 2010?
– Da, bineînțeles, după ce am văzut că nu mi s-a dat dreptate. Am depus plângere penală împotriva tuturor membrilor comisiei de licitație. Am depus plângere inclusiv la DNA București în 2010, dar nu mi-a răspuns nimeni nici până astăzi nimic.
Interviu realizat de Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii