Web Analytics
scris miercuri, 02.08.2017

Patriarhul vine pe 6 august la mănăstirea Robaia

4 daniel# Prea Fericitul Daniel participă la canonizarea primului pictor român
Pe 6 august, de Ziua Schimbării la Față a Domnului, va fi mare sărbătoare la mănăstirea Robaia, acolo unde va avea loc proclamarea canonizării unui nou sfânt român. Este vorba de Pârvu Mutu, primul pictor canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Credincioșii îl vor putea cinsti anual în data de 7 august. La eveniment va veni însuși Patriarhul Daniel, însoțit de zeci de înalți oficiali. Aproximativ 10.000 de credincioși sunt așteptați la eveniment.

Patriarhul vine pe 6 august la mănăstirea Robaia

Anunţul canonizării a fost făcut pe 22 mai de către Patriarhul Daniel, în urma propunerii făcute de către Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului şi Arhiepiscopia Bucureştilor. Pârvu Mutu a fost cel mai respectat pictor de biserici din istoria României şi este considerat primul pictor modern român.
ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, ne-a precizat şi cum i-a venit ideea de a propune canonizarea pictorului Pârvu Mutu: „Am fost într-o zi la slujbă la Arnota şi am făcut o drumeţie în satul Patriarhului Justinian, în Suieşti şi apoi am mers la mănăstirea Mamu din sudul judeţului Vâlcea, cu o pictură extraordinară şi foarte bine păstrată a lui Pârvu Mutu, ceva deosebit de frumos şi trainic. Şi atunci mi-a venit, ca o lumină, ideea de a propune canonizarea lui Pârvu Mutu, care a pictat atât de frumos. Apoi am făcut propunerea către Patriarhie, cu toate argumentele”.
Pârvu Mutu s-a născut la 12 octombrie 1657 la Câmpulung Muscel. La şase ani după naşterea sa, Pârvu îşi pierde mama, iar preotul Ioan, tatăl său, îl ia pe Pârvu cu el şi se retrage la Mănăstirea lui Negru Vodă din localitate. Talentul copilului este remarcat de monahii zugravi ai mănăstirii încă de la primele sale creaţii. Pârvu Mutu a pictat mănăstirile Cotroceni şi Sinaia și a fost zugravul familiei Cantacuzino, familiei Constantin Brâncoveanu şi al naşului său, Tudoran Vlădescu.
După moartea soției sale, survenită în 1718, și-a îndreptat pașii spre viața monahală. După ce a vizitat cu cei doi fii ai săi Pârvu şi Gheorghe locurile sfinte de la Ierusalim, Pârvu Mutu s-a retras cu unul dintre fiii săi la Mănăstirea Mărgineni şi s-a stins din viaţă în 1735.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...